x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Iohannis cântă „Marea Fugă” la Salzburg?

Iohannis cântă „Marea Fugă” la Salzburg?

de Dan Constantin    |    20 Sep 2018   •   07:55
Iohannis cântă „Marea Fugă” la Salzburg?

Președintele KWI se află pentru două zile - miercuri și joi - la summitul informal al Consiliului European organizat de Austria la Salzburg. Agenda președinției austriece a Consiliului, în acord cu Donald Tusk, concentrează discuțiile liderilor UE asupra problemei migrației. În scrisoarea de invitație la reuniune, Tusk avertiza că „unii vor să rezolve criza, alții vor să o folosească”, poziția divergentă conducând la „resentimente reciproce” și solicita „revenirea la o abordare constructivă”.

Klaus W. Iohannis a căzut în această adunare plină de contradicții având încă în memorie fastul de la ultima călătorie la Salzburg, când a fost invitat de onoare al fostului președinte al Austriei la festivalul muzical. În plus, dineul de miercuri seara l-a prins pe reprezentantul României încă în reveria celor „Trei Mări”, solicitându-i o poziție clară într-un subiect pentru care s-a exprimat evaziv. Iohannis ar fi preferat, cred, să se ridice de la masă, să suspende adunarea, așa cum a făcut recent la CSAT. Așa proceda când era primar la Sibiu și apărea o problemă în care nu se putea asigura unanimitatea: se ridica și părăsea sala de consiliu, pasând răspunderea deciziei către adjunct.

Acum, tinerelul cancelar al Austriei și Tusk îi pasează și un summit UE-Egipt pentru începutul anului viitor, când începe mandatul României la președinția rotativă a Consiliului. Joi, la tema Cooperare polițienească și juridică, Iohannis ar trebui să pună tranșant admiterea în spațiul Schengen, asumând pentru România consolidarea frontierelor pe care o anunțăm de ani de zile asigurată. Va cere Iohannis explicit o poziție a Consiliului European față de acest obiectiv pe care și l-a asumat politic încă de la instalarea la Cotroceni? Va folosi momentul propice de la Salzburg pentru a obține ceva în folosul României, armonizându-și cererea cu Bulgaria? Deși KWI se ferește să ofere informații detaliate despre participările la reuniunile Consiliului European, acum nu se mai poate fofila. O prezentare largă a discuțiilor despre Brexit, programate la prânzul de joi cu prezența  premierului Theresa May, ar însemna că Iohannis a interpretat la Consiliu „Marea Fugă” de Schengen.

×