x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mandra corabia, mester carmaciul...

Mandra corabia, mester carmaciul...

de Valentin Stan    |    03 Aug 2006   •   00:00
Mandra corabia, mester carmaciul...

Toti ceilalti sefi de stat s-au referit la ce spusese Presedintele Basescu: «Asa cum spune Presedintele Basescu...» sau «Presedintele Basescu a ridicat o problema despre care as vrea sa discut».

Asa cum lesne va puteti imagina, iubirea profunda fata de stimatul nostru conducator poate produce tresariri de constiinta intalnite numai in preajma marilor lideri ai istoriei, devotati poporului lor si zamislitori de impliniri marete. Sa citim, patrunsi de emotie, gandurile vibrand de patriotism ale devotatei consiliere prezidentiale, inegalabila Adriana Saftoiu, dupa magistrala cuvantare a presedintelui, in plenul Consiliului Nord-Atlantic, unde presa nu a avut acces, la 22 februarie 2005! Ganduri publicate in editia electronica a Jurnalului National din 2 martie 2005:

"La reuniunea Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles, discursul lui a fost un punct de reper pentru ceea ce a urmat. Toti ceilalti sefi de stat s-au referit la ce spusese Presedintele Basescu: «Asa cum spune Presedintele Basescu...» sau «Presedintele Basescu a ridicat o problema despre care as vrea sa discut». Presedintele Bush, in momentul in care s-a terminat interventia, a spus: «Good job!». Realmente, m-am simtit foarte mandra pentru ca a vorbit despre Romania altfel decat ca sta la usa, sa intre in Uniunea Europeana."

Mi-aduc aminte, comunist de trei parale, cum eram, prin anii ’80, in plina dictatura odioasa a lui Ceausescu, in intunericul ideologic al cultului personalitatii, ca eu nu am stiut niciodata cum arata Zoe Ceausescu! Sau Valentin Ceausescu! Pentru ca nu apareau niciodata la unica televiziune comunista sau in ziarele scelerate ale dictatorului, pe care le urmaream cu nesat, in nemernicia mea. Doar, rareori, il vedeam pe Nicu Ceausescu la televizor, cand era la vreun congres al partidului sau cand Marele Carmaci mergea in vizita de lucru la Sibiu. Nici pe Nicolae Ceausescu nu puteam sa-l vad prin berarii sau carciumi! Il vedeam doar la congrese, vizite si intalniri oficiale, cu Sinistra langa el, adica tot timpul! Doamne, ce cumplit cult al personalitatii!

Ce deosebire fata de zilele noastre, pline de susurul dulce al democratiei total lipsite de cultul personalitatii! Cand putem sa-l vedem pe dragul conducator prin toate carciumile tarii stand in genunchi in fata tigancilor sau dansand femeile topite de emotie ale neamului! Sau sa o admiram pe distinsa sa consoarta luand lectii de echitatie! Sau, "butonand" multiplele canale ale televiziunilor libere, sa plecam sfiosi ochii in fata liniilor de culoare decente ale sutienului expus cu larghete de odrasla sa, atat de adulata de presa pentru frumusete, inteligenta si prezenta de spirit, pe plajele insorite ale Litoralului romanesc!

Da, sunt mandru de presedintele meu! Care tocmai a mers, pe 27 iulie 2006, la presedintele Bush, in Biroul Oval, sa ne umple, din nou, de mandrie patriotica! Americanii au fost atat de impresionati de personalitatea marelui conducator, incat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, chiar pe 27 iulie, cu doar o ora inainte de intalnirea Bush-Basescu, in conferinta oficiala de presa, intrebat de intalnirea istorica dintre cei doi lideri, a raspuns, sfarsit de emotie: "(...) Imi cer scuze (...) O sa va fac o relatare dupa aceea. Dupa cum vedeti, cam dansez step, aici, un pic (I’m tap dancing a little bit). O sa revin cu date mai bune". Bietul baiat! Uitase ce ii va spune liderul roman lui Bush!

Doar Bush a reusit, cu mare greutate, sa-si tina cumpatul in fata maretiei lui Basescu! Si abia a putut sa ingaime, plin de admiratie, la sfarsitul istoricei intalniri din Biroul Oval, catre liderul roman, in fata camerelor de luat vederi: "Good job! Thank you!"
×
Subiecte în articol: editorial