x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mai are vreun rost să mai candideze Cristian Diaconescu?

Mai are vreun rost să mai candideze Cristian Diaconescu?

de Ion Cristoiu    |    08 Mai 2008   •   00:00

La aflarea veştii că Sorin Oprescu poate candida ca independent la Primăria Capitalei, Cristian Diaconescu, aflat în direct la ştirea Zilei, de pe Antena 3, moderată de Gabriela Firea, a declarat următoarele: "Să înţeleg că prin această decizie domnul Oprescu devine candidat. Este foarte bine pentru domnul Sorin Oprescu. Să înţeleg totodată că prin această decizie sistemul ticăloşit din România a murit, deci că totul este în regulă. Eu voi cere convocarea Biroului Permanent al PSD pentru a vedea dacă mai are rost sau nu să participăm la aceste alegeri"



La aflarea veştii că Sorin Oprescu poate candida ca independent la Primăria Capitalei, Cristian Diaconescu, aflat în direct la ştirea Zilei, de pe Antena 3, moderată de Gabriela Firea, a declarat următoarele: "Să înţeleg că prin această decizie domnul Oprescu devine candidat. Este foarte bine pentru domnul Sorin Oprescu. Să înţeleg totodată că prin această decizie sistemul ticăloşit din România a murit, deci că totul este în regulă. Eu voi cere convocarea Biroului Permanent al PSD pentru a vedea dacă mai are rost sau nu să participăm la aceste alegeri". Cristian Diaconescu a argumentat convocarea prin nevoia de "a vedea dacă mai are rost sau nu să participăm la aceste alegeri". Nu de asta, credem noi, Cristian Diaconescu trebuia să insiste pentru convocarea BPN, ci pentru altceva, mult mai important. Şi anume pentru a vedea dacă domnia sa, Cristian Diaconescu, mai are rost să mai participe la aceste alegeri locale pe Bucureşti. Şi iată de ce. Comitetul Executiv Naţional al PSD, întrunit vineri, 11 aprilie 2008, l-a desemnat în unanimitate pe Diaconescu drept candidatul PSD la scrutinul pe Bucureşti. Precizarea, în unanimitate, nu e deloc întîmplătoare. Pînă la acest moment, gruparea Ion Iliescu din PSD îl susţinuse pe Sorin Oprescu.

Votul în unanimitate ne spune că nici Ion Iliescu, nici tovarăşii săi de fracţiune nu s-au opus, ba chiar nici nu s-au abţinut. Mai mult, după reuniune, însuşi Ion Iliescu a declarat că desemnarea lui Cristian Diaconescu drept candidat "reprezintă o opţiune echilibrată". Mai mult ca sigur Cristian Diaconescu a acceptat aventura electorală, destul de dificilă pentru domnia sa, bazîndu-se pe această unanimitate în PSD. Între timp însă, biruind toate obstacolele mizere ridicate în calea sa, Sorin Oprescu a rămas în cursă. În aceste condiţii, pentru destinul său de politician, Cristian Diaconescu are nevoie de o reafirmare a sprijinului dat de întregul partid. Un moment cu atît mai necesar cu cît, după rămînerea lui Sorin Oprescu în cursă, s-au înregistrat numeroase fapte menite a crea o imagine catastrofală pentru domnia sa. Cea de candidat doar de faţadă, adevăratul candidat fiind Sorin Oprescu. Au contribuit la această imagine nu numai tăcerea echivocă a unor membri ai grupării Iliescu (de la Nicolae Văcăroiu pînă la Adrian Năstase), dar şi declaraţii descumpănitoare ale altor lideri PSD, în frunte, culmea!, cu Miron Mitrea, şeful campaniei electorale.

De la acest moment au trecut deja două săptămîni. Biroul permanent al PSD n-a fost convocat într-o reuniune extraordinară, menită a reafirma sprijinul pentru Cristian Diaconescu. Ba mai mult, şedinţa normală, de luni, 5 mai 2008, nu numai că n-a adoptat o Rezoluţie privind sprijinirea fermă a lui Cristian Diaconescu după rămînerea lui Sorin Oprescu în cursă, dar, mai mult, după reuniune, Ion Iliescu, suspectat a fi în spatele candidaturii Doctorului, a făcut declaraţii  în defavoarea candidatului oficial al PSD. Nu dibuim raţiunile acestor declaraţii. Nu-i exclus ca ele să vizeze o tactică de diminuare a şanselor lui Sorin Oprescu de a se prezenta drept independent. Sigur este însă că ele diminuează drastic şansele lui Cristian Diaconescu. În aceste condiţii, apare legitimă întrebarea: Mai are vreun rost să mai candideze Cristian Diaconescu?!

×
Subiecte în articol: sorin editorial psd diaconescu oprescu