x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Iohannis joaca totul pe cartea strazii

Iohannis joaca totul pe cartea strazii

de Dan Constantin    |    02 Feb 2017   •   08:47
Iohannis joaca totul pe cartea strazii

Președintele Klaus Iohannis, lipsit de mijloace politice de reacție parlamentară, a apelat acum la calea cea mai periculoasă a populismului - anarhia străzii. Participarea protejată la acțiunea de protest fusese verificată la Colectiv, când președintele a răsturnat Guvernul Ponta. Efectul a fost garantat! Așadar, rețeta fiind cunoscută, nu a mai fost o mare surpriză și aplicarea ei în 2017. Chiar dacă ,,beneficia” doar de incendiul nereușit de la Bamboo...

În 2015, drama incendiului și toate traumatismele sociale au fost speculate cu cinism și susținute de instituțiile abilitate în favoarea lui Iohannis. Dezastrul politic al tehnocraților a fost însă aspru sancționat de electorat, care i-a servit președintelui platforma PSD-ALDE pe care nu vrea să o accepte.

În locul coabitării logice, acoperită de Constituție, Iohannis alege confruntarea pe care Liviu Dragnea și Popescu Tăriceanu nu o pot evita. Au condus și ei acțiunea politică spre o bătălie pe care Iohannis a avut abilitatea să o plaseze în teritoriul pe care îl stăpânește. Devenit președinte al Facebook-ului, internetul este dominat în continuare de postacii primitivi care resping orice dialog rațional pe temele politice. PSD este anulat și alungat din spațiul virtual cu petarda ,,ciuma roșie” care isterizează și extremismul străzii, ca o pecingine. Rețelele rapide de mobilizare la mitinguri sunt bine consolidate pe platformele online finanțate de ong-uri ideologizate. Ca atare, Dragnea este atras și obligat să ducă bătălia ca la Posada, în locul cel mai puțin convenabil.

PSD nu știe să ducă războiul de guerilă. După ce a câștigat lupta la vedere, nu-și poate aplica programul de guvernare din cauza ambuscadelor pe care Iohannis le plasează la fiecare colț. Dragnea este maestru să explice beneficiile sociale ale creșterii economice prognozate. Iohannis îl aduce însă pe terenul luptei cu corupția, bagă statul de drept în față, ca să nu iasă din cuvântul Codruței K.

Președintele nu vrea să lase PSD să-și consolideze la guvernare pozițiile câștigate prin alegeri democratice. Va face din orice pas al guvernării un casus belli.

 

×