x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marea aniversare melancolică - 3.000

Marea aniversare melancolică - 3.000

de Tudor Octavian    |    05 Oct 2009   •   00:00

Sărbătoresc azi optsprezece ani, de când scriu şi public un articol zilnic. Mai bine zis, cel puţin un articol zilnic.
S-ar putea să fie optsprezece ani, trei luni şi două săptămâni ori chiar mai mult. Nu mai ţin minte exact ziua când a în­ce­put nebunia asta. Tot ce ţin minte e că rubrica din România liberă se chema "Dus-întors" şi că subiectul de fiecare zi era pe atunci Ion Iliescu. Ziua ziaristului începea cu Ion Iliescu, la fel cum începe azi cu Traian Băsescu. În Gara de Nord în­că se mai găsea un panou-reclamă uri­aş pe care scria "Nici o zi fără peşte oceanic."

Regula dintâi a articolului de ziar e că şi cel mai bun articol durează numai o zi. Am scris şi publicat circa - Doamne, iartă-mă! - 3.000 de articole, a căror durată n-a fost decât prin excepţie mai mare de o zi. Cinstit vorbind, durata a ju­mătate din ele n-a fost mai mare de câ­te­va minute, cât a însemnat cititul şi ui­tatul pe loc. Câteva sute din aceste artico­le, fiind povestiri ca toate povesti­rile, fie acestea şi foarte scurte, ca ale lui Borges, Cehov, Julio Cortazar şi Caragiale, au de­venit cărţi.

De ce am scris eu 3.000 de articole şi de ce continui să le scriu? Pentru că n-am încotro. Nu fiindcă altfel n-aş avea din ce trăi, ci pentru că îmi place ceea ce fac. Nu-mi impune nimeni nici ce să scriu, nici cât şi nici cum. E un fel de a nu avea în­co­tro, pentru care am optat şi pentru care îi mulţumesc soartei. Probabil că aceasta ar trebui să fie definiţia corectă a talentului: să nu ai încotro de plăcere. Nu plăcerea în sine de a scrie, ci plăcerea de a comunica liber. Să plăteşti când e de plă­tit doar pentru prostia ta şi pentru mediocritatea ta, nu pentru prostia colectivului de oameni ai muncii şi pentru mediocritatea mediului în care-ţi duci zilele.

Când i-am spus unui cardiolog că scriu un articol pe zi de optsprezece ani el mi-a zis că asta se tratează, uneori cu rezultate sesizabile. Scrisul la cotidian, prin urmare, poate fi considerat o boală, dacă nu chiar o dependenţă aparte pe viaţă. Dacă-mi aniversez cele 3.000 de articole, fără să invit pe nimeni la eveniment, nici măcar un şef de partid cu pretenţii la preşedinţie, e pentru că de fapt e vorba de o cifră ca oricare alta, nu de un eveniment. În lume, miliarde de oameni muncesc zilnic până dau în brânci şi nu fac din munca lor o chestiune de talent şi un prilej de şampanie. Sunt, prin urmare, un muncitor norocos, care-şi iubeşte me­seria. Norocul aceasta profund democra­tic, de a putea scrie zilnic ce tocmai îţi trece prin cap, doar cu oprelişti gramaticale, logice şi de imaginaţie, are şi un in­convenient: când o zi nu te aşezi la ma­şina de scris, doare. Ai sentimentul că eşti pândit din umbră, că e cineva suprem care ştie că nu ţi-ai făcut datoria. E ca şi cum, după ani şi ani de maximă corectitudine, lipseşti o zi de la servici, fără să te poţi scuza, fără să te poţi explica. La fel se întâmplă şi când te epuizezi psihic şi scrie doar mâna, nu şi mintea: ai o senzaţie netratabilă de vinovăţie, simţi că ai păcălit cititorii, că te păcăleşti pe tine.

Uneori e şi mai rău: simţi că nu mai poţi, că rolul tău în piesă s-a terminat şi că trebuie să priveşti finalul, când se împart aplauzele, din sală. Am avut multe momente de cumpănă, în aceşti optsprezece ani, dar cel mai mult m-am gândit la o vorbă a lui Ion Iliescu, atunci când, într-un scurt dialog recapitulativ, i-am spus că am scris numai despre dân­sul vreo două sute de articole. În vremea asta, mi-a zis cu un fin reproş melancolic fostul preşedinte, unii s-au ocupat de lucruri mai importante şi au făcut averi.

×
Subiecte în articol: editorial