x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Manifestaţie în conserva Cotroceni

Manifestaţie în conserva Cotroceni

de Sorin Roşca Stănescu    |    19 Ian 2012   •   21:00

Din ce in ce mai multi lideri ai Uniunii Europene, intre care cei ai so­cia­listilor si liberalilor, ii solicita, in ter­meni diplomatici, dar fermi, pre­se­dintelui Traian Basescu sa fie mai pu­tin 'autoritar' si mai dispus la dialog cu propriii cetateni. Se pregateste o ancheta impotriva statu­lui roman pen­tru gravele derapaje de la de­mo­cra­tie, de care se face responsabil re­gi­mul Basescu.

In tara, populatia se ra­dicalizeaza, demonstratiile-maraton continua si, iata, ca si opozitia s-a pus in miscare. Dar si la Cotroceni a avut loc o manifestatie. Conserva, in care se inchisese presedintele, s-a des­chis usor pentru a permite am­ba­sa­dorilor sa traga un pui de somn in timpul lecturii unui nesfarsit discurs in limba de lemn. Pentru prima data de cand este presedinte, domnul Traian Basescu a fost silit sa cedeze. In doua randuri. Sub presiunea ce­ta­te­ni­lor. A retras simulacrul de lege a Sa­natatii, pe care a indraznit sa o nu­me­asca reforma, si a facut pasul ina­poi fara sa-si ceara scuze public in le­gatura cu doctorul Arafat. A afirmat ca a fost dezinformat. Cine putea sa-l dezinformeze altcineva decat propriii consilieri, propriile servicii de informatii sau propria echipa de asa-zisi specialisti, invitati la Cotroceni pentru a pregati legea retrasa? Cine raspunde pentru timpul pierdut si pentru cheltuielile facute? Nu ar trebui sa raspunda vinovatii? Sau vinovatul vinovatilor, care este chiar seful statului?

La Palatul Parlamentului, tot pentru prima data, premierul Emil Boc, caruia i se cere insistent demisia pe intregul cuprins al Romaniei, a ca­ta­dic­sit sa invite, la un dialog al surzilor, opo­zitia. Chiar daca nu s-a intamplat ni­mic relevant, chiar daca presedintele PDL a tinut-o puia-gaia, totusi, o zi mai tarziu, Vasile Blaga, presedintele Senatului, i-a dat acestuia peste degete. A acceptat solicitarea USL, ca Parlamentul sa consacre o zi distinc­ta, intr-o sesiune extraordinara de doua zile, analizei situatiei dramatice din tara.

Si, in aceste conditii prezentate su­mar mai sus, presedintele sta inchis ca intr-o cutie de conserva la Co­tro­ceni. Unde coace si tace. Singura ex­cep­tie a fost si ea formala. Ca o conse­cin­ta a unui calendar care nu mai pu­tea fi schimbat, seful statului i-a invitat pe diplomatii acreditati la Bu­cu­resti la o intalnire anuala, in care a ci­tit un lung si plictisitor discurs despre Ro­mania, redactat intr-o limba de lemn, care i-a adormit pe cel putin doi dintre invitati, si in care nu a suflat o vorba despre faptul ca oamenii din in­treaga tara ii solicita, prin mitinguri-maraton, demisia. Si demisia sa, si demisia Guvernului. Stranie omisi­u­ne. Intalnirea de la Cotroceni s-a con­sumat degeaba.

Conserva s-a inchis. Presedintele za­ce si coace. Ce poate el sa coaca de­cat o diversiune? Pana una alta, ce­a cu transportatorii, impotriva ca­ro­ra autoritatile au facut presiuni pentru a nu aduce manifestanti in Ca­pitala, i-a reusit. Doar partial. Pe­tre­cere frumoasa la Cotroceni, domnule presedinte si, mai tarziu, noapte buna!

×
Subiecte în articol: editorial