x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Legitim cu forţa

Legitim cu forţa

de Dan Constantin    |    30 Noi 2008   •   00:00

Scrutinul de mâine mai are un singur secret: câţi "jurnalişti" se vor mai acredita în această noapte la Giurgiu? După ultimele informaţii, până ieri erau eliberate deja 500 de legitimaţii de colaboratori ai celor trei foi locale. Legitimaţia este bună ca "acoperire" pentru a intra în secţia de votare.



Toţi slujbaşii statului, de la băgători de seamă până la şefuţi, şi-au "eliberat" asemenea patalamale. Şefii vămii, cei de la fisc, de la ape şi epizotii până la Crucea Roşie au devenit ziarişti. Fără îndoială, zicala veche "Se aud câinii în Giurgiu" se transformă în ceva demn de Cartea Recordurilor – câinii de pază ai democraţiei ştiu să scrie!

Doar azi nu-i mâine! Vom afla (nu din relatările ziariştilor giurgiuveni de pripas) la ce a fost bună zdroaba candidaţilor care au făcut bătături de la atâtea mâini strânse; cât a fost de folositoare răbdarea de a asculta vocea omului de pe stradă, Măria Sa Alegătorul.

Fără să fiu maliţios, privesc de la etajul 8 din Casa Scânteii şirul de maşini care se întinde până la Arcul de Triumf: este marele exod din minivacanţa de vot – răspunsul la îndemnul dlui Băsescu Traian de a sta pe lângă urne.

Neparticiparea la scrutin va depăşi cota estimărilor pesimiste din sondaje – peste jumătate din cei înscrişi pe listele de vot nu vor alege pe nimeni. Asta va împinge logica dlui Băsescu spre o sintagmă dragă – legitimitatea. După cum a spus-o apăsat, de­mo­cra­ţia este legitimă doar de la 50% în sus.

Uită repede că el a rămas la Co­tro­ceni pentru că referendumul pentru suspendarea preşedintelui a fost
res­pins tocmai pentru prezenţa de sub 50%. Citeşte din Constituţie doar un rând, cel unde se precizează cine de­semnează premierul. Dar Parlamentul va fi voinţa celor care vin la vot – prea puţini ca să fie legitim –, vor spune preşedintele şi trompeta lui blondă.

Aşteptaţi până duminică, la ora 21:00. Aduceţi-vă aminte de marea dezorientare din Modrogan, din seara pierderii alegerilor locale, când micul Boc intrase sub scaun. L-a scos de jos, cu bombeuri Şefu' venit beat din Lac. Se va repeta scena? Vor fi ei acum legitimi să negocieze cu PSD+PC şi PNL? Dacă preşedintele s-a adresat naţiunii să dezmintă ştirea unui blogger înseamnă că situaţia este albastră. Chiar spre vineţiu, întâmplător culoarea cravatei dlui Băsescu de la ultimul mesaj inutil.

Luni este Sărbătoarea Naţională. Foarte legitimă pentru poporul român. Marko Bela nu va fi alături de noi, la fasole şi cârnaţi. Nu va închina cu noi nici un pahar de ţuică. El este în agonie, de 70 de ani! Este pentru prima oară când dezvăluie că trăieşte de atâta vreme conectat la aparate. Opriţi-i suferinţa! Izbăviţi-l pe ticălos!

×
Subiecte în articol: editorial