x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lectia bulgareasca

Lectia bulgareasca

de Dan Constantin    |    18 Iun 2006   •   00:00
Lectia bulgareasca

Nisip cu capcane, in care poti sa te tai in fiare si sticle sparte, plaje necuratate si neamenajate compun un tablou dezolant, care ii nemultumeste pe putinii curajosi care aleg vacanta pe litoralul romanesc.

Romanii descopera cu frenezie litoralul bulgaresc. Nu sunt doar cateva sute de turisti care trec de Vama Veche si dupa o ora de mers ajung la Balcic. Este vorba de zeci de mii de oameni care, plictisiti de eterna oferta scumpa si proasta de la marea romaneasca, au gasit o solutie de concediu mai ieftina si mai corecta. Evident, din operatiunea "descoperirea Bulgariei" castiga in primul rand turistul; la fel de evident, perdantul este turismul romanesc.

De ani si ani, autoritatile au luat in cascada toate masurile posibile pentru a sufoca intiativele private de buna credinta de pe Litoral. S-a deschis calea unui batalion de snapani care au acaparat hoteluri si servicii, cu unicul scop de a-i jefui pe turisti. Cei care au bagat bani in hoteluri, fie bani curati, fie spalati, descopera cu uimire ca nu prea se mai inghesuie lumea sa stea la mare. Semnalul de acum cativa ani, de cand sezonul deschis cu mare tam-tam la 1 mai a devenit un sezon compus doar din zilele de week-end, nu a fost luat in seama. Cresterea preturilor care sa asigure din incasarile pe doua zile planul pe o saptamana a depasit limita bunului-simt. In acest an, capacul l-a pus neghioaba actiune de concesionare a plajelor. Iesirea spre mare, tinta fiecarui turist, a devenit in multe locuri un risc la sanatate. Nisip cu capcane, in care poti sa te tai in fiare, si sticle sparte, plaje necuratate si neamenajate compun un tablou dezolant, care ii nemultumeste pe putinii curajosi care aleg vacanta pe Litoralul romanesc. Exceptiile sunt ca o picatura de apa aruncata intr-un ocean. Parerea unanima este ca sezonul 2006 s-a compromis, desi ne aflam abia la jumatatea lui iunie. Ce fac primariile, ce face Autoritatea pentru Turism, unde este interventia Guvernului? Vizitele pierdutei Sulfina Barbu alunga turistii spre sud mai rau decat gripa aviara.

Asa cunoastem Bulgaria, o tara la care am privit mai mereu cu superioritate aroganta. Crezand ca suntem mai avansati decat ei, mizand pe inchipuiri, am ajuns acum sa-i dam de exemplu. Vedem ca respectul pentru banul platit se masoara in servicii decente; descoperim ca o camera curata la mare costa la jumatate fata de Romania. Cu uimire, constatam ca litoralul lor este curat si pazit de ciorditorii care intuneca peisajul la noi. Prin trecerea granitei intram intr-o tara mai europeana decat Romanica noastra, pe care o vedem mai repede intrata in UE. Zecile de mii de turisti care fug de litoralul de acasa constata cu amaraciune ca, asa bolovanosi cum sunt, bulgarii ne-au suflat nu numai o afacere prospera, dar ne-au pus in brate si felinarul rosu care se agata de ultimul vagon al trenului spre Europa.

×
Subiecte în articol: editorial