x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mai iese PDL din propria cenusa?

Mai iese PDL din propria cenusa?

de Sorin Roşca Stănescu    |    14 Iun 2012   •   12:04

Dar oare este necesar? Moare democratia daca un partid paraseste scena parlamentara? A murit democratia atunci cand PNTCD a parasit scena? Nu. In schimb, viata politica e mai putin diversa si mai saraca. Din aceasta perspectiva, PDL ar trebui sa caute solutii pentru a ramane la masa de joc. Situatia acestui partid este dramatica. Daca nu se produc schimbari profunde, la legislative poate pierde tot. Ce solutii exista?

Daca acum, la locale, scorul politic al acestui partid este undeva la 16 la suta, nu este deloc exclus ca la alegerile pentru Parlament electoratul PDL sa migreze catre alte partide. Cum poate fi pastrat acest electorat? Cum poate fi recuperat in viitor ceea ce s-a pierdut? Pentru a raspunde acestor intrebari, pedelistii au o obligatie elementara. Aceea de a vedea pentru ce i-au sanctionat cetatenii. Ce doresc romanii? Ei cer regimului Traian Basescu sa se retraga de la putere. Deci nu este vorba doar de PDL, care a pierdut deja guvernarea. Vointa cetatenilor il vizeaza, in primul rand, pe Traian Basescu.

Si ce au sanctionat ei? Au sanctionat modul in care a functionat institutia prezidentiala, cotata astazi cu o incredere de 8 la suta, deci jumatate din cea a partidului. Apoi sanctioneaza felul in care a fost guvernata tara. Deci, practic, electoral vorbind, sunt pusi la zid fostii guvernanti. Fara exceptie. In al treilea rand, este sanctionat partidul care s-a comportat nu numai arogant, dar si nedemocratic in raport cu celelalte forte politice. Dar si cu societatea civila. Ce concluzii pot fi extrase din afirmatiile de mai sus?

Daca toate cele de mai sus sunt adevarate, atunci stim cum ar trebui in mod ideal sa fie reformat PDL. Reforma ar trebui sa fie radicala. Si nemiloasa. Facuta fara niciun fel de sentimentalisme. Si imediat. Nu in etape. Asta inseamna ca PDL trebuie sa se desprinda in mod convingator de autoritatea celui care a condus de facto partidul. Traian Basescu trebuie abandonat. Aceasta este prima necesitate. Daca asta s-ar produce si, in conditiile in care el insusi, recunsocandu-si greselile si intelegand ca nu mai are nici suport politic, nici suport cetatenesc, ar demisiona, sansele PDL de a renaste din propria cenusa ar creste considerabil. In al doilea rand, in acest scenariu este obligatoriu ca toti cei care au guvernat sa faca un pas inapoi. Sa se retraga din orice combinatie vizand conducerea PDL in viitorul ciclu politic.

Numai astfel ei vor plati in mod convingator factura. Prin urmare, un PDL renascut nu are nevoie nici de Videanu, nici de Berceanu si nici chiar de Blaga, care lasa impresia ca se afla in prezent pe cai mari. Iar aceasta iesire din scena si deplasare catre culisele partidului ar trebui sa ii vizeze si pe toti cei care au condus, asa cum au condus, administratiile locale.

In al treilea rand, pentru a renaste din propria cenusa, PDL ar trebui sa-si abandoneze toti conducatorii partidului. Pentru ca ei s-au facut vinovati nu numai de aroganta in raport cu societatea romaneasca, dar poarta si greaua raspundere a sustinerii unui presedine contraproductiv, conflictual si a unei administratii centrale si locale care a condus tara la dezastru.
Dar renasterea PDL ar putea sa se produca, e drept, si in doua etape. O operatie mai putin dureroasa. Dar si mult mai riscanta. Cred ca PDL nu are forta necesara pentru a-si aplica o terapie de soc.

Sursa: CorectNews

×