x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lumea lui Tornatore

Lumea lui Tornatore

de Razvan Barbulescu    |    06 Noi 2007   •   00:00

CHESTIUNEA ZILEI
Cazul Giuseppe Tornatore. Somitate a lumii filmului, deţinător a trei Premii Oscar (fără vreo relevanţă pentru intămplare), Tornatore a fost atacat şi jefuit cu două luni in urmă de trei derbedei veniţi intămplător din Romănia. I-au luat portofelul, banii, mobilul şi l-au băgat in spital. Trei inşi care pot tălhări deopotrivă la Roma, Paris, Bucureşti sau Madrid.


CHESTIUNEA ZILEI
Cazul Giuseppe Tornatore. Somitate a lumii filmului, deţinător a trei Premii Oscar (fără vreo relevanţă pentru intămplare), Tornatore a fost atacat şi jefuit cu două luni in urmă de trei derbedei veniţi intămplător din Romănia. I-au luat portofelul, banii, mobilul şi l-au băgat in spital. Trei inşi care pot tălhări deopotrivă la Roma, Paris, Bucureşti sau Madrid. Tornatore, tip inteligent, cetăţean al lumii, şi nu doar al Europei, cu drag de Romănia, unde are fericite relaţii, dar nici asta nu e important, a inţeles că borfaşii puteau fi albanezi, biafrezi, afgani, pakistanezi... N-ar da vina pe Romănia, Albania, Biafra etc., conştient fiind că ticăloşia, in general, n-are culoare, coordonate geografice şi nu ţine de climă sau globalizare. A comentat deci in consecinţă, polemizănd fie cu o presă ostilă, fie cu indivizi apăsaţi de furii politice. E o greşeală cumplită, declara italianul, să creezi impresia că imigranţii, in general, şi romănii, in special, sunt nişte oameni periculoşi. Romănii cunoscuţi de Tornatore sunt "incăntători, delicaţi, sensibili". In plus, in spital a fost ingrijit de o imigrantă din Est. Cum spuneam, Tornatore găndeşte ca un om liber de prejudecăţi şi de interese. Lumea lui Tornatore este lumea la care au aderat romănii, deşi Romănia a cunoscut şi pedofili belgieni sau americani, asasini din Elveţia (tripla crimă din Giuleşti), rakeţi din Rusia, ucigaşi din China (care au schimbat destinaţia geamantanelor) ş.a.m.d. Â


Cazul Alessandra Mussolini. Nepoata Ducelui, deputat italian. O italiancă superbă, aproape inconştient revanşardă, deşi cănd te numeşti Mussolini se cuvine un minim de bun-simţ şi decenţă, din raţiuni istorice. Cu mult inaintea crimei odioase comisă de Mailat, Alessandra Mussolini a declarat că italienii sunt in pericol de cănd Romănia a aderat la UE. Judecata italiencei, departe de spiritul unei Europe Comunitare, este fără indoială alterată de interese partinice.


Italia este la mijloc. Ea nu judecă fapta ingrozitoare a lui Mailat, ci statutul romănilor. Ea se regăseşte intre toleranţa lui Tornatore şi "intransigenţa" mussoliniană. De aici expulzări in lanţ şi condamnări isterice. O tragedie este urmată de o mizerie: asimilarea romănilor cu infracţiunea. Cazul Mutu (pericol mortal, cănd extremiştii işi dau măna cu tifossi-i), incredibilele propuneri ale prietenului Berlusconi sau vicepreşedintelui Senatului Calderoli.


Inaintea aderării, Romănia, departe de a-şi fi rezolvat grave probleme sociale, a fost supusă unor necesare examene, care nu ţineau neapărat de capitolele aderării. Ci de spirit, toleranţă şi o mentalitate europene. Asumăndu-şi lecţia europeană, Romănia spera, de fapt, să intre in lumea
lui Tornatore.

×
Subiecte în articol: editorial romania tornatore