x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Leu la leu trage

Leu la leu trage

12 Noi 2004   •   00:00

Mugur Isarescu ne indeamna parinteste sa stergem cu buretele tot ce-a fost frumos intre noi si valute si sa purcedem intr-o relatie sanatoasa, cinstita, de viitor, cu leul romanesc. Nu e el slefuit, rasat, genial, nici in TOP 300 printre suratele sale din lista valutelor liber-convertibile nu apare, dar e serios, muncitor, loial si saritor la o adica.

Miscarile de pe piata valutara au eclipsat, de departe, campania pentru alegerile parlamentare si prezidentiale. Nici nu a fost prea greu, avand in vedere ca restrictiile impuse de BEC fac aproape imposibila o campanie electorala spectaculoasa - de tip american, de exemplu.

Candidatii merg cuminti prin tara, seara apar la buletinele electorale judicios impartite, dezbaterile sunt sublime, dar mai ca lipsesc cu desavarsire... Asa ca vanzoleala dolarului si piruetele monedei europene au fost singurele in masura sa bulverseze, cat de cat, rutina acestor zile, si sa ne trezeasca din picoteala urbana.

Si daca tot ne-am trezit, ce vedem? Un euro slabit - dar nu de tot, pentru ca isi revine de la o zi la alta. Un dolar - derutat, dar nu chiar de tot, pentru ca prietenul lui din America, Alan Greenspen, ii mai trimite cate o doza de glucoza, pentru a se intari, alaturi de o tableta de lecitina, sa nu uite ce-a fost si ce ii este prezis sa fie.

Intre timp, seful peste toti leii, dolarii si bancnotele europene de la noi din tara - l-am numit aici pe guvernatorul Mugur Isarescu, ajuns la cel de-al treilea mandat, se lupta din rasputeri cu inertia romanului - a noastra, a tuturor - de-a ramane patimasi in a pune deoparte euro sau dolari - valuta sa fie - pentru ca asa am invatat noi, din tata in fiu, din mama in fiica.

Pentru ca leul e leu doar in jungla, nicidecum la noi in tara, unde mai sunt doar vreo 60 de capre negre - declarate monumente ale naturii - dar pe care au voie sa le vaneze, cand poftesc, strainii, care-si platesc cheful de-a ucide cu euro si dolari. Iar despre ursi... ataca oamenii, ziua in amiaza mare si, pe la Brasov, au devenit mai turbati decat cursul de schimb.

Asadar, Mugur Isarescu - si el un leu, dupa semnul zodiacal - ne indeamna parinteste sa stergem cu buretele tot ce-a fost frumos intre noi si valute si sa purcedem intr-o relatie sanatoasa, cinstita, de viitor, cu leul romanesc. Nu e el slefuit, rasat, genial, nici in TOP 300 printre suratele sale din lista valutelor liber-convertibile nu apare, dar e serios, muncitor, loial si saritor la o adica.

Dintr-o astfel de relatie lucida, nu scanteietoare, mai degraba iese rod, decat dintr-o aventura. C-o fi vorba de credite, de carduri, de depozite, de salarii ori de tranzactii pur si simplu - guvernatorul ne indeamna sa intrebuintam la maximum leul. Ne da si garantii, legate de liberalizarea contului de capital, pe care nu stiu cata lume o intelege, dar de simtit nu are cum sa nu o simta. Pentru ca, de-acum, ne putem astepta nu doar la cresteri ale valutelor fata de leu, dar si la descresteri - cum a fost zilele trecute.

Inflatia cu o singura cifra ne ajuta, la fel taierea zerourilor din coada mult prea semeata a bancnotelor noastre. Acestea devin, pe langa mana cereasca pentru sistemul bancar - usurat si limpezit - si zestre pentru noi toti, care nativ si prin traditie suntem predestinati leului, dar am vrut si noi sa pacalim devalorizarea. Si astfel am facut tot soiul de mezaliante, care mai de care mai contra firii ori de-a dreptul incestuoase, cu bancnote prin care curge sange albastru, ne ademenesc cu obrazul verzui-translucid ori bleu ciel azuriu, pentru a cadea in pacatul denigrarii propriului bun. Redevenit bun, dupa ce a trecut prin el tot raul tranzitiei - leul.

×
Subiecte în articol: editorial