x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Loţiunea de cenzură

Loţiunea de cenzură

de Petru Calapodescu    |    18 Apr 2012   •   09:54

O simultaneitate de evenimente demonstreaza ca tupeul Puterii se mentine la cote maxime, ba chiar da pe-afara. Sub bagheta dirijorului de la Cotroceni, guvernantii nu fac un pas inapoi, nu cedeaza un milimetru din agresivitatea de care continua sa abuzeze in conducerea si administrarea tarii, ignorand orice reactie adversa din partea Opozitiei parlamentare, ori a societatii civile.

L-as contrazice pe Sorin Rosca Stanescu, care afirma ca Guvenul chiar se confrunta cu riscul de a cadea in urma motiunii de cenzura depusa de USL si abordand teme grave: praduirea resurselor naturale si a sistemului energetic, distribuirea vadit discriminatorie, in favoarea administratiilor locale ale Coalitiei, a fondului de rezerva al Guvernului, precum si segregarea invatamantului medical de la Targu Mures, la presiunea UDMR.

Dincolo de faptul ca aritmetica parlamentara, cu toate demisiile din PDL din ultima vreme, tot nu asigura voturile necesare aprobarii motiunii, Puterea si-a securizat si de asta-data Guvernul, Coalitia anuntand deja ca va recurge din nou la manevra antidemocratica si penibila de a-si trata propriii parlamentari ca pe niste necuvantatoare, interzicandu-le sa-si exprime votul si obligandu-i sa nu se ridice din scaune, de frica vreunor defetisme la votul cu bile. Guvernul Ungureanu o ia astfel pe urmele Cabinetului Boc, cel care a stat la trei ani la Victoria cu zero voturi favorabile din partea arcului sau - PDL, UDMR, UNPR, Minoritati.

Ma indoiesc ca vor fi senatori si deputati ai Puterii care sa se scuture de statutul impus, acela de nevertebrate, ridicandu-se demn si votand potrivit constiintei sau barem instinctului lor de conservare. Asa ca motiunea va fi, de fapt, o... lotiune, cu care Puterea isi va refrisa obrazul gros, pregatindu-se si de alte potlogarii procedurale.
Alt eveniment, in aceeasi nota de aroganta: cazul Blejnar. Sunt convins ca "demiterea" sa a fost convenita inca de acum doua luni, cand premierul i-a cerut sa aduca la Buget 2 miliarde de euro. Daca-i aducea, pica pentru ca se demonstra ca pana acum n-a vrut sa-i aduca si ca e amestecat in marile tunuri ale evaziunii. Daca nu i-a adus, a fost pus pe liber pentru prost management. Si, culmea sfidarii, i s-a dat, poate, cel mai bun post posibil: seful noului Departament de control al averilor, cu leafa mai mare, fara cine stie ce raspunderi, fiind o activitate lipsita de indicatori de performanta. Unde, in an electoral, mi-e greu sa cred ca va controla sursa averilor lui Videanu, Elena Udrea sau Ioana Basescu. Ori ale regilor asfaltului si ale patronilor multor altor firme din clientela portocalie, care cotizeaza din greu la fondul de campanie. Ca sa nu mai spun ca, asa zic gurile rele, e o zona unde se poate negocia.

In fine, in acest valmasag, sa nu sarim peste un alt amanunt semnificativ. Desi anuntase ca gata, tranzactia secreta si oneroasa cu obscura firma ce vrea sa inhate CupruMin a cazut, iata ca tratativele au fost reluate, fara a se mai astepta ca o reglementare serioasa sa ridice nivelul redeventelor de la ridicolul 4% la cel putin 40-50%. Este mai mult decat evident ca degetele premierului sunt puternic stranse cu usa de la Cotroceni. Cam asta-i, si doar partial, tabloul acestor zile.

E mai mult decat clar ca Puterea nu e dispusa sa-si bage mintile-n cap doar sub presiunea Opozitiei parlamentare si a unei parti a presei. Din aceasta confruntare lipseste tocmai ingredientul cel mai puternic.Anume presiunea strazii, a societatii civile, deosebit de activa asta-iarna, pe viscol si ger, dar, paradoxal, molesita de cum a dat primavara.

×
Subiecte în articol: editorial