x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mănăstirea

Mănăstirea

de Carmen Anghel    |    24 Aug 2012   •   21:00

Strajuieste ce a mai ramas din codrii Vlasiei. Este inconjurata din trei parti de apa, doar o limba de pamant iti permite sa ajungi la ea. Manastirea Caldarusani. Se spune ca manastirea aceasta, ridicata intre 1637-1638, este cea mai importanta ctitorie a voievodului Matei Basarab. Una dintre cele mai frumoase manastiri din Tara Romaneasca.

De sarbatori, dar mai ales de Pasti, drumul pana la manastire este luminat de mii si mii de licurici – lumanarile celor ce vin sa se inchine aici.

Vara aceasta am avut ocazia sa fac o scurta vizita la manastire. Nu am avut timp sa vad fiecare coltisor, sa aflu toate povestile, caci sunt multe, am vazut muzeul, colectiile extraordinare ale manastirii.

Am vazut lucrarile lui Nicoale Grigorescu pastrate aici cu bucurie.

Scoala de pictura de la manastirea Caldarusani a fost foarte importanta si originala. Doar specialistii ne-ar putea lamuri.

Cand am fost la Caldarusani, era sarbatoare. Am remarcat lipsa pelerinilor. Lipsa autocarelor din care sa coboare agitati credinciosii. Sa nu ai loc sa te inchini, asa cum se intampla in alte zone din tara. Poate e mai bine asa, dar mi se pare nedrept pentru frumusetea si bogatia spirituala si culturala a locului.

Randurile acestea reprezinta doar o invitatie de a va opri, macar o data, la Caldarusani, pentru imbogatire sufleteasca.

×