x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Leu convertibil

Leu convertibil

de Adrian Vasilescu    |    04 Sep 2006   •   00:00
Leu convertibil

Un lucru e clar: economia interna a fost multa vreme nepregatita sa reziste la un circuit de du-te-vino, prin frecvente intrari si iesiri de investitii straine de portofoliu, ce ar fi putut sufoca piata monetara si piata valutara. Mai mult, ar fi putut destabiliza cursul de schimb.

De la 1 septembrie, leul nostru a capatat un nou statut, devenind total convertibil. Prin deplina liberalizare a contului de capital.

Sigur, incepand din prima parte a anilor ‘90 au tot avut loc liberalizari ale contului de capital. Acum, in pragul aderarii la Uniunea Europeana, procesul a fost deja desavarsit. Banca Nationala a trecut la liberalizarea si a celor cateva posturi din contul de capital ce au ramas restrictionate.

Dreptul nerezidentilor de a-si deschide depozite in lei are deja vechime.

Faptul ca, de ceva vreme, capitalul strain ce intra in tara poate fi schimbat in lei, pentru a fi depozitat in banci, a starnit emotii puternice in unele cercuri economice. Banca Nationala a fost atentionata ca isi asuma un mare risc. Intr-adevar, riscul nu e mic. Dar ar fi fost mult mai mare, urias chiar, daca o astfel de liberalizare ar fi fost amanata. Fiindca Uniunea Europeana nu e dispusa, in nici un chip, sa ne lase sa "tragem de timp".

Apoi, intrarea intr-un club cum este Uniunea Europeana impune acceptarea regulilor jocului. Daca dorim sa culegem roade de pe aceasta mare piata, nu putem sa-i ignoram regulile. Una dintre ele, poate cea mai importanta, fiind tocmai libera circulatie a persoanelor, a marfurilor si a capitalurilor. Intr-un sistem de intensa competitie.

Fara indoiala ca au fost si riscuri. Dar Banca Nationala s-a descurcat bine.

Un lucru e clar: economia interna a fost multa vreme nepregatita sa reziste la un circuit de du-te-vino, prin frecvente intrari si iesiri de investitii straine de portofoliu, ce ar fi putut sufoca piata monetara si piata valutara. Mai mult, ar fi putut destabiliza cursul de schimb. Iata motivul pentru care BNR nu i-a incurajat pe nerezidenti sa aduca in tara fonduri pe termen scurt, speculative; cu deosebire, nu i-a incurajat sa cumpere titluri de stat in lei. Mai ales ca, multa vreme, dobanzile la aceste titluri au fost mari. Intrarea nerezidentilor pe aceasta piata ar fi sporit costurile politicii monetare. Banca Nationala avand grija, totodata, sa nu se ajunga la un surplus de titluri de stat pe piata monetara interna. Pentru ca, intr-un astfel de caz, piata secundara a acestor titluri n-ar mai fi putut sa functioneze bine.

Acum, Banca Nationala e pregatita sa faca fata momentului: rezervele internationale au atins noi cifre record, piata monetara si piata valutara functioneaza bine, iar pompele care absorb surplusul de lichiditate din sistemul bancar sunt ajutate de o dobanda de politica monetara mentinuta la cote antiinflationiste. Sunt realitati ce fac apel la gandire rationala, la o buna orientare a masurilor de politica monetara si, mai ales, la o evaluare corecta a consecintelor acestor masuri la nivelul intregii societati. Ca modalitate de atenuare a riscurilor mai inainte amintite.

Leul intra astfel, fara socuri, in familia monedelor convertibile.
×
Subiecte în articol: editorial piata banca naţională