x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Legea gravitației când o veți ataca, domnule președinte?

Legea gravitației când o veți ataca, domnule președinte?

de Serban Cionoff    |    03 Aug 2018   •   22:50
Legea gravitației când o veți ataca, domnule președinte?

Rămas, se  vede treaba, fără obiectul muncii- vreau să spun fără legi pe care să le trimiță la Curtea Constituțională-, președintele Klaus Iohannis și-a găsit mintenaș o altă preocupare. Așa că a reclamat-o- tot la Curtea Constituțională, firește!- pe premierul Viorica Dăncilă pe motiv de plecare în concediu. Floare a ureche, veți spune, pe lângă reclamația depusă, pe persoană particulară, de către Ludovic Orban, tot împotriva șefei Executivului, de data asta  pe motiv de trădare a interesului național. Ceea ce, la urma urmelor, ne trimite tot la chiriașul din Dealul Cotrocenilor, cel care a și lansat, public, suspiciunea rezonabilă cu privire la „înțelegerile cu oamenii de afaceri din Israel’’.

 Revenind,însă, la cea mai nouă găselniță pentru încă o jalbă în proțap trebuie spus că, de data asta, în timp record, domnul președinte a reușit performanța să se umple de un teribil ridicol. Și asta pentru că, oameni cu mai multă știință de carte în ale dreptului dar și cu o aplecată ținere de minte, i-au demonstrat din scurt că pur și simplu domnia sa merge cam foarte pe de lături. Drept pentru care, consecvent cum îl știm, să nici nu ne fie de mare mirare dacă, tot președintele Klaus Iohannis, îi va mai face o plângere, tot Vioricăi Dăncilă. De data asta pentru că s-a întors din concediu fără să îi fi cerut în prealabil aprobare…

 Râdem noi, râdem, dar lucrurile nu sunt deloc hazlii. Fiindcă, în această vreme, s-au petrecut și se petrec multe lucruri despre care era de așteptat ca domnul președinte al tuturor românilor să se fi pronunțat deschis și răspicat. Fără a face acum o ierarhizare strictă, cred că la acest capitol trebuie să includem noile și foarte agresivele declarații ale unor marcanți lideri politici din Ungaria, în frunte cu premierul Victor Orban, care , la școala de vară de la Băile Tușnad, au reiterat tezele mincinoase și otrăvite ale iredentismului, atacând în mod direct actul Istoric al Marii Uniri. Foarte adevărat, nici alte înalte personalități ale statului nostru național, suveran, unitar și independent nu au reacționat, așa după cum le era mandatul și menirea, dar asta nu scuză câtuși de puțin tăcerea domnului președinte.

 Care domn președinte tace, de cam multișor poveste, și în legătură cu bănetul zdravăn pe care ar trebui să îi restituie la visteria statului, de vreme ce bănuții aceștia i-a încasat în mod incorect(ca să nu spun mai direct) cu titlul de chirie pe un imobil fără a avea acest drept conform legii.

 Așa că mare noroc a mai avut domnia sa cu plecarea în concediu a Vioricăi Dăncilă! Zău așa, nu tu Tenerife, nu tu vreo ședință pe la Bruxelles, bașca fotografia de grup. Cu ce să își mai ocupe,atunci, domnul președinte timpul? Ce mai la deal la vale, facem noi ce facem și tot la vorba lui Nenea Iancu ajungem: „Căldură mare, monșer!’’

 Cu toate aste, eu sunt de părere să nu ne panicăm. De pildă, mâine este foarte probabil ca domnul președinte Klaus Iohannis să onoreze cu augusta-i prezență lucrările Consiliului Național al PNL, prilej cu care le va da prețioase indicații și un mobilizator program de gândire și acțiune menit să întărească unitatea de nezdruncinat a partidului. Care partid, ar putea fi chiar, la o adică, și ,,partidul meu’’, nu-i așa?! În definitiv, de ce ne-am mai mira?Păi dacă tot a contribuit, domnul președinte (zis și)mediator, în mod substanțial, la acutizarea  războiului românilor cu românii, de ce nu ar încerca domnia sa și varianta inversă: Dar, de data asta, doar la nivel de nucleu politic, de PNL, făcând din acesta un instrument foarte trebuincios în  perspectiva unei candidaturi pentru un nou mandat.

 Cât privește elegantul dar fermul bobârnac pe care i l-a servit, cu maximă celeritate, Curtea Constituțională ca răspuns la pâra împotriva Vioricăi Dăncilă nu vă faceți griji? Există, sunt convins, în Palatul Cotroceni sfetnici de nădejde care să îi ofere, la țanc, domnului președinte, noi și surprinzătoare subiecte pentru viitoarele contestări. Drept pentru care, cu tot respectul cuvenit, îmi permit să fac o modestă sugestie: dacă Legislativul v-a lăsat, deocamdată, fără motiv de contestări, atunci nu credeți să ați putea să atacați- la Curtea Constituțională sau la Comisia de la Veneția- și  legea gravitației?   

×