x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ionela Prunache

Ionela Prunache

de Mircea Badea    |    08 Aug 2005   •   00:00
Ionela Prunache

Asa o cheama pe doamna care apare intr-o reclama la iaurt, difuzata foarte des. Ne spune ca se numeste astfel si ca este cercetator la firma producatoare. Cercetator in iaurt?!?! Exista asa ceva?! Iata ca da. Si-mi aduc aminte de bancul vechi, pe care il voi transforma un pic, cu doua doamne "conlocuitoare" care intreaba: "Aci e dom’ doctor de ghiceste-n iaurt?". Avem, probabil, si cercetatori in apa plata, experti in fete de masa si academicieni sectiunea mustar. Pai, de ce n-am avea, de vreme ce la toate posturile de televiziune am vazut ca exista si "specialisti in situatii de criza"?! Se va revendica, in curand, descoperirea mersului pe jos si a apei calde. La un moment dat, in Romania, se vorbea despre existenta a 15.000 de specialisti. Sigur ca nu i-a vazut nimeni, dar ce vreti sa cred acum? Ca fostul presedinte ne-a mintit? Doamne fereste! E ca echipa de profesionisti despre care imi povestea Adrian Sarbu: "Aici, la noi, in spatele aparentei frivolitati, se ascunde o echipa de profesionisti!". La care eu i-am raspuns: "Da! Dar ati vazut ce bine s-a ascuns?".

E incredibil ca in Romania, tara atator somitati, specialisti, experti, cercetatori, care analizeaza, controleaza si stapanesc pana si cele mai fine detalii ale vietii noastre, e greu de gasit cineva care sa nu greseasca flagrant cand iti pune gresie sau cand iti inlocuieste o teava, sau cand iti repara masina. A, sau cand conduce tara. Cate contradictii stridente, carceluri in exprimare, ezitari natange si, de multe ori, dovezi de inactivitate cerebrala ne-au oferit dragii nostri conducatori, doar in ultimele doua saptamani? Nici un castigator al olimpiadei internationale de matematica, pregatindu-se sa plece din Romania catre o tara civilizata, n-ar sti sa numere pana acolo. TVA-ul, ordonanta "Tractorul" si in ultima instanta "capodopera", retinerea pasapoartelor, sunt doar cateva. TVA-ul a fost tema ce a permis baterea campilor la modul cel mai sprintar. Cate capete (toate luminate), atatea versiuni si opinii. La fel cu ordonanta "Tractorul". La fel cu agricultura. Si asta din partea oamenilor din aceeasi tabara, care, acum 8 luni, cu voce sigura, aparent fara lipsa de calciu si suficienta ironica, incercau sa ne convinga de "strategia lor coerenta", de faptul ca toate detaliile sunt puse la punct si doar votul nostru mai lipseste pentru a intra pe un drum riguros premeditat. "Tare e bratul, brav e carmarciul!" pareau a ne spune viitorii castigatori ai alegerilor. Azi, situatia s-a schimbat drastic: "Tare e capul, grav e carmaciul!". Acesti politicieni "responsabili" descopera notiuni elementare (ca nu poti sa alergi daca nu ai invatat sa mergi) si experimenteaza diletant decizii care ne afecteaza dramatic. Nu stiu daca e vorba mai degraba de cinism sau mai degraba de candoare.

Ambele sunt la fel de teribile ca efect. Confiscarea pasapoartelor vine, ca un orgasm al aberatiilor, sa implineasca si sa confirme perceptia de improvizatie talamba. Sunt motivatii fundamentale de drept care te impiedica sa iei o astfel de masura, dar chiar daca nu le cunosti, pentru ca esti total nepregatit, macar un calcul politicianist sa faci: nu poti lovi exact in electoratul care in proportie de 95% a votat cu Alianta: cei care lucreaza afara. Si sa mai vrei si cu orice pret sa faci alegeri anticipate si sa mai ai si pretentia sa le castigi pe sistemul de la locale: dati-mi un consiliu si rezolv problemele. Ce probleme s-au rezolvat pana acum? Ca pe alea care au aparut le stiu. Cei care pana mai ieri pareau niste competenti comandanti de transatlantic capata acum imaginea de vatmani jucatori la 4 din 69. Oricum, oameni buni, putem sa stam linistiti macar dintr-un punct de vedere: iaurtul este sub control in Romania. Ionela Prunache vegheaza.

×
Subiecte în articol: editorial