x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Intre austeritate si populism

Intre austeritate si populism

de Codrut Seres    |    25 Noi 2005   •   00:00
Intre austeritate si populism

Guvernul intelege dorinta tuturor romanilor de a-si ameliora veniturile, dar exista ceva de care, tocmai in calitate de Guvern al Romaniei, acesta nu poate sa faca abstractie. Acest ceva sunt indicatorii macroeconomici. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, dl Mugur Isarescu, a reusit deunazi sa puna punctul pe "i" in legatura cu aceasta problema

Cine credea ca, dupa renuntarea la acordul cu FMI, Guvernul se va apuca sa arunce cu bani in dreapta si mai ales in stanga s-a inselat. Se observa deja ca, in cazul Fondului, la mijloc a fost aproape o neintelegere. Diferentele de viziune, de politica macroeconomica intre FMI si Guvernul Romaniei nu sunt chiar atat de radicale pe cat a lasat sa se inteleaga dl Emanuel Van Der Mensbrugge. Cifrele anuntate de premier sunt concludente: 0,5% deficit bugetar si 6% inflatie. Deci n-am intins prea mult plapuma; nici vorba de deficite de 3%-4%, asa cum anuntau deja unii analisti. Tocmai de aceea, sunt convins ca momentul de nervozitate a fost depasit, iar relatiile dintre Executivul roman si FMI pot fi reluate oricand.

Este adevarat, insa, ca Guvernul a jucat in acest fel cartea populatiei. Nu puteam sa spunem ca mergem spre bine, dar in realitate sa nu se intample nimic. Cresterea deficitului bugetar peste nivelul cerut de fond este o dovada ca actuala Coalitie doreste sa guverneze Romania reala si nu sa regleze de la Palatul Victoria indicatorii macroeconomici. Desigur ca aceasta presupune si riscul unor dezechilibre, dar in responsabilitatea noastra nu este doar economia, ci intreaga societate. S-ar putea ca, pastrand strict un echilibrul intr-un domeniu, sa fortam dezechilibre in altele. Prin urmare, eu cred ca Guvernul a actionat cu mult curaj si cu responsabilitate.

Pe de alta parte, trebuie sa o spunem foarte clar: nu ne putem permite mai mult decat am facut, asumandu-ne chiar ruperea relatiilor cu FMI. Faptul ca am ramas "de capul nostru" nu inseamna ca ne putem permite orice. Dimpotriva, eu cred ca trebuie sa fim in mai mare masura responsabili. N-as vrea sa comentez aici legitimitatea declansarii, in ultima perioada, a unor miscari sindicale. Din punctul meu de vedere, e normal ca oamenii sa doreasca mai mult. Exista, cred, sentimentul ca lucrurile merg spre bine si chiar o anumita nerabdare de a ajunge cat mai repede la acest bine. Numai ca aceasta graba, sunt nevoit sa adaug, s-ar putea sa ne dea peste cap. Rationamentul aplicat FMI este valabil si pentru sindicate, cu alt accent. Guvernul intelege dorinta tuturor romanilor de a-si ameliora veniturile, dar exista ceva de care, tocmai in calitate de Guvern al Romaniei, acesta nu poate sa faca abstractie. Acest ceva sunt indicatorii macroeconomici.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, dl Mugur Isarescu a reusit deunazi sa puna punctul pe "i" in legatura cu aceasta problema. Domnia sa a aratat ca a creste prea mult salariile va conduce, practic, anul viitor la o scadere a veniturilor oamenilor, din cauza cresterii inevitabile a inflatiei. De asemenea, pentru a tine inflatia in frau, Banca Nationala ar fi obligata sa ia masuri drastice de limitare a consumului prin limitarea creditelor.

Cred ca avem toti datoria: Guvernul, Banca Nationala, sindicate, patronate etc, sa ne echilibram reciproc, si aceasta nu o putem face decat incercand sa comunicam cat mai bine. Avem responsabilitatea de a tine in continuare linia dreapta, de a pastra echilibrele in societate, de a risca fara a intrece masura si de a scoate in cele din urma Romania la liman.

×
Subiecte în articol: editorial