x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La cumpărături de avioane

La cumpărături de avioane

de Lucian Mandruta    |    01 Sep 2007   •   00:00

Intru in supermarket cu coşul mare căt casa, de abia-l imping. Nici supermarketul nu arată ca unul normal, şi el are două-trei rafturi cu căte cinci-şase produse mari şi late. Avioane de luptă, bombardiere, avioane de atac la sol. Şi căteva versiuni intre ele. Pare uşor să alegi: F-16 din America, Saab Gripen, Eurofighter şi Rafale - asta e toată marfa.


Acum, ca orice romăn iubitor de branduri, stai şi te intrebi: F-16, ăla, nu e cel pe care il ştiu din filme? De la CNN, unde i-a bătut pe irakieni şi pe sărbi? Ba da, ăla e, şi-l ştii din filme, pentru că şi el e de cănd lumea pe-aici. Zbura şi-n vremea războiului rece, zboară şi-acum. Cam vechi, ca şi concepţie. Insă ăştia de-l fac ne-au băgat in NATO, om fi rămas datori, nu?


Nu? Ok, atunci să mergem la Eurofighter. Frumos desenat, două motoare, casetofon de bord cu şase CD-uri. Dar cine il face, Europa? Continentul ăla care tocmai ne-a băgat in seamă? Aha, deci poate că suntem datori şi aici. Lumea se aşteaptă să mai dăm şi noi ceva inapoi, dacă tocmai am luat … căt am luat anul ăsta? Nu cumva mai puţin decăt dăm? Şi pentru asta să mai dăm şi bani pe avioane, căteva miliarde? Poate că nu.


Atunci să ne uităm la ce e mai de nasul nostru. Mic şi nervos: Rafale. Făcut de o firmă din Franţa cum ar veni privată. Nu e ieftin deloc, că şi-ăsta are două motoare, şi benzina s-a scumpit. Şi nu doar benzina, dar şi piesele de schimb. Am luat deja Danone, poate-ar fi mai bine să ne oprim aici.


Ok, atunci mai rămăne Saab. Firma suedeză, avion mic şi drăguţ, bun de pus in vitrină. Da, dar doar te joci cu el, că nu cară prea multă muniţie. Da, dar e uşor, nu mai trebuie să punem asfalt nou la Deveselu şi Fălticeni sau pe unde-o mai fi vreun aerodrom militar…


Uite-aşa se frămăntă cumpărătorul romăn in supermarketul cu avioane. Cumpăratorul de bună-credinţă, pilotul, nu băiatul de la minister sau partid, care poate că vrea să tragă şi el un ce profit, un mic avion privat, din achiziţia unui mare lot de avioane de luptă. Omul cinstit se intreabă ce e mai bun pentru armata romănă, omul rău se intreabă cine dă şpagă. Ei, dragii moşului Teacă, am şi aici o veste bună: aproape toată lumea dă şpagă, şi cea mai multă o dă ăla cu avionul mai vechi şi mai scump.


Drept pentru care zic aşa: ori luăm Saab ca ungurii şi e toată lumea nemulţumită, ori tragem o fugă la Moscova să vedem un Mig 35. Logica e simplă: dacă ai un potenţial inamic lăngă tine, nu e cel mai sigur să ai şi armele lui? Nu ştim dacă avioanele ruseşti sunt mai bune decăt cele americane. Insă ştim un lucru sigur: nu le putem cumpăra pe cele mai bune (F-22, de exemplu) din America. Şi-atunci, de ce n-am lua din nou Mig-uri, şi mai ieftine? Pentru că se prăbuşesc?


Nu ştiu, n-am un răspuns. Şi uite stau aşa in magazinul de avioane şi mă uit şi mă găndesc dacă nu mai bine dau cu banul. Da, cu banul, inainte să dea ei. Tot cu el, şi eu să nu rezist tentaţiei.

Oricum, toate zboară. Iar in caz de război, noi oricum ne predăm…

×
Subiecte în articol: editorial avioane