x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jucătorul. La cacealma

Jucătorul. La cacealma

de Radu Tudor    |    08 Mai 2008   •   00:00
Jucătorul. La cacealma

În mintea întunecată de ură a preşedintelui Băsescu, avem o ţară de vinovaţi: Parlamentul, Guvernul, Opoziţia, judecătorii, profesorii, ziariştii. A, uitasem. Şi rapiţa e vinovată, drept pentru care a fost luată la ochi din elicopter.



Pentru că fanii preşedintelui României îl iubesc necondiţionat pe acesta, oricîte derapaje grave ar avea şi cîte greşeli majore ar face, încerc azi un experiment jurnalistic. În loc să fac o analiză a spuselor preşedintelui României, voi reproduce acele pasaje care demonstrează clar duplicitatea politicianului Băsescu. Cum îşi întoarce vorbele şi faptele fără nici o jenă, popularitatea domniei sale avînd aceleaşi coordonate calitative cu ale unei telenovele.

Iată ce spunea preşedintele României la ultima emisiune favorabilă, cu public ales, de la B1 TV: "Domnule Moraru, am o rugăminte, nu mă băgaţi în campanie, pentru că văd că sînt toate partidele care candidează care să fie consilier, care primar de comună, care primar de sector, care primar de capitală, ei îşi fac campania atacîndu-l pe preşedinte. Cred că este o încercare de a mă aduce în campanie, pentru că va trebui să le răspund la un moment dat. (...) Nu este acum campanie prezidenţială. Dacă vor o campanie decentă, să-şi facă campania pentru funcţiile la care ei candidează. De asta n-aş vrea să discut despre administraţia locală. (...) Să-şi vadă de campania lor pentru primării, consilii judeţene, funcţii de consilieri".

Fără să-l fi atacat nimeni în cele trei săptămîni de la apelul de a fi lăsat în pace, liniştea şi decenţa campaniei pentru locale îi dă migrene preşedintelui. Nu mai suportă şi porneşte el atacul. Iată un extras din interviul dat la Radio România: "Mie (campania – n.r.) îmi dă senzaţia de blat. Ştii, dacă aş fi la Liga lui Mitică, aş spune că mulţi dintre candidaţi parcă ar fi într-un aranjament şi te uiţi la ei: vin şi se laudă unul pe altul în emisiuni. Sînt caraghioşi. (...) Trebuie să spună lucruri aspre şi de ce unul crede că e mai bun decît celălalt. Cum poţi să-i spui că eşti mai bun decît el, dacă tu eşti doar lapte şi miere cu el în discuţie? (...) Programele cînd se confruntă se confruntă în polemică.(...) Cu tot cu autori. Or uneori ai senzaţia că cei fără şanse au început deja să-şi negocieze cu prezumtivul cîştigător: Uite, eu te laud, eşti băiat bun şi... Dar, după ce cîştigi, vreau si eu nu ştiu ce în consiliu, vreau un teren, vreau.... Am impresia că deja sîntem la ora negocierilor în unele situaţii. În alte situaţii, partide neserioase, cu cîte doi candidaţi, unul independent, altul oficial, îl susţin mai mult pe independent decît pe oficial. Şi nu mă refer numai la situaţia de la Bucureşti, sînt şi alte oraşe în care acest lucru se întîmplă. Dacă nu mă înşel, chiar la Tîrgovişte este şi candidatul unui partid, şi unul care a demisionat şi a plecat ca independent. Tipul acesta de joc arată neseriozitate şi dispreţ faţă de români".

Orice angajament public al lui Traian Băsescu valorează cît o ceapă degerată. A condamnat sistemul ticăloşit în 2004, format, în opinia sa, din procurori şi serviciile de informaţii. Astăzi, acest sistem, care brusc nu mai este ticăloşit, e principalul său aliat pentru menţinerea la putere şi pentru şicanarea celor care i se opun. În mintea întunecată de ură a preşedintelui Băsescu avem o ţară de vinovaţi: Parlamentul, Guvernul, Opoziţia, judecătorii, profesorii, ziariştii. A, uitasem. Şi rapiţa e vinovată, drept pentru care a fost luată la ochi din elicopter. La fel făcea şi Nicolae Ceauşescu, cel care dădea indicaţii agricole preţioase din zbor, în drum spre acelaşi Neptun.

Sînt sute de exemple în o mie de zile de mandat prezidenţial. Mai trebuie demonstrat ceva? Cine are o minimă cultură politică îşi dă seama că jucătorul Băsescu merge pe o singură variantă: cacealmaua.

×
Subiecte în articol: editorial