x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ion Cristoiu: De la Elena Udrea la Traian Băsescu

Ion Cristoiu: De la Elena Udrea la Traian Băsescu

de Ion Cristoiu    |    26 Sep 2008   •   00:00

Şi Elena Udrea, şi Traian Băsescu n-au nici o şansă să ne convingă că sunt altfel decât ceea ce-au fost ani în şir. Pentru că ei nu sunt.



N-a putut decât să mă amuze surprinderea unor comentatori faţă de prestaţia lui Traian Băsescu din Parlament. Toţi au susţinut că Traian Băsescu e şturlubatic, maniac al scandalului cu orice preţ, vârât până la gât în ciondănelile dintre partide şi politicieni. E drept, acesta a fost Traian Băsescu timp de patru ani de mandat.

Numai că, în ultimul timp, Traian Băsescu s-a schimbat în chip spectaculos. Când declara că n-are nici o legătură cu trocul PD-L - PRM, deoarece nu se coboară până la astfel de nimicuri, Traian Băsescu mărturisea nu numai efortul de a se delimita de negustoria păguboasă, dar şi ipostaza pe care ţine să şi-o prezinte românilor. Cea de şef de stat înţelept, situat deasupra mizeriei politicianiste, interesat de marile probleme ale naţiei.

Această nouă ipostază, evidentă şi în alte momente din viaţa şi activitatea lui Traian Băsescu, s-a regăsit din plin în Mesajul din faţa Camerelor reunite ale Parlamentului. Dacă ne gândim că, în ultimul timp, cu mici excepţii, Traian Băsescu s-a străduit să nu provoace scandaluri răsunătoare, dar inutile, dovedind preocupări pentru Patrimoniul cultural, pentru Educaţie, pentru reglementarea conflictului din Caucaz, putem vorbi despre un efort uriaş de a se înscrie în hotarele prestaţiilor aparţinând antecesorilor Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

Noua ipostază e rezultatul unei concluzii trase de Traian Băsescu din sondajele de opinie păstrate în secret, dar şi din cunoaşterea directă a realităţii. Românii sunt sătui de scandaluri politice de tip telenovelă. Politicienii care vor continua să practice acest stil de starletă aflată între bordel şi studio tv vor plăti la confruntarea cu electoratul.

În cazul lui Traian Băsescu, o cramponare în ipostaza de scandalagiu, care l-a făcut totuşi o vedetă mediatică, riscă să aducă o notă de plată înfricoşătoare, dat fiind că imaginea românilor despre funcţia de preşedinte e net diferită. E imaginea de şef de stat serios, posomorât chiar, impusă de Nicolae Ceauşescu şi continuată de Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

Asistăm aşadar la un efort al lui Traian Băsescu de a-şi făuri o altă imagine decât cea de până acum. Un efort asemănător s-a putut constata, ca să dăm un exemplu, şi la Elena Udrea. Secvenţele cu spălatul podelelor, cu împletitul în direct la tv au ţinut să evidenţieze o altă Elena Udrea decât cea cu care ne obişnuiserăm din apariţiile mondene de până acum. În cazul Elenei Udrea, cel puţin deocamdată, putem vorbi despre un eşec. O schimbare de imagine în opinia publică e un proces complex şi complicat, cerând nu numai timp, ci şi subtilitate.

Electoratul operează cu imagini simplificatoare. Ruptura de imagine poate fi în acest caz contraproductivă. Făcută otova, brutal, creează impresia de fals, sau, mult mai grav, de tragere pe sfoară a electoratului. Noua ipostază a Elenei Udrea suferă de două erori grave:
1) S-a ivit peste noapte, nitam-nisam, fără o pregătire minimă anterioară, dar mai ales fără o preocupare de a o justifica.
2) E o rupere prea bruscă, prea şocantă cu ipostaza anterioară.

De aceleaşi slăbiciuni e lovită şi noua ipostază a lui Traian Băsescu. Slăbiciuni evidenţiate clar de prestaţia din Parlament. Astfel, asumarea ipostazei de Preşedinte a avut loc peste noapte, fără o pregătire a opiniei publice prin fapte mărunte anterioare. Traian Băsescu a sărit de la exprimarea frustă, cu note de mahala, la discursul abstract şi somnolent, tip dare de seamă. Mult mai important, în cazul lui Traian Băsescu, schimbarea s-a produs doar la nivelul apariţiilor mediatice. În realitate, preşedintele a rămas un politician implicat în jocurile mizere dintre partide.

Cea mai bună dovadă: după ce l-a suspendat pe Paul Păcuraru din funcţia de ministru, dovedind că îşi continuă capodopera de măcinare a Guvernului Tăriceanu, în discursul din Parlament şi la TVR, Traian Băsescu a declarat întemeiată acţiunea PRM împotriva trasării colegiilor uninominale. Dincolo de faptul că preşedintele e marinar, şi nu jurist, pronunţarea într-o chestiune aflată pe rol la Curtea de Apel s-a constituit într-o gravă imixtiune în actul de justiţie. Ca să nu mai spunem că e şi o implicare în jocurile dintre partide, PRM trezindu-se sprijinit într-o acţiune care corespunde interesului său.

Şi Elena Udrea şi Traian Băsescu n-au nici o şansă să ne convingă că sunt altfel decât ceea ce-au fost ani în şir. Pentru că ei nu sunt. Încearcă doar să ne tragă pe sfoară că s-au schimbat!

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial udrea