x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lasitate sau nepasare

Lasitate sau nepasare

de Ion Cristoiu    |    13 Iul 2006   •   00:00
Lasitate sau nepasare

13 iulie 2006. Acum 65 de ani, Armata romana se afla in plin razboi de recastigare a Bucovinei de Nord si a Basarabiei, teritorii cedate de Carol al II-lea fara a trage un foc in urma dictatului de la Moscova din noaptea de 26 spre 27 iunie 1940.
Umilinta traita de militarii romani in urma cu un an, cand fusesera obligati sa paraseasca teritoriile romanesti fara lupta, hartuite de agentii bolsevici ai Moscovei, era acum spalata de Armata romana condusa de Ion Antonescu.
La 13 iulie 1941, Cernautii fusesera eliberati (5 iulie 1941). Fusese eliberat si Hotinul (8 iulie 1941). Fortele Armatei a 3-a, comandate de generalul Petre Dumitrescu, se indreptau spre Nistru.
La 13 iulie 1941, trupele romane, aflate in compunerea Armatei a 11-a germane, se pregateau sa atace masivul Cornesti, punct strategic in eliberarea Chisinaului. Peste trei zile, la 16 iulie 1941, ora 8:30, Divizia I Blindata intra in Chisinau. La ora 9:00, sublocotenentul Stefan Marinescu inalta tricolorul pe turla Bisericii Sfanta Treime.
La 13 iulie 1941, Divizia 1 Infanterie Garda ducea lupte grele la Tiganca.
Despre ce s-a intamplat acum 65 de ani la Bucuresti nu vrea sa-si aminteasca nimeni. Presa si televiziunea s-au ocupat pe larg de bacalaureatul Monicai Gabor si de hachitele cuplului Andreea Marin - Stefan Banica Junior.
Nici Teodor Atanasiu, nici seful Marelui Stat Major, nici un alt cap al Armatei romane n-au gasit de cuviinta sa-si aminteasca de militarii romani care acum 65 de ani se bateau pentru dezrobirea Basarabiei si Bucovinei.

Marele nostru patriot, Traian Basescu, a gasit de cuviinta sa faca un eveniment national din faptul ca l-a trimis nevasta-sa la cumparaturi. N-a gasit in toate aceste zile nici macar o clipa in care sa aduca vorba de razboiul de acum 65 de ani.
Pe Traian Basescu il intelegem.
S-a predat legat fedeles americanilor. Or, americanii, desi ne cer sa fim alaturi de ei in Irak, intr-un razboi ce se vrea de instaurare a valurilor civilizatiei, resping razboiul dus de Romania in iunie-iulie 1941 pentru reinstaurarea civilizatiei intr-un teritoriu al ordinii bolsevice.
Cum sa indrazneasca bravul nostru presedinte sa scoata o vorba publica in stare sa-l supere pe Licuriciul cel Mare?! Chiar daca la o asemenea vorba il obliga postura de sef al statului roman.
Ii intelegem si pe Mircea Geoana, si pe ceilalti lideri ai PSD. Cum sa-si aminteasca ei de razboiul pentru eliberarea Bucovinei si Basarabiei? Ei sunt angajati plenar in razboiul de pastrare a averilor facute prin jefuirea avutiei nationale.

Nu-i intelegem insa pe C.V. Tudor si pe Gigi Becali. Si unul si celalalt s-au afirmat ca nationalisti, ba chiar si ca admiratori ai Maresalului Antonescu.
Sa fi uitat C.V. Tudor ca in aceste zile se implinesc 65 de ani de la luptele pentru dezrobirea teritoriilor luate cu japca de rusi?
Sa nu-i fi spus nimeni lui Gigi Becali ce s-a intamplat acum 65 de ani?
Dincoace de Prut nu si-a amintit nimeni. Dincolo de Prut si-a amintit insa cineva. Presedintele comunist Vladimir Voronin a tinut sa afirme public ca "Basarabia a fost ocupata cu forta de regimentele de la Bucuresti" si ca "la 28 iunie 1940, ea a fost eliberata".
Picata in aceste zile, declaratia amicului de crama al lui Traian Basescu e o insulta adusa militarilor romani care-si dadeau viata in urma cu 65 de ani pentru dezrobirea Basarabiei.
Acestei ofense nu i-a raspuns nimeni de la Bucuresti.
Lasitate sau nepasare?
Mai mult ca sigur, o insulta adusa unui moment glorios din istoria tarii.

×
Subiecte în articol: editorial iulie