x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mandat între două gripe

Mandat între două gripe

de Dan Constantin    |    07 Noi 2009   •   00:00

Traian Băsescu are calităţi de mare conducător probate în cele mai aprige lupte pe care le-a dus poporul român în începutul acesta de mileniu. Marii cronicari ai timpului vor păstra pentru viitorime cele două mari momente ale domniei lui Băsescu Împărat - gripa aviară şi gripa porcină. Pentru orice pământean care a învăţat la şcoala vieţii, este limpede asemănarea între aceste tipuri de gripe şi omul dat în patima beţiei. Orice chef adevărat îl începi în două picioare şi îl termini în patru.

Aşadar, gripa aviară de la începutul mandatului dlui Băsescu provenea de la păsăretul biped, iar porcina, care însoţeşte finalul ciclului prezidenţial, este luată de la grohăitorul patruped. Destul de puţin pentru a intra în cartea istoriei. Un om ambiţios cum este T.B. să fie reţinut doar ca stârpitorul gripelor! Este aproape un delict de lesmajestate care ar trebui să fie sancţionat drastic de cenzorii portocalii din CNA.

Nevestele de miliţieni, ţuţării de partid, pilangii cu coadă de sub Pietricica sunt disperaţi să asiste la prăbuşirea idolului lor într-un sandviş cu gripe. Aviara sus, porcina jos şi epoca Lui între ele. Ţine asta de foame pentru anii ce vin? Caragea Vodă a rămas ca omul ciumei; lui Băsescu, porcina îi vine ca un capac peste cariera de politician.

L-am văzut în aceste zile - obosit, dezorientat, răguşit. Nu pot să nu compar ultimele două luni ale regimului Ceauşescu, din noiembrie-decembrie '89, cu ceea ce se întâmplă acum. Seamănă leit - aceeaşi incoerenţă politică, aceeaşi lipsă de soluţii, aceeaşi lipsă de înţelegere a situaţiei. Ceauşescu se vedea răpus de agenturi, Băsescu - de moguli. Ceauşescu nu voia să lase scaunul de secretar general, Băsescu se agaţă cu disperare de putere, supralicitându-şi drepturile constituţionale. Ceauşescu era izolat pe scena internaţională, şi ultima ieşire adevărată s-a produs la Moscova, la o reuniune a Tratatului.

Băsescu se duce şi el doar la summit-urile obligatorii ale UE, pe unde trece nebăgat în seamă. Ceauşescu n-a putut să găsească cheia crizei politice şi economice în care intrase România. Băsescu refuză şi el, într-un gest de sinucidere politică, rezolvarea crizei politice şi sperie Fondul Monetar cu ideile lui fixe, lipite de menţinerea lui Boc 2 până la alegeri. Ceauşescu, izolat de problemele ţării, credea că marile mitinguri înseamnă sprijin popular.

Băsescu tot mai contestat de populaţie se refugiază în băile de mulţime. Ceauşescu era convins că ne este bine. Băsescu ne urează să trăim bine.
Diferenţa dintre cei doi este că pe Traian Băsescu îl va salva votul şi-i va lua grijile de pe cap. Nu va putea fi martir şi va rămâne doar ca omul gripelor. Trecerea de la aviară la porcină poate fi socotită de mintea unui om, pe care l-a ocolit succesul, o mare realizare.

×
Subiecte în articol: editorial