x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La mulţi ani, toxicitate!

La mulţi ani, toxicitate!

de Radu Tudor    |    04 Noi 2010   •   00:00

Majoritatea specialiştilor care lucrează în medii poluate cu tot felul de substanţe primesc un spor de toxicitate. Acesta reprezintă o compensare pentru riscul de sănătate la care se expun cei care muncesc zilnic într-un astfel de mediu. Un astfel de spor trebuie să primească cei 17 milioane de români aflaţi în ţară şi care suportă extrem de greu nivelul noxelor portocalii.

L-am auzit zilele trecute pe preşedintele Băsescu vorbind despre "majoritatea toxică". Cea care guvernează acum, care fură voturi şi măsluieşte rezultatul la legea pensiilor sau ridică mâna din prostie, fără să ştie ce legi au trecut. Descrierea plastică pare o tentativă de extragere a preşedintelui din responsabilitatea evidentă pe care o poartă. După ce răul a fost făcut, intervine domnia sa într-un interviu televizat şi spune: acolo a fost bine, dincolo nu a fost bine, sunteţi nişte toxici. Ai cui?

Se nasc atât de multe întrebări: Cine o ţine în braţe pe Roberta Anastase? De către cine a fost ea propulsată în această înaltă funcţie, în ciuda nepriceperii evidente? De ce n-a binevoit preşedintele să iasă în public să ceară demisia Robertei Anastase pentru hoţia oribilă din noaptea de 15 septembrie? Preferă şefului statului complicitatea în hoţie cu "toxicii", riscând să fie considerat şi domnia sa la fel? A fost nevoie de încă o gafă incredibilă a majorităţii parlamentarilor PDL pentru ca mai marele zilei să accepte că ceva este în neregulă gravă în Parlament. Instrumentul întoarcerii legilor privind scăderea TVA la alimente de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 RON e doar o jumătate de responsabilitate prezidenţială.

Dacă se consideră încă un personaj democratic, şef al unui stat european, preşedintele Băsescu e obligat să ceară demisia celor implicaţi în porcăriile de la Camera Deputaţilor, din ultimele două luni. Bunul simţ şi minimul respect pentru democraţie o cer.

Nu ştiu dacă aceste calificative sunt şi un semnal de rupere a preşedintelui faţă de PDL. Deocamdată nu văd decât o mişcare de imagine, care să-l plaseze într-un registru pozitiv în raport cu parlamentarii gafeuri sau care pun în pericol bugetul de stat. Habar n-am dacă Traian Băsescu a decis deja să forţeze dispariţia PDL de pe scena politică, ştiind că nu prea mai sunt multe de făcut pentru formaţiunea ce a generat o guvernare atât de pustiitoare. Poate preşedintele doreşte o nouă formaţiune politică, iar decizia definitivă o va lua după Convenţia Naţională a PDL din martie 2011. În cazul în care persoanele dorite şi sprijinite de Băsescu nu ocupă cele mai importante funcţii în partid, e foarte posibil să se producă ruptura definitivă şi să apară o nouă creaţie politică.

Posibila formulă plănuită la Cotroceni este cea formată din Teodor Baconschi - preşedinte, Elena Udrea - prim-vicepreşedinte, Ghiţă Falcă - secretar general. Schimbări se pot produce oricând, mai sunt cinci luni. E cert însă că titularul de la Cotroceni ar face orice să scape - fără scandal sau ruperea partidului - de Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Sorin Frunzăverde şi alţii. Pe aceştia din urmă îi văd extrem de doritori să păstreze frâiele PDL. Dar prea puţin curajoşi, chiar deloc dispuşi în a se confrunta cu Traian Băsescu şi aleşii acestuia. De aceea cred că nu vor fi mari surprize, se va întâmpla ca întotdeauna. Doar ce vrea Zeus, cu foarte mici concesii ce vor fi considerate mari victorii ale înfrânţilor. Revenind la discuţia despre toxicitate, cred că trebuie precizate câteva lucruri.

Dăunător pentru democraţie este să fii preşedinte, prim-ministru, ministru al Dezvoltării şi Turismului, ministru de Interne, şef al Camerei Deputaţilor şi lider de partid. Obsesia controlului total degajă o toxicitate maximă. Roberta Anastase înroşeşte orice aparat de măsurare a toxicităţii. Iar dumneavoastră, domnule preşedinte, dormiţi cu acest butoi de substanţe radioactive la capul patului, în fiecare seară. Toxici sunt şi băieţii deştepţi de la vârful PDL, traficanţi de energie, care îşi alimentează lunar conturile cu zeci de milioane de euro. Cât de curând vor ieşi la iveală date extrem de precise în acest sens. Toxic e cabinetul ce n-are soluţii de scoaterea ţării la liman, amplificând sărăcia, disperarea şi dorinţa multora de a părăsi România. Ţara noastră a devenit, de ani buni, un maidan plin cu deşeuri toxice.

Potrivit DEx-ului, toxic înseamnă "care poate intoxica, otrăvi; otrăvitor". Otrava incompetenţei strigătoare la cer şi a transformării unui stat european în feuda unor şmecheri extrem de bogaţi s-a răspândit deja în tot organismul naţional. Responsabil (fără dubiu) pentru acestă situaţie tragică e "şeful de lucrări", cel care azi îşi sărbătoreşte ziua de naştere. La mulţi ani, toxicitate! Mergi cât mai departe.

×
Subiecte în articol: editorial