x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lincu a dat link la Blaga. Şi ce?

Lincu a dat link la Blaga. Şi ce?

de Victor Ciutacu    |    09 Mar 2011   •   12:43
Lincu a dat link la Blaga. Şi ce?
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

155469-blaga2.jpgDin când în când, presa românească găseşte câte un personaj gol de orice urmă de conţinut pe care-l ia în braţe şi-l promovează cu obstinaţie vecină cu iresponsabilitatea. Omul ultimei perioade se numeşte Lincu şi, de vreo lună, e mai des pe ecrane decât prezentatoarele de ştiri. Ieri a reuşit performanţa epocală ca, în timp ce în propriul domiciliu avea loc percheziţia aferentă unui dosar penal de delapidare care-l are ca principal actor, să fie în direct, din holul aceleiaşi case, la televizor. Nimic, dar absolut nimic din ceea ce a vărsat din el pe sticlă lunecosul personaj nu a reprezentat vreo noutate. I-a căpiat săptămâni în şir pe toţi care au avut chef şi timp să-l asculte cu – să vezi minune! - faimoasa tablă de şah care i-a fascinat pe necitiţii amatori de scenarii ieftine şi uşor paranoide. Ca să demonstreze ce? Că-n vamă e corupţie şi că există organizaţii de tip mafiot care funcţionează piramidal? Uau! Asta se petrece de când lumea!

A promis nume. L-a dat, după o bucată de vreme în care a făcut pe misteriosul, cu chiu, cu vai, având în dreapta un fost vameş condamnat pentru corupţie şi acuzat de trafic de stupefiante, fără să prezinte măcar un capăt de probă, pe Marica, rivalul său într-ale sindicalismului, cu nişte acuzaţii de pe vremea când era mama fată. A continuat să fie promovat. Tot fără să pună pe masă nimic. Acţiunea lui a semănat cu promisiunea de vânzare din domeniul imobiliar, cu micul amendament că el n-a arătat cumpărătorului nici fundaţia turnată. Urma să aflăm, undeva, cândva, date, nume, sume, fapte. L-am întrebat în direct, în studio la Antena 3, cât mai continuă circul ăsta penibil şi de ce nu dă nume. Mi-a răspuns senin, fără să-i clipească un muşchi pe faţă, că-i e frică şi că n-are probe. Deci faimosul Zorro corcit cu James Bond s-a scăpat pe el în nădragi, da' sapă după dovezi şi ne ţine el la curent cu evoluţia cazului.

Raţiunea persistenţei obsesive în mediatizarea lui îmi scapă. Azi a atins apogeul. A anunţat că ne dă "Regina”. În definitiv, într-un stat care şi-a alergat Regele pe autostradă şi după 20 de ani i-a tăiat cheltuielile de întreţinere, bună şi-o regină, fie ea şi a corupţiei de la fruntariile republicii. Şi a rupt, din nou în direct, masa cu "dezvăluiri” de senzaţie planetară: Blaga a fost şef de vamă olecuţă după vremea lu' Roman, ultimul şef al Vămilor (Mărginean) a fost numit în funcţie sub autoritatea şi prin influenţa Buldogului, fata uncheşului din Ferentari acuzat că strângea banul din vămi pentru confortul regimului portocaliu lucra la cabinetul arestatului de serviciu, iar Blejnar a ajuns şeful Fiscului cu sprijinul politic (pus pe hârtie cu antet) al PD-L Arad. Uau, uau, uau, ţi se taie respiraţia, nu altceva! Cititorule, dacă ai câteva clipe libere şi bagi pe Google, cum te-a învăţat întâiul cărturar al ţării, combinaţia magică "Blaga + vamă”, găseşti, cu link, tot ce-a recitat  sentenţios Lincu. Şi, dacă ai un pic de creier, îţi dai seama, fără să faci vreun efort de gândire, că silfidul care face naveta între posturile de televiziune târând o geantă de perceptor după el e o  unealtă folosită la vedere, fără pic de subtilitate, în măcelul intern din PD-L. O ghioagă de dat în cap...

P.S. Unicul lucru demn de remarcat din acest scandal fabricat e că şi pe Lincu, şi pe Marica, şi pe Blaga îi cheamă Vasile.

×