x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lăzescu, la brutărie!

Lăzescu, la brutărie!

de Victor Ciutacu    |    24 Mai 2012   •   12:58

Intors din lungu-i periplu prin strainataturi fine si gasindu-si jucaria blocata la conturi de catre Fisc, numitul Lazescu Alexandru, apoliticul de la GDS al lui Traian Basescu, acompaniat de trompetele si contractorii TVR din media si ONG-uri, s-a tavalit patetic in public. Hai sa-i luam sustinerile pe rand si sa le analizam.

1. Blocarea conturilor, justificata economic, e un act politic. Deci neblocarea de pana acum a conturilor, desi situatia economica o reclama, TVR fiind favorizata de stat intr-o piata presupus concurentiala, a fost tot un act politic, dar in sens invers.

2. El nu-i raspunzator de tot cuantumul datoriilor catre terti. Partial adevarat, adica nu el le-a facut chiar pe toate, dar, pe de alta parte, a fost pus in locul – nu-i asa? – dezastruosului manager de dinainte si, in loc sa le scada, le-a crescut.

3. Nu demisioneaza fiindca nu crede ca un astfel de gest ar ajuta TVR. Asa e, nu trebuie sa i se ofere posibilitatea unei retrageri onorabile. Trebuie demis urgent de catre Parlament, impreuna cu tot Consiliul de Administratie si intregul Comitet Director. Si facuta actiune-n raspundere impotriva lor pentru management defctuos. Nu ca ajutor pentru TVR, ca nu-i vreun camin de copii cu dizabilitati, ci pentru ca oamenii ar mai trebui sa si raspunda pentru ceea ce (nu) fac.

4. TVR ar vrea esalonarea datoriilor catre stat, dar nu l-a invitat nimeni pe el la discutii. Asa ca n-a facut nici o propunere catre ANAF, pe motiv ca nu s-a punctat cu furnizorii neplatiti. Deci privatii externi sunt mai importanti, la achitarea debitelor, catre stat. Nu conteaza ca a retinut impozite si taxe angajatilor TVR si nu a platit bugetele pret de 70 de milioane de euro, in conditiile in care firme private mici sunt executate silit pentru cate 100 de euro. Asta-i stopaj la sursa si e penal. Trebuie sesizata urgent Procuratura.

5. El nu poate asigura pe TVR live-uri si nici dezbateri de campanie electorala fara contractori externi. Atunci de e mai tine in curtea aia mare si gajata la banci peste 3.000 de salariati? Pentru ce-si iau oamenii aia lefurile? E nevoie de personal cat un combinat siderurgic ca sa dai reluari? Unii fac asta cu zece oameni. O firma-n faliment nu face achizitii si angajari, ci taie salarii, vinde active si da oameni afara, adica se restructureaza. In mod specific, o televiziune falimentara nu deschide canale noi, ci mai inchide din cele vechi, bugetofage si neproductive.

6. Daca singura masura identificata de un om declarat de dreapta nu e cresterea audientei si vanzarea mai scumpa a publicitatii, ci majorarea semnificativa a taxei obligatorii radio-tv, adica o noua crestere a fiscalitatii unei tari intregi in perioada de criza ca sa traiasca fericite peste 3.000 de familii, atunci nici ziarul Granma, al partidului comunist al lui Fidel Castro, nu l-ar angaja portar. Chiar daca-n CV-ul lui scrie ca marea lui experienta capitalista a fost asocierea cu eminentul om de afaceri dubioase Sorin Ovidiu Vantu, zis parintele FNI.

×