x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Liberali la kil

Liberali la kil

de Dan Constantin    |    13 Oct 2007   •   00:00

Cărnaţi, viţel, purceluş, palincuţă bună iată lista-meniu servită unui ministru de un ciorditor cu experienţă in mersul treburilor. Maşina corupţiei in Romănia funcţionează pe bază de combustibili neevoluaţi, primitivi.



Cărnaţi, viţel, purceluş, palincuţă bună iată lista-meniu servită unui ministru de un ciorditor cu experienţă in mersul treburilor. Maşina corupţiei in Romănia funcţionează pe bază de combustibili neevoluaţi, primitivi. Felul in care Mureşan - fost ministru căra cot la cot cu Ciorbă să-i umple frigiderul ministrului Remeş ne-a intors in urmă cu 20 de ani. In ultimii ani ai regimului Ceauşescu, prietenia şi corupţia se bazau de la căteva găini şi o damigeană cu vin. Plocoanele porneau pe scară ierarhică, dar nu depăşeau nivelul alimentelor de bază. O sticlă Johny Umblăreţul şi un cartuş de Kent erau o şpagă de mare lux, intrai cu ea in sferele inalte ale puterii.


Probele care i-au rupt gătul lui Remeş nu aveau acest rafinament. Consumate, ele sunt prin ele insele periculoase - colesterol-dinamită, aşa incăt ministrul demisionar poate să mulţumească procurorilor că l-au avertizat in prime-time spre ce regim alimentar nesănătos il impingeau aşa-zisul prieten Ghiţă şi turnătorul provocator Ciorbă. Doar duşmanii politici puteau să-i aplice un asemenea reţetar, bazat pe fleici şi alcool cu mărgeluţe. Cu siguranţă că, o dată cu demisia lui Remeş, determinată de scene scrise de Ilf şi Petrov, corupţia din Romănia a fost plasată ca nivel pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Nu ne va suspecta nimeni că licitaţiile publice sunt trucate pe bani mulţi, că sunt puse in aplicare metode sofisticate de dijmuire a banului public. La noi nu există, slavă Domnului, o mafie a gulerelor albe. La noi se lucrează franc, cu frapiera şi ciozvărta de carne. Banii nu i-a văzut nimeni, sunt doar bănuiţi, dar au şi ei, cred, acelaşi drum primitiv. Episodul "căderea lui Remeş" arată că nu mai putem ieşi in lume cu asemenea corupţi care ne fac de ruşine pentru doi lei. In aceste condiţii, marile instituţii anticorupţie sunt un mare bluf, intrucăt sutele de procurori şi ofiţeri şcoliţi afară se luptă de fapt cu găinari oligofreni. Vedem, pe de altă parte, căt de blătuiţi au fost procurorii ani in şir de n-au putut să facă dosare beton unor asemenea ageamii. Sunt sigur că Mureşan şi Remeş nu s-au prostit peste noapte: ei au halit din măna lu’ alde Ciorbă şi acum zece ani, cănd erau colegi de cabinet cu Băsescu Traian. Lucrau şi atunci tot in acelaşi regim alimentar. Nu-mi iese din cap că, la sfărşitul anilor ’90, Remeş era responsabilul Romăniei in relaţia cu FMI, iar Băsescu Traian in relaţia cu Banca Mondială. Ce vremuri, ce salamuri, ce turţ!

×
Subiecte în articol: editorial