x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Legături periculoase

Legături periculoase

de Radu Tudor    |    28 Iun 2007   •   00:00

Ceea ce s-a intămplat la SRI nu ar fi putut avea loc fără haosul politic şi administrativ in care se află ţara. Răfuielile politice promovate de la cel mai inalt nivel dau posibilitatea apariţiei unor crize precum cea din prezent.E momentul unei analize serioase, de fond, in interiorul principalului serviciu secret al ţării. eformiştii ar trebui să aibă, in sfărşit, căştig total de cauză. Aştept decizia şi mişcările de trupe.

 

Serviciul Romăn de Informaţii, principalul serviciu secret al ţării, se află de luni bune intr-o criză cu efecte din cele mai nedorite. Nefiind vreun schit de maici sau un aşezămănt cultural, SRI s-a mai confruntat şi in trecut cu momente de maximă tensiune. Dar micile sau marile derapaje de la democraţie din anii ’90 sau influenţele politice trebuie lăsate in urmă.

In ciuda unui statut privilegiat, de membru NATO şi UE, un spaţiu cu repere clare in materie, o bună parte din clasa politică nu inţelege mersul democratic. Implicarea serviciilor in politică, fie că e vorba de scandaluri sau de utilizarea unor documente in răfuiala dintre partide, este apanajul unei dictaturi. Pentru că cea mai mare parte din politicienii care au trăit acele vremuri nu pot renunţa la obiceiurile lor. Au in sănge amestecul de politică şi servicii secrete. Nu este mai puţin adevărat că, in timp ce se plănge de presiuni politice, care există in mod indubitabil, SRI face el insuşi o mare greşeală. Persoane din conducerea centrală sau din cea locală a SRI dau curs unor influenţe politice, prin interacţiunea uneori nefirească pe care o au cu parlamentari, oameni de-ai locului aflaţi in posturi importante la Bucureşti, lideri locali cu influenţă şi acces la banul public. Refuzul trebuie să vină ferm din interiorul instituţiei principale pentru securitatea naţională. Puterea lor e informaţia despre cineva, nu relaţia cu acesta.

Intr-o democraţie, serviciul de securitate internă e o structură independentă, fără mamă şi fără tată, cum zice romănul. Culege informaţii despre atentate la securitatea naţională a acelui stat, despre conexiunile de tip mafiot care căpuşează banul public, despre furturi de sute de milioane de euro, ameninţări teroriste, contraspionaj şi multe altele. Indiferent cine ar fi persoanele care fac astfel de mărşăvii, ele ar trebui deferite procurorilor şi apoi trimise in instanţă. Fără intervenţii, trafic de influenţă sau conexiuni politico-financiare menite să-i scape.

Suntem in anul 2007, toată lumea occidentală e cu ochii pe noi. Vor să vadă ce facem, cum ne comportăm in clubul de elită in care am fost invitaţi. Vremea jumătăţilor de măsură a trecut. E nevoie de o viziune strategică fermă şi clară, de o reformă continuă şi eficientă in domeniul serviciilor de informaţii in Romănia. Ceva a fost făcut pănă acum, in special după 11 septembrie, pe zona combaterii terorismului. Dar scandalul bileţelelor scrise şi pierdute de primul adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, ne demonstrează că in alte aspecte mai e mult de lucru in SRI. La mentalităţi, la evitarea jocurilor politice din interior, la onestitate in faţa corpului de ofiţeri şi specialişti ai serviciului, care doresc să-şi facă munca cinstit şi fără complicităţi.

M-a surprins intr-un fel scandalul bileţelelor. Deşi este evident că Florian Coldea a greşit nepermis pentru o persoană aflată intr-o funcţie atăt de importantă, prin manipularea neglijentă a unor notiţe personale, cred că discuţia derapează spre o altă zonă, mai degrabă indusă. Nu mai vorbeşte nimeni despre aspectul esenţial, după părerea mea. Cum au ajuns acele bileţele la PSD? Cine din interiorul serviciului a făcut şi face intr-adevăr poliţie politică? Dacă mai există premise pe viitor ca aceleaşi persoane să facă jocuri politice, incălcănd grav securitatea naţională? Ne putem aştepta măine-poimăine să ajungă vreo notă internă din SRI la surse ruseşti sau arabe? Â

Pe de altă parte, din toate operaţiunile şi mişcările greilor serviciilor secrete din ultimii 17 ani, tocmai tănărul Coldea este dat ca exemplu de neprofesionalism. O fi ăsta un semnal pentru tineri că n-a venit incă vremea lor in servicii? Sau un avertisment pentru politicieni importanţi să nu mai apeleze la debutanţi, ci la bătrănii lupi informativi?

Prin intreţinerea şi exploatarea unor filiere de obţinere a datelor şi documentelor din SRI, PSD
i-a făcut un uriaş deserviciu directorului George Maior, fostul lor coleg de partid. Cunoscăndu-l bine pe diplomatul de carieră Maior, sunt mai degrabă dispus să-l creditez pe el cu bune intenţii decăt pe cei care au pus la cale operaţiunea politică amintită, in timpul unei campanii electorale.

PSD nu este insă unicul actor politic ce a dovedit că are legături periculoase, imorale şi chiar ilegale in interiorul principalului serviciu secret al ţării. Sunt date suficiente şi despre unii lideri PD sau despre simpatii PRM incă existente la anumite niveluri in SRI, cu beneficii pentru acele partide şi liderii lor. Despre Traian Băsescu nu mai are rost să vorbesc. Sub acoperirea legală de preşedinte al CSAT, domnia sa a obţinut şi obţine cam tot ce vrea de la SRI, fie că se cuvine sau nu.

Un observator atent şi independent, de undeva din spaţiul euroatlantic, mi-a spus recent: "Atenţie la SRI! Pe fondul conflictului politic grav dintre persoane şi instituţii se pot produce derapaje majore". Omul fie ştia ceva, fie se baza pe experienţă. Cert este că a avut dreptate. Din păcate!

×
Subiecte în articol: editorial