x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lăzăroiu şi profunzimile fraţilor Băsescu

Lăzăroiu şi profunzimile fraţilor Băsescu

de Razvan Barbulescu    |    27 Iun 2011   •   21:00

Sebastian Lazaroiu analizeaza pentru fraieri ultimele declaratii ale presedintelui Basescu. Iar, la pachet, se simte obligat sufleteste sa lamureasca si ne­mar­ginirea din mintea dlui Mircea Basescu. Ca si cum gandirea dlui Basescu ar arata profunzimi oceanice sau presedintele ar fi un Freud necesar sa-l deconspiri coafezelor cu carnet de partid.

In chestiunea abdicarii in istorie, ca principiu de viata, sociolo­gul stie exact cum ar fi procedat Ba­sescu in locul lui Mihai. Gasea un chitibus, tranzactiona ceva, ii par­lea el cumva pe rusi. Cat era co­munismul de comunism, ati pomenit vaporean care sa nu scoata parai dintr-o cursa? A re­cunoscut-o si Mitica Dragomir. Cum sa-ti tii casa, familia etc. fara traficul cinstit de blugi, baxuri cu whisky sau de video... Lazaroiu nu e istoric, dar are in vedere o in­trea­ga literatura a negustoriei pa­triotice din vremea lui Ceausescu.

Ca ministru al muncii, istoriei si sociologiei, Lazaroiu n-ar fi de acord cu declaratia presedintelui privind abdicarea. Dar trebuie sa ofere un raspuns pentru iesirea din rahat. Si atunci bate campii: ca, de pilda, Basescu i-a trimis niste scrisori lui Tariceanu cand economia duduia a dezastru... si aici Lazaroiu subliniaza naucitor: "Ma intreb, regele, in calitatea sa de sef al statului, s-a opus in vreun fel programului impotriva evreilor?". Istoria raspunde oricui, chiar si lui Lazaroiu: Da! S-a opus. Dar legatura facuta de Lazaroiu intre cele doua evenimente, ... si prefectura, e cosmica.

Cata vreme Lazaroiu il limpezeste pe presedinte ca exercitiu electoral, viata pare sa mai aiba un inteles. Dar cand trebuie sa spuna ce ar fi facut Basescu daca ar fi fost rege, tampenia se ramifica si se inalta pe cai nebanuite.

Pana la opinia fratelui Mircea Basescu despre Traian Basescu, in cazul in care...., nu mai e decat un pas. O reluam integral, fiindca e chiar istorie:

"Daca ar fi fost Traian in locul lui (al Regelui Mihai, n.n.), ar fi spus: impuscati-ma, nu ar fi abdicat. Sunt atatea exemple de regi care au fost omorati. Daca Regele Mihai nu ar fi abdicat, probabil ca ar fi fost omorat si atunci ar fi devenit un erou".

Cum istoria nu se face cu daca decat in tandemul Basescu & Lazaroiu, ar trebui sa-i dorim lui Traian la regionalizare un Bodnaras cu pistolul pe masa. Marinarul s-ar tine teapan ca un catarg, Bodnaras ar trage si presedintele-rege ar ajunge erou.

Dl Mircea Basescu ne dezvaluie faptul ca ar mai fi o solutie.

×