x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Manifest muzical

Manifest muzical

de Carmen Anghel    |    28 Ian 2012   •   21:00

Va mai amintiti de volumul 'Vechituri' scris de Radu D. Rosetti? Ei bine, 'vechitura' mea mi-a mai dat o lectie. In paginile ei am descoperit o mica istorioara despre Hora Unirii: 'Hai sa dam mana cu mana/ Cei cu ini­ma ro­ma­na/ Sa-nvartim hora fratiei/ Pe pamantul Romaniei'.

Versurile sunt scrise de Alecsandri. Me­lo­dia a fost compusa de Alexandru Flechten­macher cu doi ani inainte de in­fap­tuirea actului is­to­ric, dar a si luptat ala­turi de boierii tarii pentru iz­ban­di­rea visului, invatand lautarii munteni si mol­do­veni s-o cante si s-o raspandeasca, chiar in pofida Domnitorului Mihalache Sturza, care, dupa cum se stie, era pentru 'status quo'.

Adica, pentru Unire, printre alte metode de lupta s-a fo­lo­sit si acest Manifest muzical. Sentimentul nevoii de a fi toti romanii laolalta a fost crescut incet, incet si pe la sindrofiile boierilor, prin car­ciumi (oare?), pe la nunti sau pe la baluri. Parca si vad taraful lui Ochi Alb (foarte frumos redat de artistul Carol Pop de Szathmary, intr-o acuarela pe la 1860) mergand prin Targul Bu­cu­restilor, pe la vreo reuniune si cantand cu drag Hora Unirii Principatelor.

×
Subiecte în articol: editorial