x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jegul de aur

Jegul de aur

de Dan Constantin    |    08 Sep 2007   •   00:00

Afacerea pentru capturarea aurului de la Roşia Montană dă in clocot. Lupta dintre promotorii proiectului, care aruncă banii in toate părţile pentru a acoperi otrăvurile din opera lor, şi adversarii acestuia a trecut de logica argumentelor. Se incearcă demolarea cu dinamita calomniei. Un domn Hill (nu la fel de haios ca Benny Hill, regele poantelor grosiere) a ieşit in arenă pentru a demonstra căt de inofensive sunt cianurile şi căt de devastatoare şi subterane sunt ONG-urile care stau in calea Companiei Gabriel Resources. Spionii iredentismului maghiar şi-au dat măna cu naţionalismul romănesc pentru a tulbura şi ingropa opera de binefacere pe care o propune nehaiosul domn Hill.

Am mai inţeles că statul major al răului s-ar afla, unde oare, decăt la Budapesta. De acolo sunt pompate fonduri cu nemiluita pentru a bloca drumul inofensiv al cianurilor.

Mai mult, Alburnus Maior, acest capo di tutti capi al ONG-urilor răuvoitoare, nu face nimic pentru comunitatea locală. Chiar! N-ar putea să vină şi alburniştii cu nişte găleţi pline ochi cu cianuri şi să le dea drumul in răurile de munte? Nu pot oare să ajute şi ei comunitatea din Roşia Montană cu niscai demolări de case istorice; de ce nu iau buldozerele să ingroape şi mai adănc cimitirul?

La Roşia Montană, cu un pumn de mărunţiş poţi cumpăra multe. Oamenii sunt sărăciţi de vremuri, şi foamea ii face creduli. Dl Hill a descins intr-un hotel de lux in Bucureşti, găndind că dă lumea pe spate cum face cu căţiva dezmoşteniţi de soartă la Roşia Montană. Calcă insă pe un teren a cărui credibilitate a aruncat-o in aer predecesorul Gabriel, marele aurar care n-a scos din minerit aur nici căt pentru un mărţişor.

Substratul venirii la Bucureşti a prezidentului companiei care vrea să scoată aurul de la Roşia Montană cu o tehnologie pe bază de cianuri este altul. Se apropie termenul la care Parlamentul va lua o decizie privind modificarea legii minelor in sensul interzicerii folosirii cianurilor pe teritoriul ţării in extracţia metalelor preţioase. Este o lege care are şi suportul Academiei Romăne. Dacă legea trece, Gabriel & Co. plus gaşca lor de susţinători o pun de mămăligă.

Şi vom vedea după mult timp că, in fine, aurul nu-i poate corupe chiar pe toţi.

Deja ştim căt jeg produce.

×
Subiecte în articol: editorial roşia montană