x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Liberalizarea – un nume diversionist pentru creşterea preţurilor la energie

Liberalizarea – un nume diversionist pentru creşterea preţurilor la energie

de Ilie Serbanescu    |    02 Iul 2012   •   13:44

La cererea absurda a troicii FMI-CE-BM, care a ajuns sa dicteze in Romania ca la clasa primara – caci ca acasa nu s-ar putea spune, pentru ca acolo membrii acestei troici nu fac ce vor! –, la Bucuresti s-a formulat o lege privind liberalizarea tarifelor la energie.

Absurditatea acestei cereri poate fi constatata de la inceput, intrucat ceea ce se numeste pompos 'liberalizare“ sau 'eliminarea tarifelor reglementate“ la energia electrica reprezinta de fapt o pura crestere fortata a tarifelor pentru agentii economici si pentru consumatorii casnici, in cadrul unui calendar ceva mai lent in cazul ultimilor, in numele unei pretinse protectii sociale.

Prezentarea diversionista a unor cresteri de tarife ca liberalizare nu este o simpla confuzie. Ci una deliberata, pentru a se incerca o aburire a prostimii (adica a noastra), oferind profituri uriase, din decizie politica si nu cumva in urma fructificarii unor abilitati manageriale, companiilor straine care au ajuns sa distribuie energia electrica in Romania. Deja 70-80% din energia electrica produsa in Romania este distribuita de companii straine si celelalte 20-30 de procente din distributie sunt deja scoase spre privatizare catre firme straine, potrivit programelor stabilite sub presiunea aceleiasi troici demolatoare a economiei romanesti.

Sa retinem ca distributia este segmentul care colecteaza banii in sistemul energetic si ca aceasta reprezinta un monopol care face ce vrea si cu consumatorii si chiar cu producatorii, daca nu exista reglementari puternice atat in ce priveste aprovizionarea, cat si tarifele de livrare. Or, tocmai aceste reglementari sunt vizate a fi eliminate prin asa-zisa 'liberalizare“, pentru a le inlocui cu liberul arbitru discretionar al monopolurilor straine din distributie, interesate toate in cresterea tarifelor pe care le vor impune concertat prin cartel. Nu va fi vorba de nici o concurenta, despre care fals se vorbeste in conditiile pretinsei liberalizari, ci despre un pret de dictat, impus de caracatita unui monopol privat, ce va inlocui monopolul de stat care era infinit mai putin daunator economiei si consumatorilor intrucat putea fi 'indulcit“ prin reglaje publice pe plan economic, politic, social.

De altfel, nici una din premisele esentiale ale unei autentice liberalizari pe piata energiei electrice nu exista in Romania! Practic, peste 90% din productie provine de la un singur producator – statul –, caci, vai!, desi piata este deschisa de ani de zile investitorilor, capitalul strain s-a varat doar in distributie, unde era rost de profituri fara investitii, dar nu in productie, unde investitiile sunt mari si profiturile vin, daca vin, doar dupa perioade indelungate. Concurenta cu un singur producator nu poate exista! Ce fel de liberalizare poate fi aceasta?! Concurenta nu poate exista nici intre energiile produse din surse diferite de catre acelasi producator-stat, intrucat, dincolo de determinarile naturale si tehnologice care genereaza obiectiv costuri discrepante, energiile hidro, termo si nucleara sunt, in Romania, complementare, si nu concurentiale, in acoperirea consumului.

Astfel ca, in esenta, asa-numita 'liberalizare“ a pietei de electricitate este un dictat de tip colonialist al puterilor vest-europene asupra Romaniei, in detrimentul consumatorilor romani si in favoarea companiilor straine, nu intamplator mai toate vest-europene, care au acaparat distributia energiei electrice in Romania. Intreaga operatiune de asa-zisa 'liberalizare“ se va rezuma de fapt la cresterea masiva a tarifelor pentru consumatori, indiferent daca industriali sau casnici. Sa fim pe deplin exacti! Nu va rezulta cumva din liberalizare un pret mediu din costurile obiectiv discrepante ale electricitatii din surse hidro, termo si nucleare, ci doar un pret maxim impus de monopolurile vest-europene din domeniu! De aceea, exista si presiunile imense de externalizare rapida catre capitalul strain a hidrocentralelor, pur si simplu pentru ca renta diferentiala din productia la costuri reduse din surse hidro sa fie si aceasta confiscata integral de capitalul strain.

×