x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lecturi obligatorii pentru băieţii deştepţi din sănătate

Lecturi obligatorii pentru băieţii deştepţi din sănătate

de Liviu Voinea    |    17 Ian 2012   •   21:00

Dragi directori ai unor societati de asigurari, existente sau in curs de infiintare, puneti burta pe carte. Aveti mai jos cateva lecturi obliga­torii.

'Rezerva Federala, cu spriji­nul Trezoreriei, a autorizat imprumutul a 85 miliarde de dolari catre AIG (...) Scopul acestei facilitati de lichiditate este de a ajuta AIG sa isi onoreze obligatiile (...) Guvernul SUA va primi in schimb 79,9% din actiunile AIG' – comunicatul Rezervei Federale din 16 septembrie 2008 prin care se anunta nationalizarea celei mai mari companii de asigurari din lume, in prezent rebotezata Alico. Pana la urma, cifra a crescut la 180 de miliarde de dolari.
Dar oare poate sanatatea sa dea faliment? Credeti ca Guvernul roman va avea de unde sa faca rost, la o adica, de miliarde de dolari pentru a acoperi falimentul unor asiguratori?

Conform raportarii oficiale a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, valoarea totala a primelor de asigurari de sanatate nu depaseste 20 de milioane de lei (sub 5 milioane de euro) in 2010, si este de 14 milioane de lei (sub 4 milioane de euro) la noua luni din 2011.
Piata libera a produs asigurari private de sanatate de doar 5 mi­lioane de euro pe an. Prin lege, piata libera ar urma sa primeasca, gratis, o bucata de tort de o mie de ori mai mare. In fiecare an.

In articolul meu de saptamana trecuta din Jurnalul National puneam punctul pe i: 'Asigurarile de stat se fac cu banii cu care noi contribuim la stat; asigurarile private se fac cu banii cu care noi alegem sa contribuim pentru acestea. Adica, statul – cu banii statului, iar privatii – cu banii pri­va­tilor'.
Inteleg sa platesc taxe private direct catre privati. Daca mi le ia statul ca sa le dea la privati, atunci intervine un sistem clientelar.

'Privatizarea sectorului de sanatate din Chile (n.a. – dupa aceeasi schema ca si in Romania) a avut consecinte negative asupra echitatii sociale' – Raportul Clu­bului de la Roma, intitulat 'Li­mi­tele privatizarii', 2006

Pachetul de baza va fi definit la minimum, iar costurile vor creste pentru populatie, care va constata ca da degeaba contributiile obligatorii si ca are nevoie de asi­gurari suplimentare de sanatate.
Dupa ce le cititi si puteti formula argumente contrare, va stau la dispozitie pentru o dezbatere pe tema asigurarilor private obligatorii de sanatate.

×
Subiecte în articol: editorial