x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jalnice plăcuţe de frână împotriva speranţei

Jalnice plăcuţe de frână împotriva speranţei

de Florin Condurateanu    |    12 Ian 2012   •   21:00

Au unii o placere idioata de a fi fra­nari pentru orice petic de senin. Au o veritabila voluptate sa bata clo­po­te­le a parastas pentru viitorul ro­ma­ni­lor. Nu suporta aceste figuri cu intuneric in constructia lor sa apara o veste de mai bine pentru romani. Imediat devin cioclii, cucuvele care ingana bocet ca nu cumva pe romani sa-i destinda un zvon de bine.

Uita ca marea performanta a neamului ro­­manesc a fost ca nu s-a frant in acest colt de geografie unde au suie­rat mereu viscole de istorie. Romanii si-au pastrat fiinta nationala, chit ca in jurul nostru au ranjit pofticios mari im­perii, Inalta Poarta, imperiul austro-ungar, imperiul tarist, toate urzind sa muste bucati din harta Romaniei. Si n-au prea reusit sa faca taitei din harta Romaniei. Iata un exemplu de placere a unor neica nimeni de a adu­ce incruntarea pe fruntea romanilor. De zile lungi bat unii toaca, spunand ca romanii sunt dintre cei mai nefericiti oameni ai planetei. Cu satisfactie, niste filozofi de cutie de chibrituri au deplans intregul popor roman, pa­sa­mi­te ca intr-un sondaj mondial s-au si­tuat romanii printre cele mai ne­fe­ri­cite neamuri.

Si dai si fa gargara cu vorbe pesimiste prin televiziunile si ziarele de la noi, cum ca romanii sunt campionii deznadejdii. Dupa vreo doua zile de bocete si tanguieli in me­dia romaneasca se limpezeste ceva ce trebuia mentionat de la inceput. Cine sunt cele mai fericite popoare. Sprijiniti-va de mobila din sufragerie ca sa nu cadeti jos de ras la adresa asa-zisului sondaj, de un ridicol cosmic. In urma sondajului, pe primul loc al celor mai fericiti oameni se afla cei din Fiji, iar in primele 5 locuri ale clasamentului neamurilor fericite se afla cei din Ghana, din Nigeria. Dintre statele mai cunoscute, fericiti mai sunt si olandezii. Sa mori de ras, soro! Pai ce studiu e asta de ne declara cei mai nefericiti, in conditiile in care au atins maximum de fericire unii din niscaiva triburi! Pai merita sa le tai cheful romanilor, popor cu haz, cu istetime si suflet cald, ospitalier, sa le tai cheful cu asemenea aiureli, clamate de niste oameni plicticosi, care se cred originali si globalizati daca sunt pesimisti si se sclifosesc? Iata si alt exemplu de cobitoare de trei lei. Ne lauda cu indreptatire niste ziaristi americani ca tara are frumuseti unice, ca romanii intregesc splendoarea pei­sa­jelor si comunelor cu sufletul lor cald, de neegalat. Firesc, te mul­tu­mesc astfel de laude indrep­ta­ti­te! Numai ca se gasesc cativa ciufuti, care imediat intuneca orice zambet, ori­ce mandrie romaneasca. Apropo de cuvintele de apreciere ale zia­ris­ti­lor americani, apare la televizor un ti­ne­rel antipatic, cu figura de tocilar plin de cosuri, cu ifose de nu stii de unde venite, ca n-a auzit nimeni de el si decreteaza: 'Probabil ca pe ziaristii americani nu i-a muscat nici un caine comunitar, ca n-au inteles ca ospitalitatea din comunele romanesti vine dintr-un primitivism taranesc'.

Pai, mai anonimule, daca esti o acritura de om, nu te erija in filozof de cateva parale prapadite si nu imprastia energiile negative cu care esti inzestrat si spre ceilalti romani. Tineti discursul vestejit la tine in baie, printre sticlutele de plastic cu sampoane impotriva matretii. Sa-si puna frana la limba inteleptii de balci si sa nu mai zbiere rechizitorii ridicole la adre­sa intregului neam romanesc, si asta tam-nesam.

E planeta plina de nebuni. Se sinucide si in Romania unul ca nu-l mai inghite iubita (se intampla pe toata harta mapamondului), hop si cate un teoretician de gang, care 'decreteaza' ca poporul roman e plin de defecte. Cand cate un zanatec de american navaleste in fosta lui scoala, scoate un pistol-mi­tra­liera si ucide pe culoare la nimereala zeci de elevi si profesori, nimeni nu indrazneste sa jigneasca intregul popor american, generalizand nebu­nia unui individ rau construit.

×
Subiecte în articol: editorial