x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Iubiţi-l pe Băsescu!

Iubiţi-l pe Băsescu!

de Valentin Nicolau    |    12 Mar 2012   •   21:00

Umilinta la care Traian Basescu a marturisit ca a fost supus ca presedinte este fireasca pentru un impostor care s-a dat repede in vileag, pentru un mascarici cocotat pe tronul prezidential, strambandu-se la lume. Grav nu este ca a fost umilit sau ca a umilit, la randu-i, cu dobanda, ci ca, in pofida demascarii lui ca farsor, circul guvernarii sale continua.

Cand orice tumba a sa este ime­diat analizata de presa, cand fiecare gogomanie pe care o spune e des­facuta-n paispe, comedia de­vine delir colectiv, poporul me­ritandu-si saltimbancul. In timp ce norodul s-a prins ca Basescu este o hahalera travestita in costum de presedinte, el continua sa creada in propria-i cacealma, spunandu-si grav siesi 'presedintele'. A ramas printre putinii ro­ma­ni care vorbesc serios adresandu-i-se lui Traian Basescu cu apelativul de 'presedinte'. Mai mult, deunazi a supralicitat, afirmand ca 'un pre­sedinte nu poate sa ab­dice'. A in­curcat termenii (pre­se­dintii isi dau demisia, regii abdica) ca urmare a incuscririi cu printul Paul, alt surogat. Imp­reu­na, Ba­ses­cu si subalternii Paul si con­soar­ta, desprinsi parca dintr-un tablou cu familia Adams, desa­var­sesc mascarada.

Relatia popor-presedinte este una de reciprocitate. Daca po­porul primeste mascari, ii ofera presedintelui mascari. Daca poporul primeste rautate, rautate ii va intoarce. Acest schimb continuu a creat un flux al raului care pare de neoprit. Basescu se hraneste din suduiala romanului si intoarce natiunii toate nemerniciile de care e capabil. Transferul mutual de energii negative intretine starea generala de rau din corpul tarii. Reprocitatea ostilitatii sub toate formele ei – rivalitati, lupta ambitiilor si intereselor, prefacatorii si intrigi, resentimente, violente si jafuri – odata epuizata, lasa loc indiferentei. Motorul e mereu mai ambalat, suprasaturand cu rautate, cu minciuni si furaciuni, dar lehamitea instaurata a transformat marea majoritate a romanilor intr-o populatie inerta.

Traim sub domnia prefaca­toriei, a minciunii si a poftei, a urii si a violentei, a luptei tuturor impotriva tuturor, domolita doar de formarea de clanuri in afara carora individul nu mai poate supravietui in jungla 'moder­nitatii' impuse de Traian Basescu unui stat luat in captivitate. Iesirea din meschinaria reciprocitatii se poate face, daca nu-i mai raspundem cu aceeasi moneda, suspendand legea talionului. Raspla­tind raul cu binele, se rastoarna starea lucrurilor, se intrerupe cercul vicios. Secand izvorul de rautate din afara sa, Traian Basescu se va adapa doar la cel di­nauntrul sau. Lipsindu-l de forta rau­lui cu care il investim zilnic si care da combustibil si masinariei sale de putere, va deveni un simplu imbatranit in rele. Atat.

Un po­por crestin are calea sa se sal­ve­ze: 'Iubiti pe vrajmasii vostri, bine­cuvantati pe cei ce va bles­te­ma, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va asu­presc si va prigonesc...' (Mat. 5, 44).

×
Subiecte în articol: editorial