x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Justitia e oarba, dar are insotitori: un labrador si o labradoare

Justitia e oarba, dar are insotitori: un labrador si o labradoare

de Adrian Năstase    |    20 Sep 2006   •   00:00
Justitia e oarba, dar are insotitori: un labrador si o labradoare

"In dosarul despre care vorbim au fost audiati mai multi martori, care de prin penitenciare, care cu cate o urmarire penala neinceputa, dar bine pastrata intr-un sertar cu amintiri de pe la DNA, care suparati pe mine ca nu le-am dat nu stiu ce aprobari in anii cand am fost prim-ministru. Fiecare dintre ei a spus tot soiul de lucruri"

Am mai avut prilejul sa o spun, trimiterea mea in judecata e rezultatul logic al unui demers absurd. Dupa ce au facut atata zgomot, procurorii anticoruptie nu pot sa decida ca sunt nevinovat. Nevinovatia lui Nastase ar deveni imediat o vinovatie fundamentala a celor aflati azi in fruntea mesei. Au cheltuit pe cercetari inutile zeci de miliarde de lei publici. In plus, daca sunt nevinovat - si sunt - ar trebui, poate, rediscutate niste decizii. Despre locul meu in conducerea Parlamentului? Despre locul meu in conducerea partidului? Tinand seama ca asa-zisa mea coruptie a fost principala tema electorala a celor aflati acum la putere, neinceperea urmaririi penale ar pune in discutie chiar legitimitatea morala a unor alegeri.

Si, pentru ca am ajuns la acest capitol, nu e inutil de remarcat ca in 2004 s-a adunat o adevarata colectie de persoane care m-au acuzat din perspectiva moralei. Va dau cateva nume: Mona Musca, Carol Sebastian, Alina Mungiu (cea care cerea sa nu mai existe fosti informatori in Parlament; acestia trebuiau pastrati acasa), Teodor Stolojan, Ioan Ghise, Cozmin Gusa, Traian Basescu. "Mase" intregi de independenti cereau dezinteresat, doar pentru binele tarii plecarea noastra de la putere. Va dau cateva nume: Monica Macovei - devenita ministru al Justitiei, Renate Werber - devenita consilier prezidential, Cristian Preda - devenit secretar de stat, Horia Patapievici - devenit seful Fundatiei Culturale Romane, Rodica Culcer - devenita directorul stirilor TVR.

In dosarul despre care vorbim au fost audiati mai multi martori, care de prin penitenciare, care cu cate o urmarire penala neinceputa, dar bine pastrata intr-un sertar cu amintiri de pe la DNA, care suparati pe mine ca nu le-am dat nu stiu ce aprobari in anii cand am fost prim-ministru. Fiecare dintre ei a spus tot soiul de lucruri. La final, procurorii DNA, ca in orice intreprindere care lucreaza pe bani publici, au facut o selectie de oferte si le-au pastrat in dosar numai pe acelea care se potriveau caietului de sarcini. Cel scris de Daniel Morar si avizat de Monica Macovei.

Exista trei oameni condamnati in timpul regimului meu "corupt", carora li s-a propus in timpul acestui regim - al marii transparente si corectitudini - sa dea declaratii contra mea, in schimbul libertatii. Doi au fost de acord. Sunt liberi. Al treilea a spus public ce fel de targ i s-a oferit. Lui i s-a respins cererea de eliberare conditionata. Tot in acest dosar au fost chemati ofiteri de la SPP, carora li s-a cerut sa povesteasca ce au auzit prin masini, ce vorbesc intre ei diversi demnitari.

Intr-un interviu de la inceputul verii, Daniel Morar spunea ca dosarul meu este de prima prioritate si ca il urmareste cu mare atentie. Cum se stabilesc prioritatile la DNA? - ar trebui sa ma intreb. Mai spunea ca dosarul va fi finalizat pana la inceputul toamnei, mesajul public indirect fiind acela ca el va fi trimis in instanta inainte de raportul de tara. Si asa a fost... Misiune indeplinita!

P.S. Caracterul politic al acestui dosar este confirmat de Leonard Orban intr-un interviu acordat ziarului austriac Der Standard din 13 septembrie 2006: "UE ne-a rugat sa continuam eforturile in aceasta directie si sa le dam forma. Avem nevoie nu doar de acuzatii, ci si de condamnari. Sunt de asteptat condamnari in urmatoarele saptamani si in zona coruptiei la nivel inalt. Cel putin zece cazuri. Vorbesc de fosti membri ai Parlamentului si ai Guvernului." Q.E.D.
×
Subiecte în articol: editorial