x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mâinile murdare din farsa „Mâini curate”

Mâinile murdare din farsa „Mâini curate”

de Dan Constantin    |    31 Mai 2018   •   11:02
Mâinile murdare din farsa „Mâini curate”
Sursa foto: Adrian Manolache

Operaţiunea „Mani pulite” şi farsa tragică jucată în România a anticorupţiei numite „Mâini curate” au multe elemente comune, similitudini care surprind. Şi procurorul Di Pietro, şeful Parchetului din Milano, şi Kovesi au stârnit entuziasm şi furtuni de contestări; metodele folosite în Italia au fost importate în România după un deceniu, iar ţintele procurorilor au fost la fel alese, pentru a completa un ţintar. Mai mult, susţinătorii operaţiunilor „Mâini curate” s-au aflat în Statele Unite în aceleaşi centre de putere, separate de Casa Albă. Ca final, Pietro şi-a dat demisia, fiind anchetat pentru abuzuri, iar Kovesi este în plină procedură de demitere şi sub cercetarea CSM.

Radu Călin Cristea, autorul unei acide radiografii a regimului Băsescu (Împăratul cu şapcă, editura Rao, 2017), relevă rădăcinile comune ale celor două operaţiuni ghidonate de serviciile secrete care au dat peste cap statul de drept în Ginta Latină. Capitolul ,,Mani pulite începe la Washington” preia şi dezvoltă o analiză a jurnalistului Mihnea Măruţă, care face cunoscute stranii coincidenţe între acţiunea procurorilor italieni şi răbufnirea opresivă a procuraturii băsiste. Antonio Di Pietro, cu trei luni înainte de pornirea anchetei, a fost vizitat de consulul general al Statelor Unite la Milano şi a fost invitat la Washington şi New York, nu pe filieră juridică şi pe „Externe”. Ambasadorul american la Roma interzice prea târziu relaţia directă a consulatului cu echipa „Mani pulite”, acuzându-i pe procurorii implicaţi de violarea drepturilor la apărare. Relaţia cu CIA a procurorilor nu este doar sugerată, ci arată tensiuni între serviciile americane şi Casa Albă. Impertinenţa lui Di Pietro merge până la virusarea unei întâlniri a preşedintelui Clinton cu premierul Berlusconi, chemat la audieri în preajma unei reuniuni G7. Giani de Michelis, fost ministru de Externe italian, spune: „Investigaţia se baza pe arestări preventive ca mijloc de a obţine mărturii/probe şi am atribuit operaţiunii «Mani pulite» o valenţă în mod esenţial politică”.

Aritmetica cifrelor mari la paradeala partidelor

Suspecţii anchetaţi în „Mani pulite” au depăşit numărul de 5.000 de persoane; la apogeul operaţiunii (1992-1994), peste 50 la sută dintre parlamentarii italieni erau acuzaţi de corupţie şi au dispărut consiliile locale din 400 de localităţi. Kovesi îşi ceartă procurorii din subordine care au stat ,,cu curu’ pe dosare”, cifrele de bilanţ anunţând că 10.000 de dosare se află la DNA. Conducerile partidelor au fost vizate - în Italia, democraţia creştină şi socialiştii - fiind decapitate de lideri. În România, preşedinţi de partide, premieri, şefi de la Camera Deputaţilor şi Senat, adversarii lui Băsescu au fost trimişi în puşcărie. Instituţia represiunii este populată cu Macovei-Morar-Kovesi-Stanciu-Papici-Păun-Olaru-Iacob-Bocşan-Ţuluş-Şelaru-Dragomir-Bogdan-Matei-Nistor. „Absorbţia serviciilor secrete, a SRI îndeosebi, în actul de justiţie s-a efectuat sub ochii şi vrerea fostului preşedinte”, notează autorul citat. El adaugă cum ,,Codruţa visează la un DNA cu atribuţii de FBI”. Directorul FBI Robert Mueller vizitează Bucureştiul în 14.11.2006. Ambasadorul Taubman transmite o cablogramă către centrală, divulgată de WikiLeaks: „Mueller şi-a arătat recunoştinţa pentru cooperarea excepţională în apărarea legii (...) Băsescu a comentat că şi el simte că relaţia poate fi extinsă şi că ar dori să vadă o prezenţă a FBI în România, la fel de robustă ca aceea a CIA”. Imaginile cu Kovesi la un chef pe zăpadă cu şeful de staţie american sunt o dovadă că planurile s-au realizat.

Spovedania târzie a lui Di Pietro

În septembrie 2017, fostul procuror Antonio Di  Pietro, simbol al operaţiunii „Mani pulite”, ajuns la 65 de ani, regretă erorile acţiunii pe care a condus-o: „Mărturisesc că am dus o politică bazată pe teroare şi am plătit pentru asta. Am pus pe roate consensul asupra politicii terorii, apoi am plecat acasă. Mi-am bazat politica terorii pe cătuşe, pe conceptul că toţi ceilalţi erau nişte infractori, pe teama că cei care nu gândeau ca mine erau nişte delincvenţi. Azi, ajuns la vârsta a treia, realizez că şi ideile altora trebuie respectate”. 

„Mi-am bazat politica terorii pe cătuşe, pe conceptul că toţi ceilalţi sunt nişte infractori, că cei care nu gândeau ca mine erau nişte delincvenţi” Antonio Di Pietro, procurorul-şef al operaţiunii „Mani pulite”

 

 

 

×
Subiecte în articol: operaţiunea ,,Mani pulite”