x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Juran

Juran

14 Dec 2004   •   00:00

Despre un om poti spune prea multe sau prea putine; important este sa spui ceea ce se cuvine si aceasta voi incerca eu acum. Joseph Moses Juran este o intruchipare a ceea ce americanii numesc un self-made man. S-a nascut intr-o familie sarmana, la Braila, in 1904.
Click pentru a mari imaginea
Copil fiind, si-a urmat tatal peste ocean, in cautarea unei vieti mai bune, a unei societati mai tolerante. Saracia i-a insotit anii de adolescent, dar s-a luptat cu ea facand diverse munci - a pretuit munca aproape instinctiv. Inconjurat si in Noua Lume adesea de ostilitate, tanarul Juran a razbit prin puterea mintii, tenacitate si perseverenta. A fost primul vlastar al familiei care a intrat in invatamantul academic, terminand cu brio scoala de ingineri a Universitatii din Minnesota. Inzestrat cu inteligenta sclipitoare, cu capacitate analitica iesita din comun, avand dedicatie pentru lucrul bine facut, realizarea profesionala a venit de la sine. Sahul l-a ajutat sa-si dovedeasca harul gandirii, iar inclinatia pentru stiintele exacte (matematica si fizica) au fost temeiul ascensiunii in profesie. Juran a devenit un intelept intre intelepti, unul dintre cele mai ilustre nume ale stiintei managementului. El a stabilit repere (benchmark-uri) fundamentale in managementul calitatii. Dar Juran insusi este un reper de viata. Harnic, modest, sincer, autentic, generos, cu dedicatie pentru munca, reguli si proceduri, cu simt al onoarei, Juran este o pilda pentru toti cei care au urechi sa auda si ochi sa vada.

Viata sa profesionala este impresionanta prin extensie si adancime. A cunoscut satisfactii in lumea corporatista, la Western Electric, unde a aplicat modelele sale de testare a calitatii produselor. Si-a servit tara in timpul celui de-al doilea razboi mondial ca cetatean si functionar public responsabil. S-a intors ca profesor in mediul academic, unde s-a impus ca varf intre confrati. Marele Peter Drucker vorbeste elogios despre Juran, la fel si Steve Jobs, cel care a creat Apple Computers si lista este nesfarsita; are si activitate de consultanta prodigioasa. Contributiile sale la managementul calitatii sunt atat de importante, incat numele Juran este rostit cu veneratie in lumea corporatista si pe coridoarele Puterii de stat. Cresterea economica a Japoniei in a doua parte a secolului trecut poarta si amprenta unei modificari de paradigma in controlul calitatii produselor - adica marca Juran; prin extrapolare, aceasta modificare este valabila si pentru Coreea de Sud si alte state asiatice ce au cunoscut miracole economice.

Filosofia gandirii lui Juran in domeniul managementului calitatii poate fi distilata la distinctia intre "cele cateva elemente vitale" (the vital few) si multimea de elemente folositoare (the many useful). Altfel spus, este necesar sa esentializam, sa stabilim prioritati, pentru ca astfel sa putem elabora o politica eficace. De aici si importanta intelegerii functionarii organizatiilor, intrucat societatea este compusa din entitati organizationale - care inseamna parti componente, legaturi intre acestea, structura. Dar organizatiile nu sunt statice; ele evolueaza, ceea ce aduce in prim-plan "procesul". Insasi viata este proces si managementul, ca act de conducere, implica gestionarea de procese. Procesul inseamna fie stabilitate, fie schimbare. Gestionarea schimbarii poate sa insemne ameliorarea de produs (planificarea calitatii), de proces (ca tehnologie), de organizatie (ca alcatuire), de politica la nivelul intreprinderii sau la nivel public. Managementul calitatii se refera deci si la elaborarea si aplicarea de politici publice.

Gandirea lui Juran poate fi pusa in relatie cu alte discipline in virtutea comprehensivitatii pe care o poseda. La Juran, managementul calitatii este privit in mod holistic, complex. Aceasta explica de ce legatura intre productie si societate este inextricabila; de ce managementul calitatii are legatura cu disciplina care studiaza complexitatea, cu legea entropiei si grija fata de mediul incojurator. Exista o multitudine de implicatii etice derivate din managamentul calitatii: ce producem, cum producem, pentru cine producem. Sa ne gandim numai la scandalurile produse de mari firme farmaceutice, la productia de arme si altele. Revin la reperul moral Juran: cinste, franchete, modestie, respingerea falsului si ipocriziei, simt al datoriei, onoarei si dreptatii, respect fata de lege si adevar, generozitate fata de semeni si comunitate.

Asa cum l-am deslusit, Juran ne invata ca lucrul bun trebuie facut in fiecare parte a ansamblului; acesta din urma nu se reduce insa la componente - sistemul (contextul) conteaza mult (sistemul de comanda/comunismul a vrut calitate inalta, dar a esuat, intrucat a obliterat individualitatea/libertatea!); avem nevoie de reguli, criterii si proceduri (ceea ce inseamna stat de drept!); exista limite ale ingineriei proceselor - nu orice poate fi cuantificat; ideea pretioasa/geniala face adesea diferenta, ca si conducerea exceptionala (care este o insusire nu la indemana); succesul nu conjunctural este consumator de timp (este nevoie de rabdare); educatia si dezvoltarea tehnologica sunt esentiale pentru progres.

Joseph Moses Juran este un etalon, ca om si ca profesionist.

P.S. La 24 decembrie se impliesc 100 de ani de la nasterea savantului american Joseph Moses Juran, originar din Romania.

×
Subiecte în articol: editorial calitatii juran