x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mapeţii de la CCA şi submiliţienii de la LPF

Mapeţii de la CCA şi submiliţienii de la LPF

de Dan Dumitrescu    |    26 Oct 2010   •   00:00

Fotbalul nostru refuză cu în­că­pă­ţânare şi de ani buni schimbarea. Acesta este motivul din cauza căruia trecutul apropiat pare să devină un prezent continuu. Un prezent în care prostia şi hoţia sunt suverane, un prezent care condamnă pe termen lung perspectiva prin temeiul viciilor care-l caracterizează. Un exemplu de dată recentă certifică con­vin­gător nesimţirea care-i separă pe conducătorii fotbalului nostru de lumea civilizată. Mă refer la graţia cu care a fost pusă batista pe ţambal după evenimentele scandaloase care au acompaniat meciul Dinamo - Steaua. Evenimente despre care am tă­cut până acum tocmai pentru a ne convinge cât de nesimţită poate fi lucrarea perversă a muşamalizării. Am tăcut pentru a nu oferi comisiilor LPF şi FRF posibilitatea reproşului că n-au avut liniştea necesară unei lucrări cinstite şi corecte. Ne-am convins însă că năravul e dat dracului şi n-are nici o treabă cu starea vremii.

Marius Avram a băgat vârf de ca­rie­ră prestând la meciul Dinamo - Steaua. Tetea Vasilică, fudul nevoie mare, şi-a afişat odrasla la evenimentul cel mai de tort din campionatul in­tern. Ca să vadă tot poporul cât de reu­şită i-a fost lucrarea de familist. Nu­mai că plapuma paternă a fost aco­peritoare doar în privinţa dele­gă­rii, doar în privinţa biletului de fa­voa­re prin care seniorul l-a cadorisit pe junior. În meci, Marius Avram a pre­s­tat neprotejat, a fluierat pe proprie răspundere, după cum l-au dus capul şi învăţătura. Aici s-a rupt filmul copilăriei fericite. Fiindcă Marius Avram a băgat recital de străchini sparte. Mai mult, după ce a aruncat chifle la întâmplare, în tir răzleţ, Avram nu poate beneficia nici măcar de scuza hoţiei. Nu, nici vorbă! Avram s-a dovedit, de această dată, in­compatibil chiar şi cu intenţia vinovată. El a fost un şchiop cinstit.

Şi, zicem noi, maniera curată prin care Ma­rius Avram a picat testul meseriei merita recompensată cu un oarece ră­gaz odihnitor. Măcar, aşa, un timp de reflecţie de-o etapă sau două. Dar Ma­rius Avram, deşi convingător prin gafele comise, n-a fost pus în situaţia de a se înfrupta din beneficiile flu­ie­ra­şilor de drept comun. Şi ştiţi de ceĂ Păi, d-aia. Fiindcă tatăl Avram şi aso­cia­ţii au preferat, în locul dreptei ju­de­căţi, să-i usuce pampărşii micu­ţu­lui. Iar acţiunea mapeţilor de la CCA nu mai poate beneficia de circumstanţele duioasei neghiobii. Preşedintele Vasile Avram şi observatorul Dan Pe­trescu, individ de prietenească apre­ciere pe vremea când era mai Fibră, au premeditat o conferinţă de presă unică în analele (să nu citiţi cumva defectuos şi murdar!) fotbalului.

Circul de la respectiva conferinţă de presă a fost pur şi simplu greţos. Nu stau să analizez prostiile debitate acolo la foc automat, în apărarea lui Ma­rius Avram. Mi-e silă. Mi-e silă, dar îmi este şi milă de fotbalul şi fotba­liş­tii care stau la mâna unor astfel de netrebnici. Vasile Avram şi Dan Pe­tres­cu şi-au dat de bunăvoie şuturi în fund. Iar şefii federaţiei le vor de­veni complici de bunăvoie dacă nu vor recurge şi ei la nişte binemeritate şpiţuri cu aceeaşi ţintă. Mă refer la Mircea Sandu şi la Ionuţ Lupescu.

Submiliţienii de la ligă şi-au început spectacolul cu graţierea lui Andrei Cristea. Realizând că decizia lor ar fi fost prea de vacă, au revenit cu umile reproşuri. Dar nu de tot.
S-au revanşat atunci când au judecat actele de vandalism ale unor pretinşi suporteri. CumĂ Au vanda­lizat şi ei regulamentele, au vandalizat orice urmă de echilibru între faptă şi dreapta judecată. Vinovaţii au fost mân­gâiaţi cu o amendă de 20.000 RON. Ceea ce reprezintă, oarecum, contravaloarea unei limbi mici. De la oricare dintre ceasurile lui Borcea. Dacă ne aducem aminte că Gigi Becali era pus să dea miliardul pentru o relaţie de sictir cu Dragomir, realizăm cât de ieftină este judecata submiliţienilor de la LPF.

×
Subiecte în articol: editorial