x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ion Cristoiu: Isteria împotriva votului uninominal (I)

Ion Cristoiu: Isteria împotriva votului uninominal (I)

de Ion Cristoiu    |    02 Oct 2008   •   00:00

Nenorocirea e că Traian Băsescu şi artileria sa de propagandă şi agitaţie au impus dictatorial un climat în care nu se putea afirma nici o obiecţie la adresa votului uninominal.



Românii au memoria scurtă. Uită nu de la un an la altul, de la o lună la alta, ci de la o zi la alta. Pe acest nărav şi-au întemeiat şi îşi întemeiază toţi şmecherii crasa tragere pe sfoară a poporului român pentru a-l călări fără grija că vor fi aruncaţi din şa de o tresărire de revoltă. Îşi mai aminteşte cineva isteria votului uninominal din 2007?

Dar, mai ales, îşi aminteşte cineva că această isterie a fost stârnită şi întreţinută de Traian Băsescu?

De la ţâfnoasa declaraţie din Parlament până la inutilul Referendum din noiembrie 2007, preşedintele României nu şi-a precupeţit nici un efort pentru a ne încredinţa  că votul uninominal e o soluţie miraculoasă la toate problemele paşnicilor trăitori ai acestor meleaguri, de la salariul mizer până la blocajul din traficul bucureştean.

Că Traian Băsescu şi partidul său mu­ţunache, poreclit şi prezidenţial, bene­ficiind de o ceată de scribi fără scrupule când vine vorba despre parale, s-au opintit să-i convingă pe români de idealitatea votului uninominal n-ar fi cine ştie ce nenorocire.

În definitiv, admiţând că ei credeau asta (deşi, după cum se vede acum, nu credeau!), aveau dreptul să se agite cât voiau.

Nenorocirea e că Traian Băsescu şi artileria sa de propagandă şi agitaţie au impus dictatorial un climat în care nu se putea afirma nici o obiecţie la adresa votului uninominal. Ca urmare a acestei realităţi, chiar şi în campania pentru referendum, cu excepţia PRM, nici un partid n-a avut curajul să-şi exprime la televiziune împotrivirea faţă de votul uninominal.

Cei de la TVR, de exemplu, obligaţi de statutul instituţiei de a organiza confruntări pro şi contra, căutau disperaţi politicieni şi analişti care să accepte a se pronunţa public împotriva uninominalului.

Ne-am numărat printre puţinii condeieri care au criticat introducerea votului uninominal la scrutinul din 2008.

În numeroase intervenţii în paginile Jurnalului Naţional şi la Sinteza Zilei, de la Antena 3, am ţinut să evidenţiem, pe lângă avantaje, şi dezavantaje. În acest sens, scriam în Jurnalul Naţional din septembrie 2007, sub titlul Isteria votului uninominal:

"Am căzut de acord cu Ion Iliescu, du­minică după-amiază, la Zig-zag cu Ion Cristoiu, de la Antena 3, că votul unino­mi­nal are avantaje şi dezavantaje. Avantajele unei concentrări mai mari a partidelor pe numele celor desemnaţi drept candidaţi, ale unei mai strânse relaţii între alegători şi parlamentari, ale unei posibile reduceri a fragmentarismului pe scena noastră politică. Sunt însă şi dezavantaje, indiscutabil mai mari şi mai multe decât avantajele. De ele au ţinut cont majoritatea statelor din Uniunea Europeană, care nu l-au preferat sau dacă îl au, sunt în curs de a-l mai îmblânzi. Cel mai semnificativ mi se pare polarizarea excesivă a scenei politice având drept punct maxim bipartidismul valabil doar în SUA şi Anglia. Tendinţa liniei moderne e de a da posibilitate şi minorităţilor să se exprime. Dacă la nivel mondial se depun eforturi, unele chiar exagerate, ca minorităţile etnice, religioase sau chiar sexuale să aibă un cuvânt de spus, cum să nu ne punem problema dacă nu cumva e periculos să reducem la tăcere minorităţile politice?! Votul uninominal riscă să scoată din viaţa politică formaţiuni în care categorii largi ale cetăţenilor îşi regăsesc interesele şi punctele de vedere. Istoria ne dovedeşte însă că nimic nu e mai periculos pentru o democraţie ca imposibilitatea unei idei să-şi aibă expresia în viaţa politică. Acestui dezavantaj, deja semnalat în Europa modernă, trebuie să-i adăugăm dezavantaje ţinând de realităţile României de azi, ţară definită printr-o slabă conştiinţă politică a multor cetăţeni. Până şi votul de la locale s-a dovedit favorizant în multe locuri pentru alegerea unor primari incapabili sau corupţi din simplul fapt că au ştiut să dea din gură şi, nu de puţine ori, să dea din pungă".

×
Subiecte în articol: editorial uninominal votului