x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lecţia lui Borcea Mondialu

Lecţia lui Borcea Mondialu

de Razvan Barbulescu    |    13 Oct 2010   •   00:00

Cu ce vă împăcaţi mai uşor, cu cinismul sau cu mitocănia?
Dovada s-a produs pe Stade de France, la me­ciul Franţa - România. Turbaţi de campania lui Sarkozy, francezii i-au întrecut pe italieni. Adică sunt mai proşti ca ai lui Berlusconi. Nu fiindcă tri­buna lor n-a auzit de Cioran sau Ionesco. Nici ai noştri n-au habar de Sartre. Dar, incitaţi de Sarkozy (adevăratul motiv pentru care Ilie Năs­tase i-a trimis pe romii de pe Champs Elysees în Harghita, ajungând la cuţite cu instituţia Discriminării), li s-a pus pata şi cred că noţiunile romi şi români au acelaşi în­ţe­les. Pe Stade de France, spectatorii noştri nu s-au deosebit de ai lor, chestie care i-a făcut pe idi­o­ţii cu buletin de Turn Eiffel prezenţi în tribu­ne să creadă că noi n-am avut galerie. N-au ob­servat că ai noştri erau la fel de spălaţi, şpreiaţi ca şi ei, iar blondele noastre erau mai blonde ca blon­dele lor. Au cre­zut că sunt tot ei, dar mai miş­to şi se hăhăiau de încântare ca Gigi când glu­meşte cu jur­naliştii.

Fanii Franţei erau victimele unui sondaj al zi­a­rului L'Equipe, din care reieşea că la me­ciul de la Paris românii nu vor avea galerie, fiindcă i-a dat Sarkozy pe toţi afară: "Sarkozy i-a trimis pe toţi acasă". În creierii lor aiuriţi de abureala lui Sarko, franţujii sunt convinşi că ro­mânii sunt ăia care se trag din romi, dau cu mangla la metrou şi trăiesc în corturi. În con­diţiile astea, avem dreptul să ne apărăm, ca să nu le cadă unora discriminarea greu la stomac. Tri­b­una românească a cântat ca fanii lui Liverpool. Ba, una peste alta, dacă nu vedeai stea­gu­rile, nu te prindeai care-s ai lor şi care ai noştri.

De fapt, ne aducem aminte, pe Stade de France, cei care ne-au deposedat de bunuri au fost francezii. Victimă? Borcică. De la Dinamo. Borcea a fost descoperit la intrare cu o sticlă de parfum cumpărată în drum spre. Controlorii i-au dibuit-o, credeau că vrea s-o bea şi să arun­ce cu sticla în arbitru. Tip rafinat, zburat prin toată Europa şi în State, Borcea le-a dat o lecţie de rafinament şi demnitate. A fost mondial. N-a renunţat nici la parfum, nici la meci. Şi-a tur­nat sticla în cap, aşa încât tribuna ro­mâ­neas­că trăsnea a parfum. Desigur, franţuzesc.

P.S. Ne enervează Sarkozy, dar mai tare ne calcă pe nervi Băsescu. Şi Videanu. Mulţumită lui Sarkozy, francezii tâmpiţi ne fac ţigani. Acasă, Băsescu ne face manelişti, tâmpiţi, împuţiţi. Videanu, apropo de profesoara aflată în grevă, zice că poate să mai intre în grevă o mie, că tot aia e. E tot aia fiindcă nu-i duce pe ei min­tea (lecţia lui Borcea, cu turnatul în cap, nu funcţionează, în cazul lor)...
Ce probleme avem şi noi! Cu ce să te împaci mai întâi, cu cinismul sau cu mitocănia?

×
Subiecte în articol: editorial