x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Istoria repetabila

Istoria repetabila

de Lucian Bolcas    |    26 Noi 2005   •   00:00
Istoria repetabila

In alti parametri, cu alte fapte se incearca sa se distruga ceea ce cu atatea jertfe am infaptuit la 1 Decembrie 1918 - Marea Unire. Si mai mult, se incearca sa se distruga constiinta nationala care este natiunea insasi. Recitind acum discursurile parlamentare vad ca ele nu sunt numai istorie, ci si actualitate

Motto: "Cum sunt ce-am fost, voi fi ce sant" (Nichifor Crainic)

In prag de sarbatoare nationala recitesc discursuri parlamentare ale epocii in care ziua de 1 Decembrie a devenit Ziua tuturor Romanilor.

"In mijlocul celui mai mare si mai greu razboi pe care neamul nostru l-a purtat pentru dreptul sau, Basarabia si Bucovina, tarile smulse vechii Moldove, si acele marete parti ardelene. Banatene, crisene si maramuresene, care au fost cele dintai rapite unitatii nationale si istorice a tarii romanesti integrale, au proclamat pe rand reintrarea lor in Romania deplina", spunea Nicolae Iorga de la tribuna Camerei Deputatilor, la 29 decembrie 1919, in discursul rostit cu prilejul ratificarii Marii Uniri.

"Romania deplina" - sintagma stralucita folosita de Iorga - a fost si a ramas idealul natiunii, o componenta a constiintei nationale despre care I.I.C. Bratianu spunea la 17 decembrie 1919, cu acelasi prilej si de la aceeasi tribuna, ca este insasi natiunea. "O natiune este o constiinta nationala... Constiinta a ceea ce esti si hotararea ferma de a fi este puterea cea dintai a unui popor". Recitind aceste discursuri ma confrunt cu mandria acelei generatii de politicieni care, chiar daca au avut pacatele tuturor politicienilor lumii, au avut privilegiul de a participa la faurirea Romaniei depline. Ma confrunt si ma intreb daca toate acestea nu reprezinta decat istorie, nu au ramas decat amintiri frumoase, total inutile in tumultul vietii parlamentare actuale coplesita de cotidianul ce trebuie sa-l rezolve. Dar - de multe ori - istoria devine repetabila. Desigur ca nu in aceiasi parametri, nu in aceeasi inlantuire si derulare de evenimente, dar este repetabila in problematici.

Acum, in pragul sarbatoririi Marii Uniri, la aceeasi Camera a Deputatilor Romaniei, de la tribuna careia au vorbit si Iorga si I.I.C. Bratianu, se afla in lucru Legea privind Statutul minoritatilor. Avand ca promotor UDMR-ul, ea repune in discutie, acum - la aproape un secol de la Marea Unire - insusi actul Unirii. Daca in Constitutia Romaniei sunt cuprinse toate drepturile fundamentale pe care, intr-o lume moderna, minoritatile trebuie sa le aiba, daca in invatamant, culte, cultura, administratie, legile ocrotesc aceste drepturi, atunci de ce este nevoie de o lege speciala pentru minoritati?

Romania s-a constituit la 1 Decembrie 1918, asa cum este si astazi, ca stat national unitar. Aceasta a fost si este "Romania deplina". Statutul minoritatilor, lege care nu exista ca atare in nici unul dintre statele cu traditii democratice ale Uniunii Europene, vrea sa demonstreze ca Romania nu este stat national. Si nici unitar, din moment ce deasupra institutiilor constitutionale se asaza un organism numai al unei minoritati care le poate dicta hotararile ei in anumite zone teritoriale. Si nici limba romana nu va mai fi limba oficiala din moment ce se prevede ca nici o lege - deci nici Constitutia Romaniei - nu poate impiedica folosirea oricarei limbi chiar in actele oficiale.

De aceea cred ca istoria isi repeta problemele. In alti parametri, cu alte fapte, se incearca sa se distruga ceea ce cu atatea jertfe am infaptuit la 1 Decembrie 1918 - Marea Unire. Si mai mult, se incearca sa se distruga constiinta nationala, care este natiunea insasi. Recitind acum discursurile parlamentare vad ca ele nu sunt numai istorie, ci si actualitate. De aceea ma simt dator ca, la dezbaterea acestei legi otravite, de la aceeasi tribuna a Camerei Deputatilor de la care a vorbit marele Nicolae Iorga, sa reamintesc tuturor colegilor mei deputati fraza cu care acesta si-a incheiat discursul dedicat ratificarii Marii Uniri: "Romania unita o avem, o vom apara si o vom intregi"
×
Subiecte în articol: editorial