x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ipocrizie occidentala si obedienta romaneasca

Ipocrizie occidentala si obedienta romaneasca

de Ilie Serbanescu    |    18 Oct 2005   •   00:00
Ipocrizie occidentala si obedienta romaneasca

Libera circulatie in spatiul Schengen este pentru turisti si nu pentru doritorii de slujbe. Responsabilii vest-europeni stiau insa ca dreptul de circulatie fara vize va fi folosit de sarantocii romani pentru a depune diferite munci in tarile din spatiul Schengen

Stimate domnule Tuca,

Am luat cunostinta cu satisfcatie de pozitia nu numai corecta si demna, dar si transanta, fara echivocuri, pe care Jurnalul National a adoptat-o in legatura cu noul regim de calatorie pentru Romania in spatiul Schengen. Impartasesc pozitia luata si intrebarile pe care le-ati formulat ministrului Blaga aparent cel in capul caruia a cazut responsabilitatea noilor reglementari.

Aparent, pentru ca adoptarea respectivelor reglementari nu este dupa parerea mea o initiativa romaneasca. Este urmarea unor presiuni externe, extrem de puternice. D-lui Blaga i-a revenit doar ingrata misiune de a-i da curs. Presiune externa facuta cu toata fermitatea de care sunt in stare cei puternici si cu atuurile in mana, dar si cu toata ipocrizia de care acestia, cel mai adesea, dau dovada.

Totul porneste de la pozitia duplicitara a tarilor vest-europene. Acestea au decis, intr-un tarziu, sa includa romanii printre beneficiarii circulatiei libere, fara vize, prin spatiul Schengen. Si au facut-o doar dupa tragicele evenimente de la 11 septembrie 2001, desi ar fi putut sa observe inca inainte ca romanii, in afara catorva mai hotomani dintre ei, sunt harnici, albi, crestini si nu poarta grenade la cingatoare.

Nu putem trece cu vederea faptul ca libera circulatie se refera numai la scopuri de calatorie temporara si nu vizeaza dreptul la munca. Libera circulatie in spatiul Schengen este pentru turisti si nu pentru doritorii de slujbe.

Responsabilii vest-europeni stiau insa ca dreptul de circulatie fara vize va fi folosit de sarantocii romani pentru a depune diferite munci in tarile din spatiul Schengen. Ceea ce s-a si intamplat! Romanii aflati in strainatate - in afara catorva exceptii care fura sau cersesc - nu fac altceva decat asta: muncesc. Cine insa ii angajeaza? Oare Dumnezeu?! Nu, ei au de fapt angajatori in carne si oase din tarile respective, care ii platesc! Sub ce forma se stie bine: in mica parte cu forme legale, iar in cea mai mare parte fara acte si probabil fara sa se plateasca impozite. Deci, sa dam valul jos: nu doar romanii sunt de vina ca nu fac doar turism in spatiul Schengen, ci si cei care accepta sa-i utilizeze la diferite munci.

De ani de zile se produce acest lucru. Cu cunostinta tuturor. Si, oricum, nu romanii sunt de vina in domeniu, ci autoritatile occidentale care, pe de o parte, desi au deficit de forta de munca, nu deschid portile fortei demunca din Est pentru ca totul sa se desfasoare legal, dar, pe de alta parte, cocheteaza cu folosire acestei forte de munca, inclusiv din Romania, care aduce fara indoiala profituri uriase, din zeci de motive: nu este sindicalizata, accepta retributii mult mai mici, face muncile murdare sau stresante etc. De aici porneste totul. Populatia insasi din tarile respective are o pozitie duplicitara. Pe de o parte, se lamenteaza si chiar voteaza impotriva extinderii Uniunii Europene, dar, pe de alta parte, foloseste sub diferite forme, cel mai adesea nelegale, forta de munca estica.

Ce au facut insa autoritatile vest-europene in cazul Romaniei intrece orice limita in materie de duplicitate si ipocrizie. Mai rau, cred ca s-a folosit santajul. S-a cerut direct autoritatilor de la Bucuresti sa ia masuri de oprire a iesirilor din tara daca vor ca Romania sa fie primita in Uniunea Europeana! Scurt pe doi! Santaj care, dupa preluarea de catre capitalul, tocmai din tarile Schengen, a intregii axe majore a economiei romanesti, este chiar strigator la cer! Aceasta este sorgintea noului regim de calatorie, care doar poarta semnatura d-lui Blaga! Regim care altfel n-are nici o logica, pentru ca reglementarile adoptate, chipurile impotriva infractoilor, ii lovesc pe cetatenii cinstiti, nu numai culpabilizandu-i din principiu, dar rapindu-le, de fapt, dreptul dobandit de libera circulatie, fara sa fie vinovati cu nimic si de nimic.

Baiul este ca autoritatile romane au acceptat un asemenea santaj, fara macar un gand la cei pe care ii lovesc si la demnitatea nationala pe care trebuie s-o apere. Trebuia sa li se spuna clar celor ce au facut presiunile ca, daca nu mai au nevoie de lucratori romani, ci doar de turisti romani, sa-i filtreze ei insisi prin reinstituirea regimului de vize!

A-i pune insa pe politistii romani sa faca ceea ce constituie treaba consulatelor straine e o cerinta de o ipocrizie fara margini. Autoritatile romane nu trebuiau sa accepte obedient sa faca jocul acestei ipocrizii jenante!

Al dumneavoastra, Ilie Serbanescu
×
Subiecte în articol: editorial