x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Intreaga natiune ar trebui sa fie alaturi de dl Bodu!

Intreaga natiune ar trebui sa fie alaturi de dl Bodu!

de Ilie Serbanescu    |    25 Oct 2005   •   00:00

Dl Bodu a intreprins o actiune istorica in Romania postdecembrista. Dl Bodu ar trebui sprijinit! Desigur, daca actiunea istorica a dlui Bodu nu se va fasai cum s-a cam intamplat cu toate in perioada postdecembrista. Nu stim care va fi epilogul, dar actiunea initiala a dlui Bodu, in calitate de presedinte al Agentiei Nationale pentru Administratie Fiscala,

de a introduce sechestru asigurator pe averea dlui Gigi Becali, ca patron al clubului de fotbal Steaua, in contul datoriilor neplatite de acest club Fiscului roman, ar trebui sa aiba sprijinul intregii natiuni romane, fara echivocuri si fara ezitari. Pentru ca, de peste 15 ani, diferiti becali sfideaza statul si natiunea romana neplatind impozitele si taxele ce reveneau de achitat de firmele pe care le detineau la vedere sau le parohiau din umbra. Nu numai sfidare, dar si jecmanire! Caci marile averi s-au facut pe seama banilor statului, adica ai celor multi, prin delapidari, cumparari de active subevaluate, devalizari, inginerii financiare si, indeosebi, prin neplata obligatiilor catre bugetele publice. La vedere, prin sfidare si jecmanire pe fata!

Si reprezentantii statului nu le-au facut nimic. Nu doar ca nu i-au bagat la puscarie, dar nici nu i-au atins cu ceva. Nu le-au luat macar vreun sfant din averile furate din banul si avutul public. Ba, mai mult, le-au permis sa-si bata joc de Fisc, trecandu-si averile de la firmele detinute in conturile personale sau ale rudelor, astfel incat atunci cand, macar de forma, venea potera pe la firmele in defect sa nu mai gaseasca nimic de recuperat. Un pas impotriva acestui jaf cu acte a fost facut de fostul ministru al Controlului, dl Blanculescu, care a initiat schimbari legislative potrivit carora, in caz de infractiuni sau gestiune frauduloasa, raspunderea patrimoniala se transfera si asupra actionarilor si administratorilor firmelor pentru debite sau falimente ale acestora. Raspunderea patrimoniala a fost extinsa si asupra averilor rudelor pentru impiedicarea evaziunii. Din pacate, dl Blanculescu n-a trecut si la aplicarea ferma a acestor reglementari salutare, desi in tolba sa avea o lista intreaga de musterii tocmai potriviti pentru a suporta noile rigori legale. Marii jefuitori nu au stat cu mainile in san. Cu ajutorul unor avocati, care ar trebui sa-si foloseasca inteligenta pentru cauze mai bune, au inceput sa se retraga din firmele cu datorii la Fisc, pentru a infiinta altele noi, curate-curate, urmand a lasa statul de Popa Prostu’. Dl Bodu a reusit sa introduca in noile reglementari fiscale si incriminarea acestui gen de smecherii financiare, "vechii noi" proprietari, actionari sau administratori neputand, in urma unor asemenea manevre, sa scape de raspunderea patrimoniala. Dar marele merit al dlui Bodu este ca a trecut la actiune. Cel putin asa pare!

Nu stim de ce dl Bodu a ales sa incerce marea cu degetul in lumea fotbalului! Noi speram doar ca incepe cu lumea fotbalului! In mod cert, asa-numitii "oameni de fotbal" nu sunt cei mai mari praduitori ai banului si avutului public. Sunt alti rechini cu mult mai mari. Dar nu exista indoiala ca "oamenii de fotbal" sunt printre cei mai reprezentativi in materie. De fapt, este bine cunoscut ca tot ceea ce este mai rau in Romania se regaseste, la scara arealului respectiv, in lumea fotbalului: manarii, blaturi, licitatii trucate, contracte clientelare, tepe, aranjamente, evaziune fiscala, obligatii peste obligatii neachitate la Fisc. Si bresa este cu atat mai de ecou, cu cat fotbalul a fost teritoriu interzis: niciodata, nimeni nu a indraznit sau nu a fost lasat sa-si bage nasul in afacerile "oamenilor de fotbal".

Din pacate, demersul dlui Bodu va fi transat in Justitie. Din pacate, pentru ca un asemenea demers n-ar trebui sa poata fi avizat sau contrat in Justitie.

N-ai platit la Fisc, trebuie sa raspunzi material pentru acest lucru! N-ar avea Justitia ce sa decida in aceasta privinta. Acum insa Justitia are de trecut un adevarat test. Daca judecatorii se vor agata de diferite chichite procedurale, ignorand problema de fond, atunci ar trebui sa sustina ei din salariile lor fotbalul si stipendiile jucatorilor si, pentru ca au de unde, sa-i imbogateasca si pe "oamenii de fotbal", astfel incat acestia sa nu se mai imbogateasca pe seama Fiscului, adica a noastra!

×
Subiecte în articol: editorial bodu