x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Intrebari nelinistitoare dupa vizita lui Nastase la Moscova

Intrebari nelinistitoare dupa vizita lui Nastase la Moscova

02 Aug 2004   •   00:00

Pe cerul de vara al politicii romanesti s-a iscat o mica furtuna. Ziarele au consemnat cu atatare schimbul de vorbe dintre Adrian Nastase si conducerea PNL intr-o controversa cu patrunzator miros de chiftea damboviteana: cine e mai falimentar, liderul PSD sau liderul PNL?

Intr-o societate serioasa, constienta de adevaratele probleme ale tarii, micul taraboi ar fi trecut neobservat. Astfel de polemici fac parte din retorica electorala. Combatantii se cotonogesc acum. Peste un timp s-ar putea sa-i vedem aliati.

Proportiile date unui fleac politicianist electoral sunt cu atat mai bizare cu cat ele pot fi raportate la absenta aproape totala a reactiilor la un eveniment cu adevarat major: vizita lui Adrian Nastase la Moscova. Despre acest moment nu cred sa fi citit vreun punct de vedere mai acatarii nascut de elita intelectuala a tarii. Nici o luare de pozitie dinspre vreun partid cu pretentii de a rasturna PSD de la sefii. Ca politicienii si jurnalistii au socotit ca vizita nu egaleaza ca importanta faptul istoric faurit de penisul taiat din greseala n-ar trebui sa ne mire. Desi viata de rand a cetateanului depinde tot mai mult de conjunctura internationala, Romania inscriindu-se pe zi ce trece intr-o politica de indeplinire a sarcinilor date de aliantele in care se fixeaza, abordarea diplomatiei autohtone ramane straina preocuparilor de prim rang. Din nefericire, pagubosul dezinteres pentru relatiile internationale ale Romaniei le pica guvernantilor ca o manusa. Se pot lansa in aliante riscante. Se pot deda la angajamente riscante, pe care le vor plati generatiile viitoare. Pot palavragi vrute si nevrute la intalniri intre patru ochi. La intoarcerea acasa nimeni nu le va cere socoteala. Mai mult, nimeni nu-i va intreba ce-au facut si ce-au dres.

Prin aceasta stare de spirit imi explic una dintre cele mai grave realitati din ultimul timp. Revenit de la Moscova, premierul Adrian Nastase n-a binevoit sa dea seama poporului roman de ce a discutat cu liderii rusi, dar mai ales de ce le-a fagaduit in convorbirile cu usile inchise. Am aflat de la domnia sa o mie si unul de lucruri. Am aflat, de pilda, ce crede despre Theodor Stolojan. Sau ce viitor ii prevede lui Victor Ponta. Am aflat cu cine s-ar putea harjoni electoral PSD. N-am aflat insa nimic despre continutul celor discutate cu Vladimir Putin. N-am vazut dat publicitatii nici un rand macar din legendarul Memorandum inaintat rusilor.

Parcurgand documentele acestei vizite, constati cu uluire saracia lor de informatii intr-o chestiune importanta pentru destinul national. Despre ce s-a intamplat in discutia de o ora si jumatate avem marturii de o subtirime exasperanta: declaratia facuta presei de premier la iesirea de la intalnire, declaratia lui Vladimir Putin inainte de inceperea convorbirilor, un interviu acordat de Adrian Nastase agentiei de presa Rusia azi. Textele sunt de o opacitate asemanatoare celor facute publice dupa intalnirile lui Nicolae Ceausescu cu Leonid Ilici Brejnev. Abia acum, cand avem la dispozitie stenogramele, stim ca acolo unde comunicatele vorbisera de atmosfera sincera, tovaraseasca, cei doi fusesera cat pe-aci sa-si dea cu calimarile in cap.

Ce-au discutat Adrian Nastase si Vladimir Putin timp de o ora si jumatate? Despre talentele culinare ale sotiilor? Despre Theodor Stolojan? Era neaparata nevoie sa stim cata vreme relatia dintre Bucuresti si Moscova e de la o zi la alta mai complicata. Romania a intrat intr-o alianta militara cu a carei extindere Rusia nu se va impaca niciodata. Adrian Nastase a repetat la Washington oferta de a pune la dispozitia Americii locatii de cinci stele pentru bazele militare. E o formula de a confirma printr-o figura de stil zvonul ca Romania e gata sa gazduiasca pe teritoriul sau componente ale legendarului scut spatial american, cunoscut si sub numele de "razboiul stelelor?" Daca e asa, atunci vizita la Moscova n-a fost pusa intamplator dupa cea de la Casa Alba. Putem presupune ca Adrian Nastase s-a grabit sa-i linisteasca pe rusi in legatura cu o decizie care i-ar scoate din sarite pe urmasii lui Petru cel Mare si ai lui Stalin.

Din cate se vede, daca Adrian Nastase ar fi binevoit sa tina o conferinta de presa la intoarcerea de la Moscova, o intrebare la care ar fi trebuit sa raspunda s-ar fi referit la succesiunea in timp a celor doua vizite. A fost doar o intamplare ca Moscova a urmat Washingtonului? In absenta lamuririlor necesare ne permitem sa avansam ipoteza ca data vizitei la Kremlin s-a perfectat in timpul vizitei in America. Si ca staruinta partii romane pentru o intalnire Putin - Nastase isi are cauza in angajamentele secrete luate de premier in SUA.

Dar nu numai atat. Calatoria la Moscova a mai avut un element misterios. In tara s-a facut mare caz de amanarea intalnirii pentru marti seara, tarziu. Inamicii premierului au interpretat asta ca pe un soi de hachita a lui Putin. Presedintele rus a fost vazut ca un soi de fetiscana care face nazuri cand junele inamorat ii cere o intalnire in boscheti. Se rasfata invocand tot felul de pretexte. Ba ca a trimis-o ma-sa dupa o carafa de lapte. Ba ca i-a venit tulburarea fiziologica lunara. Pana la urma, cedand insistentelor, juna accepta sa se intalneasca.

Realitatea e insa alta decat in comentariile bastinase cu iz de film indian. Vladimir Putin a amanat pentru marti seara convorbirea cu Adrian Nastase, deoarece marti dimineata s-a intalnit cu pre-sedintele ucrainean la Yalta. N-a fost insa o calatorie pretext pentru ca premierul roman sa fie pus pe jar fara o incalcare grosolana a protocolului. La Yalta, Vladimir Putin a obtinut din partea lui Kucima decizia ca Ucraina sa scoata din doctrina sa militara obiectivul admiterii in NATO. Preocupat ca fidelul sau Ianukovici sa castige alegerile prezidentiale, actualul lider de la Kiev a pus Ucraina in bratele Rusiei. L-a impins la aceasta decizie si faptul ca Occidentul sprijina candidatul Opozitiei, sacaindu-l zilnic pe Kucima cu democratia, cu libertatea presei si drepturile omului.

Asadar, in absenta necesarelor dezvaluiri din partea lui Adrian Nastase, putem avansa ipoteza ca Vladimir Putin a tinut sa aiba intalnirea cu premierul roman dupa intalnirea de la Yalta. Rusii sunt mari jucatori de sah. Pentru un diplomat ca Adrian Nastase, deciziile luate de Putin si Kucima s-au constituit intr-un semnal mai mult decat amenintator. Fara aceasta intalnire, confruntarea dintre cei doi pornea de pe pozitii egale. Cu ce putea sa-l intimideze presedintele rus pe premierul unei tari membre a NATO, mai mult decat aliate a Americii? Cu dezvaluirile lui Vladimir Bukovski in presa romana? De la Yalta, liderul rus s-a intors cu un retevei pe care i l-a aratat lui Adrian Nastase, punandu-l in inferioritate: cu o Ucraina care a devenit unealta Rusiei in politica fata de alte tari, inclusiv fata de Romania.

Pentru tara noastra, aceasta noua situatie, daca exista, e mai mult decat nelinistitoare. Ucraina e o mata ce poate fi aratata in orice moment Romaniei. Si nu o mata oarecare, ci una salbatica. Alaturi de Tiraspol, Kievul e un partener de la care te poti astepta la orice. Cata vreme Ucraina mai aspira la apropierea de Occident, orice sicana facuta ca vecin putea fi contracarata apeland la instantele europene. Acum, cand Ucraina a renuntat la integrarea in Europa in favoarea integrarii in CSI, cui se poate adresa Romania cand se va trezi in fata unei provocari? Moscovei, desigur.

Evenimentele grave din Transnistria s-au ivit dupa vizita lui Adrian Nastase la Moscova. La Tiraspol nu se intampla nimic fara aprobarea, ba mai mult, fara instigarea Rusiei. E vreo legatura intre intalnirea de la Kremlin si brusca desteptare a Tiraspolului la ideea ca scolile romanesti trebuie inchise cu forta? Daca da, e musai sa ne asteptam la provocari din partea Ucrainei. Pentru ca, in buna traditie a liderilor PCUS, liderii rusi ar putea lovi Romania prin intermediari. Nu se intampla pe vremea lui Ceausescu sa ne faca albie de porci RDG-ul in timp ce URSS-ul continua sa ne zambeasca nevinovat?

E posibil ca Adrian Nastase sa surada superior la astfel de presupuneri raportandu-le la adevarata realitate a discutiilor de la Kremlin. S-ar putea sa fie indreptatit la un asemenea suras. Noi ne dedam la scenarii catastrofice, in timp ce Vladimir Putin l-a tucat si l-a imbratisat. Noi ii vom raspunde ca responsabilitatea acestor scenarii fanteziste - daca ele sunt, intr-adevar, fanteziste - ii revine in exclusivitate.

A creat climatul pentru tot felul de intrebari nelinistitoare prin secretomania pastrata in jurul vizitei in Rusia.
×
Subiecte în articol: editorial nastase vlad Moscova adrian