x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Justitia, intre lipsuri si apocalipsuri

Justitia, intre lipsuri si apocalipsuri

de Adrian Năstase    |    20 Dec 2006   •   00:00
Justitia, intre lipsuri si apocalipsuri

Asa se face ca, si astazi, pentru propagandistul oranj, Nastase ramane vinovatul de serviciu. Oricat de ridicole se dovedesc a fi dosarele DNA. Se scurge in ziare informatia ca am adus din China pamatufuri de sters praful si servetele de bucatarie? Propagandistul ranjeste: se strange latul in jurul lui Nastase! Apare in ziare numele unui martor din Calarasi (?) pe care il cheama Nicolae Ceausescu si care jura ca nu a depus niciodata vreo marturie, pentru ca nu are nici o legatura cu cazul?

Imi aminteam zilele trecute un banc mai vechi si il adaptam, putin pervers, la actualitate. La finalul mandatului, un presedinte ii lasa succesorului sau trei plicuri numerotate si il roaga sa le deschida in ordine, ori de cate ori trebuie sa faca fata unui scandal serios. Zis si facut. Nu trece multa vreme si apare primul scandal, sa zicem niste ziaristi rapiti intr-o tara fierbinte. Presedintele deschide primul plic si citeste: "Da vina pe mine!". Cateva luni mai tarziu un nou scandal, sa zicem niste colaboratori apropiati varati in afaceri necurate. Presedintele deschide al doilea plic si citeste: "Da vina pe opozitie!". Dupa un an, al treilea scandal, va las pe dumneavoastra sa alegeti ce ar fi putut fi (romanii au experienta in domeniul asta). Presedintele deschide al treilea plic si citeste: "Acum pregateste si tu trei plicuri!"

Dincolo de haz, bancul asta are intelepciunea lui. El ne spune ca aruncarea smucita a responsabilitatii de pe propriul umar face parte din uzantele politicii. Dar ne mai spune si ca o asemenea practica are limitele ei, ca vine o vreme cand nimeni nu mai crede ca, desi conduci tara de atata amar de timp, nu esti responsabil de nimic.

Pacatul fundamental al actualei puteri este acela ca si-a cladit ascensiunea nu definindu-se pe sine, ci redefinindu-si adversarii. In felul asta, secular-pacatoasa administratie romaneasca a devenit "sistemul ticalosit" creat de PSD si pastorit de subsemnatul. Iar singura sansa de a scapa de sistem era Alianta D.A. Nu pentru ca avea solutii. Doar pentru ca nu mai era nimeni altcineva prin preajma.

Sa recapitulam: daca sistemul ticalosit nu ar fi existat, actuala putere nu ar avea nici o legitimitate. Prin urmare, dupa 2004, cei instalati la putere au avut o singura preocupare comuna: sa mentina treaza in memorie imaginea "sistemului ticalosit". Restul preocuparilor au fost total divergente: "Cum sa punem mana, noi si grupul nostru, pe cat mai multe resurse". (Evident, nu as vrea sa intelegeti ca asa ceva ar insemna un alt "sistem ticalosit").

Asa se face ca, si astazi, pentru propagandistul oranj, Nastase ramane vinovatul de serviciu. Oricat de ridicole se dovedesc a fi dosarele DNA. Se scurge in ziare informatia ca am adus din China pamatufuri de sters praful si servetele de bucatarie? Propagandistul ranjeste: se strange latul in jurul lui Nastase! Apare in ziare numele unui martor din Calarasi (?) pe care il cheama Nicolae Ceausescu si care jura ca nu a depus niciodata vreo marturie, pentru ca nu are nici o legatura cu cazul? Propagandistul oranj recita fara sa clipeasca: "Justitia trebuie sa-si faca datoria!".

Daca eu sunt nevinovat inseamna ca Traian Basescu a mintit. Grea sarcina pe umerii unor magistrati, sa recunoastem! (Intr-un fel, vinovatia mea a ajuns sa semene cu armele de distrugere in masa. Ele trebuie sa se afle pe undeva, altfel multi "licurici" din lumea buna s-ar face de ras.)

Sunt si unii care regreta ca au votat cu Basescu in urma cu doi ani. Justificarea "morala" insa e foarte simpla: "Sa ne imaginam ce dezastru ar fi fost daca la conducere ar fi ajuns Nastase!". "Innegrirea" lui Nastase serveste ca scuza de constiinta pentru unii si acum. Eu trebuie sa fiu vinovat pentru ca ei sa se simta cu constiinta curata.

Cand scriu aceste randuri tocmai a fost dat publicitatii un sondaj in care romanii sunt intrebati unde ar trebui sa ajunga diversi politicieni, in rai sau in iad? Poate ca asa ceva merge ca idee de Craciun, menita sa ne mai destinda. Dar mie mi se pare interesant mai ales faptul ca jumatate din cei intrebati au refuzat sa dea asemenea sentinte. Semn ca acolo, jos, la "talpa tarii", exista mai mult bun-simt decat in fruntea ei transpirata. Nu prea e normal sa ne asumam "judecati de apoi".

P.S. Fostul meu coleg de "oglinda", de la prezidentialele din 2004, si-a infierat, in Parlament, tovarasii ideologici, furandu-i jucaria anticomunista lui Tariceanu si facandu-i fericiti pe toti cei douazeci de intelectuali "adevarati" ai societatii civile. Pe surse, s-a aflat ca urmeaza constituirea la Cotroceni a unei comisii care sa examineze motivele pentru care Burebista a fost otravit de Deceneu si ca va fi condamnata perioada pana la razboiul din 105 e.n., cand datorita "sistemului ticalosit" al vremii, geto-dacii au pierdut razboiul cu romanii, creandu-se conditiile pentru pacea de la Westfalia, Congresul de la Berlin, Tratatul de la Versailles si intelegerile de la Yalta care, in final, au adus comunismul in Romania. Presedintele va face o noua declaratie in Parlament, declaratia sa va deveni un act ultraoficial al statului roman si, pe aceasta baza, vor fi topite toate manualele de istorie. Ulterior, ele vor fi rescrise, dar nu in formule alternative, care sa incurce mintile elevilor, ci intr-o varianta unitara, aprobata de Societatea academica romana si de Fundatia Soros.
×
Subiecte în articol: editorial