x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Magazin, cimitir al tineretii mele!

Magazin, cimitir al tineretii mele!

de Lucian Mandruta    |    21 Ian 2006   •   00:00
Magazin, cimitir al tineretii mele!

Dupa Anul Nou, multe magazine semanau cu un depozit de antichitati tehnologice: tot ce era la moda se daduse de la inceputul lui decembrie.

Nu m-a intrebat nimeni, dar tot trebuie sa va spun: anul acesta va fi la moda tehnologia, chiar si la cei care n-au habar de ea. Sau mai ales la ei. Trucul e ca retailistii nostri sa inceapa sa inteleaga un lucru: comertul cu electronice e la fel ca si cel cu zarzavaturi. Nu poti sa vinzi azi leusteanul de ieri. Chiar daca ii arunci putina apa pe circuite, sa para mai fresh.

De Craciun ne-am intalnit cu totii cu o gramada de leustean si varza expirata - cei mai multi dintre retaileri au estimat gresit cererea si asa ne-am trezit, de exemplu, ca nu mai exista nici o consola PlayStation Portable - s-au vandut pana si cele demo, butonate o toamna intreaga! Dupa Anul Nou, multe magazine semanau cu un depozit de antichitati tehnologice: tot ce era la moda, hot, cool, spuneti-i cum vreti, se daduse de la inceputul lui decembrie. Cine a cautat un player IPod - si nici macar unul video, de ultima generatie - stie la ce ma refer!

E o lectie aici: oamenii care ne vand noua chestii n-au nici o idee care e trendul. Nu citesc un blog sau un forum de specialitate, nu calatoresc, nu se milostiveste nimeni sa le spuna ce merge acum... Inconjurati de calculatoare conectate la internet, vanzatorii sunt si ei in aceeasi neagra ignoranta: fiecare are in ochi mesajul "e o slujba de doi bani pe care n-o respect, abia astept sa gasesc ceva mai bun". Toti, dar absolut toti sunt antrenati sa vina la tine si sa te intrebe daca te pot ajuta cu ceva, fara insa ca educatia primita sa mai contina si altceva decat aceasta simulare trista a interesului. Evident ca nici unul nu stie mai mult decat ca ecranul de 21 de inch e mai mic decat cel de 32. Ba nu: cei mai avansati stiu sa-ti spuna o alta vorba fara nici un inteles: "E mai scump, ca-i o tehnologie mai noua!".

Ei bine, pentru uzul sefilor lor am incropit o lista scurta de tehnologii care se vor cere sigur anul asta in Romania. Ca sa nu mai patim si la Craciunul viitor la fel, iata ce trebuie importat de urgenta:
  • a) Console de jocuri de inalta definitie (XBOX 360 e deja in Europa de Vest, PS3 de la Sony iese spre toamna). Ambele vor ajuta si la vanzarea plasmelor cele noi - care altminteri se vad la mai prost pe reteaua de cablu de acasa decat televizoarele clasice!
  • b) Sisteme de navigatie GPS. Sunt deja doi furnizori de harti pentru Romania, iar faptul ca-ti poti nota pe harta unde a pus politia radarul, ca sa fii avertizat, ar trebui sa le vanda ca painicile calde. Numai sa n-aduceti doar taiwaneze, ca avem si noi mandria noastra de europeni!
  • c) Apple. Orice, de la IPod la laptopuri. E asa de la moda, incat cineva spunea ca daca firma ar anunta ca de maine vinde caramizi, lumea s-ar inghesui sa-si ia.
  • d) Internet mobil de viteza si mail la purtator. Orice dispozitiv smartphone, cu aer de Blackberry, se va vinde anul acesta in randurile proletarilor de birou...

    Gata, am zis ca lista e scurta. Dar as mai pune ceva pe ea, la sfarsit: continut si software. Ecranele negre nu se vand bine: trebuie sa aducem si vopsele pentru ele, chiar daca ne e frica de pirati...
  • ×
    Subiecte în articol: editorial