x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale L-au delapidat pe Iuliu Maniu

L-au delapidat pe Iuliu Maniu

de Ion Cristoiu    |    13 Sep 2008   •   00:00

ROMÂNIA CA O TELENOVELĂ
Parchetul a deschis o anchetă în chestiunea statuii lui Iuliu Maniu din Piaţa Centrală a orăşelului. Datele preliminare indică o delapidare de 10 miliarde de lei. Potrivit contractului, marele om politic urma să aibă barbă.



ROMÂNIA CA O TELENOVELĂ
Moto: "Trăim în România, şi asta ne ocupă tot timpul" - Mircea Badea, realizator tv

Parchetul a deschis o anchetă în chestiunea statuii lui Iuliu Maniu din Piaţa Centrală a orăşelului. Datele preliminare indică o delapidare de 10 miliarde de lei. Potrivit contractului, marele om politic urma să aibă barbă. O barbă mai ceva decît a lui Nicolae Iorga. Deşi nici un document scris sau fotografic nu dovedeşte asta, firma constructoare îl mituise pe sculptor, care pretindea că-i vorba de o lucrare modernă, ce-şi poate permite să contravină adevărului istoric. Barba urma să fie făcută dintr-un material deosebit, adus din import. Astfel, devizul s-a dublat. Procurorii au nevoie la dosar de o adresă de la Institutul de Istorie a României prin care să se confirme dacă Iuliu Maniu a avut sau nu barbă. Chestiune mult mai dificilă decît pare, deoarece sînt cercetători care susţin că nu se pot pronunţa. N-au suficiente dovezi în stare de a demonstra că şeful PNŢ n-a avut o barbă mai ceva ca a lui Iorga. Dacă mărturiile sînt tendenţioase, iar fotografiile, făcute cînd ilustrul om politic tocmai ieşise de la bărbier?
*
Han de la marginea şoselei
Un han proaspăt ridicat acolo unde cele două şosele intră una în cealaltă. În spaţiul cu pietriş alb, trei maşini stau cu botul la scară, ca nişte oi tunse la strungă. Alături se lucrează de zor la o nouă clădire. Pe acoperişul ajuns în faza bîrnelor, cîţiva inşi bat cuie cu lovituri ce pot trece, la o adică, ritmice. Pe uşa din spate, iese o femeie cu şorţ (bucătăreasa?) care aruncă pe jos o găleată cu lături. Înăuntru, lume puţină, risipită pe la mesele în penumbră. Nu s-au aprins becurile, iar lumina de afară se strecoară în fîşii subţiri printre jaluzele. La o masă, un grup de juni localnici petrec împreună cu fetele. Se detaşează evident o fetişcană în pulover de mohair, subliniindu-i prea apăsat sînii lăptoşi. Se ridică de pe scaun, îl gîdilă pe unul, îl ciupeşte pe altul. Ţine în gură, stîngace, o ţigară vîrîtă într-un portţigaret roz. La o altă masă prînzeşte o familie din Bacău. El şi-a trîntit pe masă, de cum a intrat, cheile de la jeep. Ea îşi aprinde o ţigară cu gesturi răzgîiate, de femeie care se ştie urmărită de bărbaţi. A parcat afară o maşină cu număr de Chişinău. Un Land Rover cu mafioţi. Deschide larg uşa un ins mic de statură, păşind crăcănat, păzit straşnic de un bodyguard: o matahală legănătoare ca un şlep prost ancorat. Într-o clipă, localul se goleşte. Moldovenii trag mult mai prost decît ruşii cu mitraliera.
*
Drum naţional
Satul prin care trece drumul naţional e un aprozar în aer liber. Aproape fiecare gospodar şi-a scos afară, în marginea şoselei, măsuţe în chip de tarabe. La unele se stă în picioare. La altele, jos, pe taburete. Tăifăsuiesc, tac, sau în cel mai bun caz, împletesc un ciorap de lînă. Dacă poţi conduce uitîndu-te în stînga şi în dreapta, şi nu doar  înainte, cum ai învăţat la şcoala de şoferi, pe care ai absolvit-o dînd ciubuc un viţel, poţi vedea: grămezi de pepeni, ouă în castroane, sticle cu lapte acru, roşii în ciubere, cocoşi vii, – profitînd de răgazul pe care-l mai au pînă la execuţie ca să mai cînte puţin – castraveţi, brînză de vaci presupus proaspătă, raţe moleşite de căldură, resemnate la gîndul că vor deveni, în scurt timp, raţe pe varză, legături de ceapă.
Dinspre Bucureşti, pe drumul care duce în chip tradiţional la mare, vin în viteză maşini de ultimul răcnet, toate cu farurile aprinse. Toate nervoase că n-ajung mai repede pe litoral. Toate agresive, convinse că pierd timpul în traficul de Dacii, Skode şi Cielo. Cîteva Dacii au tras în marginea lanului de porumb. Dudui cu pălării anacronice, gen regina Angliei, fură porumb fără să tresară la sperietoarele de ciori care se ridică, deznădăjduite, deasupra lanului îngălbenit. Trece o căruţă trasă de un cal, la trap. Legat de atelaj, celălalt cal se străduieşte să ţină pasul.
Pe capră, stau doi ţînci mîndri că le zburleşte vîntul părul.
*
Descoperire
Poliţia are indicii despre intrarea în ţară a unui transport de contrabandă cu păpuşi chinezeşti fabricate în Bulgaria, care rămîn fără păr după ce achiţi bonul la casă.
*
Au furat postul de radio
Au furat postul de radio în timp ce transmitea un talk-show la care participau capii Poliţiei judeţene.

×
Subiecte în articol: editorial