x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale MANDINGA... cu majuscule!

MANDINGA... cu majuscule!

de Vasile Seicaru    |    31 Aug 2008   •   00:00
MANDINGA... cu majuscule!

MUZICĂ ŞI MIŞCARE  ●  Cea mai şcolită trupă din România!
Lucrurile s-au schimbat în peisajul muzical românesc! Cît de românesc, rămîne de văzut, dar nu cred că mai contează! Nu contează, pentru că e vorba de muzică acolo, şi nu numai. Muzică şi mişcare făcute de tineri, de foarte tineri şi foarte buni, teribil de buni!



MUZICĂ ŞI MIŞCARE  ●  Cea mai şcolită trupă din România!
Lucrurile s-au schimbat în peisajul muzical românesc! Cît de românesc, rămîne de văzut, dar nu cred că mai contează! Nu contează, pentru că e vorba de muzică acolo, şi nu numai. Muzică şi mişcare făcute de tineri, de foarte tineri şi foarte buni, teribil de buni!

Abia s-a terminat recitalul trupei Mandinga şi nu-mi vine să cred că la Mamaia, la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia, am putut asculta şi vedea aşa ceva... La televizor din păcate, şi nu de la Teatrul de vară. Regret că nu am fost acolo, aşa cum regret că Televiziunea Română nu a avut răbdare cu ei pentru a le transmite tot recitalul, pentru că s-a întrerupt brusc pentru a da nu ştiu ce publicitate.

Reacţia spectatorilor a fost şi n-a fost pe măsura prestaţiei trupei. Am văzut acolo mutre plictisite şi atît de triste, cînd n-ar fi fost cazul. În ciuda unor tineri care au dansat tot timpul, spectatorii n-au ştiut să reacţioneze pe măsură. E pentru a nu ştiu cîta oară cînd văd cum oamenii nu ştiu să primească cum trebuie momente unice, muzică şi mişcare aduse într-un recital-spectacol de foarte mare calitate. Reacţia spectatorilor nu se ridică la nivelul prestaţiei artiştilor?... Unde am mai auzit şi văzut eu asta? Lumea nu ştie să se mai bucure?... Păi, dacă erau Guţă sau Salam, să fi fost mai bine?... Nu cred că veneau ăştia la Mamaia sau cine ştie... Au fost ei şi la Operă, de ce să nu fi venit şi aici.

Revin la muzica trupei de mare excepţie Mandinga. În mare, componenţii formaţiei sînt cubanezi, dar nu numai. Percuţionişti foarte buni, suflători de mare talent, solişti vocali de vis, iar asta într-un concert live fără cusur. Toată lumea ar fi trebuit să vadă recitalul acesta, poate fiecare dintre noi mai învăţăm cîte ceva: ce înseamnă muzica şi cum se cîntă ea. Muzica cea cîntată, nu simulată şi executată lamentabil prin nu ştiu ce pieţe sau alte locuri publice. Mandinga cîntă de cîţiva ani buni pe la noi, cam din 2002, dar acum au ajuns la un nivel de profesionalism greu de egalat. I-am văzut încă de la începuturile lor şi mi-au plăcut... Poate şi pentru că şi eu, prin anii ’70-’80, cîntam într-o astfel de trupă ca solist vocal. Cristal... cu Puiu Creţu, Doru Căplescu... o formaţie cu partida de suflători, percuţie şi instrumentişti foarte buni, cînd realizam la Costineşti, la Disco Ring, seri incendiare. Nu poate fi vorba de vreo comparaţie, doar amintesc faptul că şi în perioada aceea se cînta muzică de calitate în România. Momentul "Puşca şi cureaua lată" l-a adus pe El Nino (percuţie) în faţă, iar piesa a căpătat pe loc accente populare uşor maramureşene. Alex (trompetă şi voce) pare şeful trupei, dar nu cred că trupa are vreun şef... dar aşa pare! Omar Secada (clape), un pianist care ştie să combine elemente jazz-rock cu ceea ce ştie cel mai bine, latino impecabil şi foarte sofisticat. Bazooka (tzimbales şi percuţie), Florin (bass şi voce), Chupi (tobe, percuţie, voce), Ella (voce), Zach (saxofon), Tony (trombon), Alejandro (voce), Elena şi Simona, dansatoare profi, aceasta e componenţa aproximativă a formaţiei de mare excepţie care se numeşte MANDINGA... cu majuscule! O trupă-orchestră-formaţie care cîntă şi dansează nonstop pe parcursul întregului recital.

Am ascultat o variantă foarte inspirată şi bine cîntată a piesei lui Trăistariu, "Cît de frumoasă eşti". Au mai cîntat printre altele şi piese cum ar fi: "Muevete", "Soarele meu", "Cînd sînt cu tine" şi "Donde". Mandinga este atît de bună încît a ajuns la un număr record de concerte în 2007: peste 300! Ei cîntă cu atîta bucurie pe chip şi cu atîta chef, încît nu cred că există loc în care să fi fost cu vreun concert fără ca sala să nu fi luat foc cu tot cu spectatori... În afară de Mamaia serii de 23 spre 24 august 2008, unde nu că nu s-a reacţionat, doar că meritau mai mult, mult mai mult, că nu costă nimic! Mă bucur enorm să fi putut constata aceste lucruri şi vă sugerez... ba mai mult, vă rog, ascultaţi-i şi o să vedeţi că-mi veţi da dreptate!... Latino, salsa, funk, cha-cha, reggaeton, R&B... şi multe alte ritmuri înseamnă azi MANDINGA... cu majuscule!

×
Subiecte în articol: mandinga cutia cu romantism