x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La CEC va plati capitalul romanesc!

La CEC va plati capitalul romanesc!

30 Mar 2004   •   00:00

Marea problema determinata de implicarea CEC-ului, printr-o ordonanta guvernamentala (desi in cele din urma modificata), in creditarea Agentiei Nationale de Locuinte n-a constituit-o nici absenta unei licitatii, nici sfidarea concurentei loiale fata de celelalte banci(...)

(...)nici supraexpunerea neprudentiala a unei banci fata de un singur client, chiar daca toate acestea reprezentau, fara indoiala, incalcari neechivoce ale regulilor dintr-o economie de piata.

Autoritatile guvernamentale pot dispune de banul public bugetar, strans din impozite si taxe si destinat a fi dirijat, tocmai prin redistribuire, catre atingerea unor obiective economice, politice sau sociale. In cazul acestuia, constrangerile sunt legate doar de raportul dintre resursele mobilizate si cheltuielile implicate de obiectivele vizate.

Banul public din intreprinderi sau banci cu capital de stat - public pentru ca nu apartine vreunei persoane sau entitati private care poate face ce doreste - are provenienta economica si utilizarea lui trebuie sa urmareasca scopuri economico-sociale specifice domeniului de activitate si sa se ghideze dupa regulile concurentei loiale ce trebuie sa domneasca intr-o economie de piata. Autoritatile guvernamentale, care au jurisdictie asupra banului public bugetar, nu pot insa dispune de banul public extrabugetar.

Si de parca n-ar fi existat experienta amara a altor banci de stat, in frunte cu BANCOREX, autoritatile romane n-au ezitat, in fata unor constrangeri bugetare sa se gandeasca sa apeleze discretionar la resursele publice, dar extrabugetare, cum sunt cele ale unei banci de stat. Si uite asa, chiar autoritatile romane dau apa la moara celor de prin strainataturi care cer insistent privatizare si iar privatizare, nu atat ca o parghie de eficientizare, cat, mai ales si pur si simplu, pentru a rapi autoritatilor romane posibilitatea de a folosi bani asupra carora, potrivit regulilor economiei de piata, nu au jurisdictie.

Autoritatile romane insele si nimeni altcineva readuc astfel pe tapet privatizarea CEC, singura structura din sistemul bancar care mai putea sa ramana romaneasca. Asa cum si autoritatile din perioada anterioarei guvernari facusera prin implicarea CEC in nefericirea numita FNI. Si evitarea unor tentatii similare pentru viitoarele autoritati va fi invocata din exterior spre a argumenta si justifica o privatizare, eventual cat mai urgenta, a CEC catre capitalul strain. Capitalul autohton va disparea astfel aproape complet din sistemul bancar, ceea ce nu va fi vreo mare cucerire cu care intr-adevar sa ne falim!

×
Subiecte în articol: editorial