x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jocul păcălelii

Jocul păcălelii

de Petre Roman    |    24 Iun 2012   •   15:33

Prin coincidenta, condamnarea la inchisoare cu executare a lui Adrian Nastase si intrarea Hidroelectrica in insolventa s-au produs, practic, in acelasi moment. Ce legatura ar putea fi intre ele? Adrian Nastase a fost judecat si condamnat pentru fapte ce i se imputa intr-un caz pe care-l putem numi inventat, iar nu pentru alte cazuri in care exista suspiciunea de coruptie si abuz in functie in dauna intereselor statului.

De altfel, in motivarea instantei pentru sentinta impotriva lui Adrian Nastase se si spune ca nu exista probe directe pentru ceea ce i se imputa. Jocul pacalelii consta in a nu lovi cu piciorul in musuroiul in care zac multe alte ­ dovedite – jafuri comise in Romania de catre sau cel putin sub protectia unor conducatori politici. De aceste cazuri procurorii nu s-au atins sau cel mult le-au pus la "congelator". Exemplul cel mai elocvent este Hidroelectrica, compania cea mai valoroasa aflata inca sub controlul statului roman, jefuita ca la drumul mare de combinatia guvernanti – intermediari de energie, trimisa acum in insolventa pentru ca – ce sa vezi? ­ n-ar exista alta cale de a scapa din ghearele contractelor din care pana in prezent compania a fost pagubita cu suma uriasa de 1,5 miliarde de Euro. Multe capete ar fi trebuit sa se rostogoleasca, cum spunea un ziarist, pentru acest absolut nejustificat esec. Si fac aceasta afirmatie din perspectiva meseriei mele, nu doar a aceleia de fost prim-ministru.

Daca noi ca oameni nu intelegem de ce ne comportam intr-un anume fel, viata ne-a aratat ca intram in mare necaz. Dar daca oamenilor cu raspundere pentru tara nu le pasa de comportamentul lor, noi toti, popor si tara, suntem in mare necaz. Multi dintre ei gandesc tot mai accentuat in ultimii ani ca vor castiga mult din furtul avutiei si banilor publici fara sa fie vreodata pedepsiti. Sau cel mult se vor alege cu vreo dezvaluire in presa repede dezmintita si apoi la fel de repede uitata. Stiinta psihologiei caracterizeaza azi acest comportament prin sindromul SMORC (modelul simplu al crimei rationale), iar pe cei care se comporta astfel ii considera psihopati. Iata cum, pe calea de aceasta data rationala, se poate spune ca suntem condusi de psihopati. De pacalit, mai pacalesc oamenii, chiar si cei mai rationali. Dar in mod obisnuit oamenii doresc sa se simta cinstiti si sa fie considerati ca atare.

In jocul pacalelii din politica, a carui factura o platesc la nesfarsit romanii, multi guvernanti si-au facut socoteala ca sansele sa fie prinsi si trasi la raspundere pentru abuz, hotie si asociere mafiotica sunt foarte mici. Prin urmare, a fura de pe pozitia unei functii publice devine, nici mai mult nici mai putin, o oportunitate. Si Doamne, de cate ori nu i-am auzit pe "mandrii portocalii" anuntandu-ne ce mari oportunitati au deschis. Ei sunt aceia de care ne-am temut, nu neaparat pentru soarta fiecaruia ci, mai ales, pentru soarta noastra, a tuturor. si ne vom teme si ne vom revolta cata vreme tocmai oamenii care ar trebui sa asculte sunt cei cel mai putin dispusi sa asculte.

×
Subiecte în articol: editorial